CGO: U subotu posljednja komemoracija na Mamuli u originalnom stanju

"CGO poziva sve zainteresovane da prisustvuju komemoraciji i odaju počast svirepo mučenim antifašistima, ratnim zarobljenicima i civilima iz Crne Gore, koju organizuje Organizacija boraca NOR-a 1941-1945," rekli su iz te NVO
0 komentar(a)
CGO, Mamula, Foto: Centar za građansko obrazovanje
CGO, Mamula, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Ažurirano: 15.09.2017. 15:34h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će sjutra, 16. septembra 2017, položiti cvijeće i odati pomen nastradalima koji su bili zatočeni u logoru Mamula, tokom Drugog svjetskog rata.

"CGO poziva sve zainteresovane da prisustvuju komemoraciji i odaju počast svirepo mučenim antifašistima, ratnim zarobljenicima i civilima iz Crne Gore, koju organizuje Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. Herceg Novi i obezbjeđuje besplatan trajektni prevoz iz luke Zelenika (u 9.00) i sa Rosa (u 9.15)," kazali su iz te nevladine organizacije.

CGO naglašava da će ovo biti i posljednja komemoracija na Mamuli u originalnom stanju. Kako podsjećaju, već tokom ovog mjeseca se očekuje početak radova u okviru Oraskomovog projekta izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa na ovom lokalitetu stradanja, a koji će biti usmjeren ka elitnom turizmu, a ne, kako su kazali iz CGO, doprinosu izgradnji kulture sjećanja i poštovanja žrtava.

"Podsjećamo da su u februaru 2015. Vlada Crne Gore i Oraskom potpisali ugovor o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula na 49 godina, po cijeni od 1,5 euro po kvadratnom metru, a za morski ekvatorij ostrva za 90 centi po kvadratnom metru. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura. Taj Vladin prijedlog prvobitno nije prošao skupštinsku proceduru krajem jula 2015, jer su protiv bili poslanici opozicije i SDP, koji je tada bio dio vladajuće koalicije. No, prijedlog se ponovo našao u Skupštini u decembru 2015. kada su presudnu većinu vladajućem DPS-u, manjinskim partijama i Liberalnoj partiji, dali bivši poslanici SDP-a Damir Šehović i Mićo Orlandić i poslanici Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, Azra Jasavić i Goran Tuponja," navode iz CGO.

Bonus video: