Bojanić: Vlada kritikuje službenike, a Obradoviću naknada

Vlada krije da li je Obradović razriješen zbog pravosnažne presude ili je podnio ostavku. Državni službenik koji je ostao bez posla ima pravo na mjesečna primanja godinu dana
89 pregleda 18 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Mladen Bojanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2018. 20:56h

Bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da je licemjerna zamjerka premijera Duška Markovića i Vlade službenicima zbog tužbi protiv države, jer će osuđenom za korupciju Nebojši Obradoviću (Socijaldemokrate Crne Gore) omogućiti da godinu prima naknadu iz budžeta kao javni funkcioner.

Državni službenik koji je ostao bez posla ima pravo na mjesečna primanja godinu dana.

Vlada krije da li je Obradović razriješen zbog pravosnažne presude ili je podnio ostavku.

Vlada je 15. februara konstatovala da je direktoru Direkcije za željeznicu Obradoviću “prestao mandat u tom organu uprave”. U vladinom dokumentu piše da je to na lični zahtjev, pa je Bojanić u dopisu premijeru, 28.februara, tražio objašnjenje da li je to ostavka ili zahtjev za razrješenje.

Kako kaže za “Vijesti” odgovor nije dobio, već samo usmeno objašnjenje premijerovog šefa kabineta Dragoljuba Bulatovića da je Obradoviću prestao mandat u tom organu uprave. On je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je novcem Direkcije platio skup SD u hotelu “Ramada” i time oštetio državni budžet za oko 950 eura.

“Znam da znate prepoznati razliku između o podnošenja ostavke i razrešenja zbog pravonsnažne presude za korupciju, ali znajte da znam i ja da se prestankom mandata na lični zahtjev ostavlja mogućnost raspoređivanja na drugo radno mjesto... a da u roku od godinu dana ima pravo na naknadu zarade koju je imao u posljednjem mjesecu vršenja službe, “navodi Bojanić u pismu Markoviću u koje su “Vijesti” imale uvid.

On za “Vijesti kaže da je licemjerna vladina ocjena sa posljednje sjednice da je ”zabrinjavajući odnos službenika prema državi i njenoj finansijskoj stabilnosti”: ”Po zakonu o državnim službenicima i namještenicima piše da ukoliko je službenik pravosnažno osuđen za djelo nedostojno za obavljanje dužnosti, nema uslov za primanje naknade“.

“Sem ako ne tumače da osuda Obradovića za korupcije ne znači nedostojnost”, objašnjava Bojanić. U saopštenju sa sjednice Vlade piše da je Marković tražio i da se sa Informacije o tužbama službenika skine oznaka tajnosti jer “ovakvi slučajevi ne samo da ne treba da budu sklonjeni od očiju javnosti, već da, naprotiv, svaki građanin treba da raspolaže informacijom o odnosu pojedinih državnih službenika prema državnom novcu”.

Godina od lažnog svjedočenja Brajovića, izviđaj traje

Za dva dana, 14. marta, navršava se godina od svjedočenja predsjednika SD-a Ivana Brajovića pred Višim sudom. Po prijavi Bojanića za lažno svjedočenje pred Sudom, zamjenica ODT-a Podgorica Romina Vlahović otvorila je izviđaj u decembru prošle godine. Ni nakon urgencije ODT-a, Bojanić, koji je otkrio aferu “Ramada”, nije dobio informaciju u kojoj je fazi postupak protiv Brajovića, direktora partije Emila Durumbašića, Kimete Murulič, Jugoslava Bečića, Tanje Dašić i Miroslava Kukavičića. Kukavičića je, inače, Vlada postavila za v.d. direktora Direkcije za Željeznice.

Oni su na suđenju tvrdili da u Ramadi nije bilo partijskog skupa.

Bonus video: