Bulatović povrijedio Etički kodeks: Javna golotinja nedostojna funkcije

Na fotografijama Bulatović golišav pozira na plaži, bazenu, đakuziju, teretani... Na njima su naglašena ekskluzivna mjesta, firmirana garderoba, skupa pića, odnosno luksuz
25473 pregleda 65 komentar(a)
Prijava podnesena zbog golišavih fotografija, Foto: Privatna arhiva
Prijava podnesena zbog golišavih fotografija, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.02.2019. 08:26h

Sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović povrijedio je Etički kodeks sudija objavljajući na Instagramu fotografije nedostojne funkcije koju obavlja.

To je odlučila Komisije za Etički kodeks Sudskog savjeta, nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica inicirala da se pokrene postupak kada su joj dostavljene fotografije Bulatovića, objavljene na njegom profilu na društvenoj mreži.

U odluci su navedene fotografije čijim objavljivanjem je Bulatović prekršio Etički kodeks.

“Komisija za Etički kodeks Sudskog savjeta Crne Gore dana, 10.12.2018. godine, donijela je odluku da je Veljko Bulatović, sudija Osnovnog suda u Kotoru, objavljivanjem na društvenoj mreži Instragram fotografija: Bečići od 12. septembra, Njeguši od 1. septembra, fotografija sa plaže od 19. avgusta, ‘La Perla’ od 18. avgusta, Rafailovići od 10. avgusta, fotografije od 5. avgusta, 11. jula, sa plaže Jaz od 3. jula, sa plaže od 20. juna i hotel ‘Splendid’ od 18. maja, počinio povredu člana 7 stav 1. i 10. Etičkog kodeksa sudija“, piše u odgovoru portparola Osnovnog suda u Kotoru sudije Špira Pavićevićadostavljenom “Vijestima“. Navodi se da je Bulatović fotografijama povrijedio član Etičkog kodeksa koji propisuje “integritet – dostojanstvenost, poštenje i nepodmitljivost su temeljni principi na kojima počiva integritet sudije i obavezuje sudije da se u svim prilikama ponašaju u skladu sa dignitetom funkcije koju obavlja, čime će afirmisati povjerenje javnosti u integritet pravosudnih institucija”.

A povreda tog člana odnosi se na ponašanje sudije.

“Sudija će svojim ponašanjem u sudu i van suda poštovati i razvijati standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe. Sudija je dužan za vrijeme rada u sudu poštovati kodeks poslovnog odijevanja primjeren sudijskom pozivu i biti prikladno odjeven u svim ostalim prilikama“, to su dva stava koje je, prema ocijeni Komisije, povrijedio Bulatović objavljivanjem fotografija.

Medenica je ranije predložila predsjedniku Osnovnog suda u Kotoru Branku Vučkoviću da pokrene postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija, što je on učinio početkom novembra prošle godine, kada je Komisiji podnio inicijativu.

Na fotografijama Bulatović golišav pozira na plaži, bazenu, đakuziju, teretani...

Na njima su naglašena ekskluzivna mjesta, firmirana garderoba, skupa pića, odnosno luksuz.

Etički kodeks jasno propisuje da je sudija dužan da svojim ponašanjem u sudu i van njega razvija standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Odluka o povredi Kodeksa evidentira se u personalnom dosijeu sudije.

Bonus video: