Cetinje: Položen kamen temeljac za novi univerzitetski kompleks

Kamen temeljac je svečano položen i četiri lopate, simbolično su „bačene“ za novi Univerzitetski kompleks fakulteta umjetnosti na Cetinju
223 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 18:01h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković i rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović položili su kamen temeljac i na taj način najvaljena je izgradnja dugo čekanog projekta.

Za njegovu realizaciju vlada I grad morati da izdvoje 20 miliona eura. Ministarka nauke Sanja Vlahović, kazala je da je za jedan grad velika čast I odgovornost da postane univerzitetski centar, a da će izgradnjom ovog kompleksa , Cetinje dobiti taj status.

TV Vijesti, Ana Popivoda

"Privilegija je biti prepoznat na akademskoj i naučnoj mapi Evrope i svijeta kao jedan od univerzitetskih centara. Zato znamo da Cetinje to zaslužuje. Velika je stvar i da u vremenu kada se borimo sa izazovima, nalazimo snage zajedno da podržimo upravo ovakve projekte jer oni su ulog u mlade ljude, u njihovu kreativnost, obrazovanje i snagu da kreiraju našu budućnost", kazala je ministarka Vlahović.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović vjeruje da će zahvaljujući Univerzitetskom kompleksu i uslovima koje će studenti imati u sklopu te cjeline, cetinjske umjetničke akademije biti među vodećim u regionu.

"Takođe, realizacijom ovog projekta, u izuzetnoj mjeri biće ojačana uloga Cetinja kao edukativnog i naučnog centra zemlje, u kojem su svojevremeno djelovale prve obrazovne institucije u Crnoj Gori. Štaviše, stvaranjem kvalitetnih uslova za rad studenata umjetničkih akademija, istovremeno ćemo dati snažan doprinos i jačanju statusa Cetinja kao kulturne Prijestonice Crne Gore", kazao je Bogdanović.

U ime studneta, Sanja Jovićević sa završne godine Fakulteta dramskih umjetnosti, izrazila je uvjerenje da će Univerzitetski kompleks na Cetinju predstavljati impozantnu edukativnu cjelinu, ali i sinonim snažnog iskoraka na planu visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

"Kao student jedne od tri jednako vrijedne i značajne akademije koje su se, sa decenijama postojanja, saživjele sa crnogorskom Prijestonicom, koristim priliku da iskažem duboko uvjerenje da će buduće generacije glumaca, muzičara i likovnih umjetnika imati zaista izuzetnu priliku da se obrazuju", kazala je Jovićević.

Vrijednost prve faze izgradnje Univerzitetskog kompleksa fakultet umjetnosti iznosiće 2.9 miliona eura, dok će vrijednost cjelokupne investicije iznosi oko 20 miliona eura. Investitori radova su Vlada Crne Gore i Prijestonica Cetinje.

Tri dekana podržala projekat

Dekani tri akademije oduševljeni su zbog realizacije ovgo vrlo bitnog projekta.

Dekanica Fakulteta dramskih umjetnosti Radmila Vojvodić, smatra „da se radi o kamenu temeljcu Cetinju kao umjetničkom univerzitetskom centru koji će kao takav biti prepoznat u Evropi.

"Zaista vjerujem u takvu budućnost Cetinja i danas na ovaj lijepi crnogorski praznik hoću da vjerujem da Cetinju to pripada i da će se, uprkos krizi, to uskoro dogoditi", kazala je Vojvodić.

Dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić, smatra da je čin postavljanja kamena temeljca za univrezitetski kompleks, kruna višegodišnjeg rada.

"Ovo prevazilazi značaj umjetničkih akademije jer je ovo velika stvar i za Cetinje i za državu Crnu Goru zato što će konačno fakulteti umjetnosti dobiti adekvatan prostor za rad što će omogućiti da sve umjetničke institucije u ovom gradu rade bolje i kvalitetnije", kazao je Šoškić.

Dekan treće akademske jedinice, Muzičke akademije Miran Begić, takođe vjeruje da je ovo izuzetno važan događaj za grad i za čitavu državu.

"Nakon dugogodišnjeg boravka u zgradama koje nijesu prikladne za obavljanje nastave i razvoj kulture, dobićemo prostore u kojima će svaki student, profesor i orkestar imati priliku da se na pravi način uči onome što će kasnije biti umjetnički proizvod Crne Gore. Izgradnjom koncertne dvorane, takođe ćemo dobićemo mogućnost i za ono što do sada nijesmo mogli a to su pored ostalog i gostovanja domaćih i inostranih umjetnika kao i razmjena sa fakultetima iz regiona, Evrope i svijeta", kazao je Begić.

Izgled novog doma cetinjskih akademija

Novi dom biće na površini većoj od 25 hiljada kvadratnih metara.

U ovoj višespratnici prostor će dobiti Fakultet likovnih umjetnosti, Fakultet dramskih umjetnosti i Muzička akademija. Fakultet likovnih umjetnosti, prema projektu, imaće prizemlje i dva sprata. Muzička akademija djelovaće u sklopu objekta koji će, uz prizemlje, imati dva sprata, potkrovlje i suteren.

Fakultet dramskih umjetnosti, uz prizemlje i dva sprata, prostorije za rad imaće i u podrumu zgrade. Uz fakultetska zdanja, u sklopu Kompleksa biće podignuta i zajednička zgrada, u kojoj će, između ostalog biti smještena i dvorana, odnosno izložbeni prostor.

Na raspolaganju studentima i predavačima tri akademije, biće i objekat sa apartmanskim smještajem. U sklopu kompleksa, biće izgrađena i pristupna saobraćajnica i podzemni parking prostor.

Galerija

Bonus video: