Budva zbog svađa nespremna dočekuje sezonu?

Sve to je sada na čekanju uz nedostatak vremena da se do sezone mnogi od njih realizuju i grad zaista uređenje dočeka goste
7157 pregleda 3 komentar(a)
Problema sve više: Budva, Foto: Vuk Lajović
Problema sve više: Budva, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević upozorio je da se usvojeni Plan investicija i Program uređenja prostora ne mogu primijeniti i da će zbog toga trpjeti sezona.

“Dolazimo u veliku opasnost da grad ne pripremimo za turističku sezonu”, kazao je Carević.

Hitna sjednica kojom je trebalo da se stave van snage dva amandmana koje je predložila Crnogorska, jedini je način da dva planska dokumenta mogu se se primjenjuju. Problem je izbio jer je parlament prije mjesec i po usvojio amandmane, a potom i dva dokumenta, čime je praktično onemogućio njihovu primjenu, jer su amandmani u bitnom izmijenili odnos finansijskih izdataka za objekte i infrastrukturu, zbog čega je parlament ili morao da donese izmjene Plana i programa investicija, ili izmjene budžeta za ovu godinu. Najbezbolnije rješenje bilo je da se amandmani stave van snage.

Čak i ukoliko vladajuća koalicija sjutra obezbijedi kvorum i bude održana sjednica Skupštine opštine, Plan investicija i program uređenja prostora moći će se primjenjivati tek nakon prve sedmice marta. Međutim, prvo slijede tenderski postupci, koje je praktično pripremio Sekretarijat za investicije, ali i pored toga realizacija brojnih projekata neće moći biti sprovedena, jer zabrana gradnje počinje već od 15. maja za prostor uz obalu, da bi za kompletno područje budvanske opštine stupila 15. juna. To je sigurno kratak rok da se izvedu ključni infrastrukturni projekti, od proširenja glavne gradske ulice 22. novembra u bulevar, gradnja kružnih tokova u centru, asfaltiranje saobraćajnica... gotovo 68 različitih projekta, od izgradnje do projektovanja.

Sve to je sada na čekanju uz nedostatak vremena da se do sezone mnogi od njih realizuju i grad zaista uređenje dočeka goste. Do sada je praktično deceniju i po unazad bila praksa, koja se može ponoviti i ove godine, da buldožeri i građevinske mašine dočekuju prve turiste, zbog čega su nerijetko hotelijeri plaćali penale zbog žalbi gostiju. Plan investicija predviđa ulaganje od 18 miliona eura, od kojih se 11,8 miliona odnosi na program uređenja prostora opštine Budva.

Urgentnost za donošenje ova dva dokumenta je i u činjenici da je njima određeno i izdvajanje od 1,3 miliona eura za održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, čije je upravljanje krajem januara od njemačke kompanije WTE preuzela Opština Budva

Bonus video: