Bitka za Crno jezero dobijena, borba se nastavlja

Ministar Pavle Radulović kazao da će povući Plan privremenih objekata, čim dobije zvaničnu odluku SO Žabljak koja je to tražila u četvrtak. To bi najvjerovatnije značilo raskid ugovora o zakupu sa “Explorerom”
3788 pregleda 30 komentar(a)
Nastaviće borbu protiv sječe, Foto: Privatna arhiva
Nastaviće borbu protiv sječe, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.04.2019. 08:43h

Građani Žabljaka izborili su se, nakon višenedjeljne bitke za spas Crnog jezera, protiv gradnje privremenih objekata, ali su poručili da će nastaviti borbu protiv nepotrebne infrastrukture i dalje sječe šume u Nacionalnom parku “Durmitor”.

To je epilog jučerašnjeg skupa na Žabljaku, na kome je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović saopštio da će staviti van snage Plan privremenih objekata u Nacionalnom parku “Durmitor”, kada dobije odluku Skupštine opštine Žabljak.

“Ukoliko vi kao građani ne želite ovakvo rješenje, što se mene tiče, od rampe do Crnog jezera nema privremenih objekata. Plan privremenih objekata u NP „Durmitor“ donesen je u zakonskoj proceduri i nije sveto pismo. Skupština opštine Žabljak jednoglasno je odlučila da se povuče saglasnost na taj plan i nije problem da procedura krene unazad. Onog trenutka kada formalno dobijem ono što su vaši odbornici donijeli, sazvaću kolegijum i stavićemo Plan van snage”, kazao je Radulović na jučerašanjem sastanku koji je organizovalo Udruženje turističkih radnika Žabljaka.

Odbornici SO Žabljak jednoglasno su u četvrtak donijeli zaključke kojim predlažu Ministarstvu i Upravi javnih radova da stave van snage Plan u dijelu koji se odnosi na NP „Durmitor“ i da ponište tender za izvođenje radova na izgradnji komunalne infrastrukture u dijelu Ulice Jovana Cvijića, od rampe do Crnog jezera.

Osim Radulovića sa saradnicima, sastanku su prisustvovali i direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica, eksperti i predstavnici nevladinih organizacija, dok sastanku nije prisustvovao vlasnik „Explorera“ Luka Bulatović, sa kojim je sklopljen ugovor o zakupu objekata na Crnom jezeru, iako je Radulović prošle sedmice najavio da će on održati prezentaciju projekta.

Radulović je kazao da su sadržaji koji su se našli u Javnom pozivu za privremene objekte crpljeni iz strateških dokumenata same opštine, u kojima se pominju razvoj turističke ponude, avanturistički parkovi i drugo.

Na pitanje predstavnika Udruženja Miraša Vukovića kako je moguće da u donošenju planskih akata ne učestvuju građani Radulović je kazao da „nije normalno, ali je sprovedena zakonska procedura“.

“Za donošenje programa saglasnost mora da da lokalna uprava. Tražite od njih da se zakaže javna rasprava”, kazao je Radulović i dodao da je „problematično da Tomo Pajović(direktor NP „Durmitor) nije znao da je Nacionalni park dao mišljenje“.

Penzioner Naod Vuković primijetio je da širom Crne Gore građani nešto brane, poput Bara, Šavnika, Vasojevića i Sinjajevine i pitao šta „održava ministar održivog razvoja“?

“Održavam sve što se radi u Crnoj Gori, a mora se ticati Ministarstva, dok Crno jezero nema potrebe braniti”, odgovorio je Radulović.

Raniji direktor NP „Durmitor“ Milenko Stijepović kazao je da bi realizacija plana privremenih objekata kod Crnog jezera, privredu Žabljaka „stavila u ofsajd“.

“Na Durmitoru nema mogućnosti za masovni turizam. UNESCO ne zna za restoran na obali jezera već za bife. Za njih je NP „Durmitor“ fenomen”, kaže Stijepović.

Turistički radnik Aleksandar Dragićević kazao je da je jedina budućnost u aktivnom, ekskluzivnom i ruralnom turizmu, sa čim se složio i Radulović, konstatujući da je potrebno da mali broj ljudi ostavi dovoljno novca.

“Zato su u strateškim dokumentima planirana tri hotela sa pet zvjezdica”, kazao je Radulović. Ukazano je na problem nedostatka vode za piće a ministrov odgovor vezan za dovođenje vode sa Modrog jezera izazvao je nezadovoljstvo kod prisutnih, jer smatraju da su to investicije za skijalište na Savinom kuku i tamošnja sela.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević smatra da je kanalizacija do Crnog jezera neophodna a na drugo iz plana „ako treba donijeti moratorijum“.

“To su investicije za budućnost. Dobili smo kvalitetne investitore za hotele „Mediteran“ i „Durmitor”, kazao je Vukićević.

Sekretar Opštinskog sekretarijata za urbanizam Sava Zekovićukazao je na mišljenje Nacionalnog parka kojim upozoravaju da bi investicijama do jezera došlo do uklanjanja i sušenja stabala.

Ekspert za otpadne vode Nikola Počuča kaže da je danas posjetio Crno jezero i uvjerio se da se pitanje otpadnih voda iz restorana može riješiti bez kanalizacionog kolektora i šteta po biodiverzitet gradnjom uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Stručnjak za tretman voda Stevan Obradović podržao je napore da se Crno jezero sačuva a sve aktivnosti koje vode riziku treba svesti na minimum.

Na jučerašnjem sastanku nije objašnjeno šta će se desiti ako Plan bude povučen, ali je izvjesno da bi to značilo i raskid ugovora sa “Explorerom” kao zakupcem. Ta firma bi onda imala pravo da tuži državu zbog izgubljene dobiti.

Izmjene Plana donijete su u aprilu 2018. godine. Nakon objavljenog javnog poziva u maju 2018. godine i sprovedene tenderske procedure, 16. jula zaključen je ugovor sa “Explorerom”, kao najboljim ponuđačem. Ugovorom o zakupu je na period od 10 godina toj firmi dat na upravljanje restoran na Crnom jezeru, a “Explorer” se obavezao da investira i postavi igraonicu za djecu, vještački zid za penjanje, avanturistički park i bungalove, koji nakon 10 godina, ostaju zakupodavcu - državi.Ugovorom je precizirano da “Explorer” zakupljuje restoran za 50.000 eura godišnje, da 40 odsto dobiti od poslovanja restorana daje Nacionalnim parkovima, dok bi sav profit od ostalih aktivnosti u potpunosti ostao toj firmi.

Tražimo da se uklone nepotrebni objekti

Građani Žabljaka protive se bilo kakvoj gradnji i devastaciji u zoni NP „Durmitor“, prvenstveno u pojasu zaštite gdje spada Crno jezero. Saglasni smo da nijedan vid ponuđene infrastrukture neće naići na naše odobravanje jer šteti održivosti NP „Durmitor“ a samim tim i ljudima koji žive i rade na Žabljaku. Tražimo da se sa obale Crnog jezera uklone nepotrebni objekti jer ruže ambijent, nemaju nikakvu svrhu i ugrožavaju biljni i životinjski svijet, saopštili su organizatori skupa.

Ministar “šokiran”, Klica odlaže sječu do jeseni

Radulović je kazao da planirani bungalovi nijesu brodski kontejneri, već eko lodž kućice od prirodnog materijala pri čijem se postavljanju ne smiju sjeći stabla što se, kako kaže, miješa sa sanitarnom sječom.

“Šokiran sam informacijama da se sijeku zdrava stabla. Glavni šumarski inspektor je izašao i konstatovao da je sve u redu. To je potvrdio i profesor sa Biotehničkog fakulteta. Tražićemo i treću provjeru od Instituta za šumarstvo”, kazo je Radulović.

Klica je kazao da su u momentu odžavanja javne rasprave uvidjeli nedostatke u nacrtu elaborata o procjeni uticaja na zaštitu životne sredine.

“Ocijenili smo da je to važan segment projekta i da elaborat treba izmijeniti kako ne bi došlo do šteta. U svakom budućem razvojnom dokumentu treba razgovarati iako u organima upravljanja našeg preduzeća imate predstavnika koji je i ovom prilikom dao pozitivno mišljenje”, kazao je Klica koji je na insistiranje članova udruženja planiranu sanitarnu sječu odložio do jeseni.

Bonus video: