Bokeljska noć: Prva nagrada za "Veliki dok"

U ovogodišnoj "Bokeljskoj noći" učestvovalo je 36 maksiranih barki, koje su predvođene Gradskom muzikom Kotor i jedrilicama Jedriličarskog kluba "Lahor", napravile tri kruga u akvatorijumu ispred gradske luke.
202 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2017. 18:03h

Maskirana barka pod imenom "Veliki dok" iz Herceg Novog trijumfovala je na tradicionalnoj manifestaciji "Bokeljska noć" koja je u subotu veče priređena u akvatorijumu Kotorskog zaliva ispred Starog grada.

Fešta koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra okupila je više hiljada posjetilaca iz zemlje i inostranstva koji su uživali u programu na vodi, kao i kasnijoj zabavi uz nastup više muzičkih bendova na kotorskim trgovima.

U ovogodišnoj "Bokeljskoj noći" učestvovalo je 36 maksiranih barki, koje su predvođene Gradskom muzikom Kotor i jedrilicama Jedriličarskog kluba "Lahor", napravile tri kruga u akvatorijumu ispred gradske luke.

Tokom trećeg kruga, žiri, u sastavu: Jovica Martinović, predsjednik i članovi Vlasta Mandić i Slavko Ivanović, proglasili su najbolje kreacije.

Prva nagrada i novačni iznos od 1.500 eura pripala je barci pod nazivom "Veliki dok".

Maskirana barka čiju je izradu pomogla i Opština Herveg Novi aludira na nedavnu prodaju i odlazak iz Boke najvećeg ovdašnjeg brodoremontnog kapaciteta – velikog doka brodogradilišta Bijela i postepeno gašenje te djelatnosti koja je u Bijeloj trajala preko 90 godina.

Drugu nagradu i novačni iznos od 1.000 eura dobila je kreacija "Energetska efikasnost Crne Gore" sa glavnom barkom na kojoj su prikazane nove vjetroelektrane koje dobijaju findsnsijsku podršku iz džepova crnogorskih građana, a uz koju se "šlepa" manja barka sa oznakama Italije i koja kablom pod vodom, "isisava" struju iz Crne Gore.

Treća nagrada u vrijednosti od 500 eura, pripala je barci pod naziom "Vatrogasnica", a koja je inspirisana požarima koji Bokom haraju više od mjesec dana i velikim naporoma ovdašnjih vatrogasaca da ih zauzdaju.

Žiri je odlčiio da nagrade u vrijednosti od po 250 eura dobiju ukrašene barke - "Radno Mjesto", "Kotorski zanati", "Most naVerige" i "Starac i more".

Jedan od sponzora "Bokeljske noći" – picerija "Galija" iz Tivta dodijelila je vaučere barkama "Nova ploča" i "Polja maka".

Nakon proglašenja najboljih, uslijedio je veličanstveni desetominutni vatromet i sa mora i sa kopna. Fešta koju su organizovali Kulturni cengtar "Nikola Đurković" i Turostička organizacija Kotor pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i uz podršku Ministarsrva kulture i brojnih sponzora, se nastavila do ranih jutarnjih sati i to koncerima klape "Bonaca" i grupe "Teška Industrija" na Trgu od oružja, dok su na svim ostalim pjacama po Starom gradu nastupale lokalne muzičke grupe.

Galerija

Bonus video: