CKM: Bolje prolaze oni što su glasali za zajednicu

"Zoran Kalezić je premijerno izveo pjesmu Kari Šabanovi, za koju je tekst napisao poznati crnogorski pjesnik Leso Ivanović, koja je izazvala burne aplauze"
190 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2015. 18:25h

Crnogorska kulturna mreža je, u čast devet godina nezavisnosti Crne Gore, sinoć na Cetinju organizovala narodnu proslavu 21. maja.

U programu su, kako navode iz CKM, učestvovala djeca iz vrtića "Zagorka Ivanović" sa Cetinja, Bokeljska mornarica, "koja je izvršila počasnu paljbu, odigrala kolo i predala raport Predśedniku Senata prijestonice Milovanu Jankoviću".

"Ova dva nastupa izazvala su veliko oduševljenje prisutnih građana, među kojima je bio veliki broj onih koji su došli iz drugih gradova Crne Gore - Šavnika, Kotora, Berana, Bijelog Polja i Nikšića. Za podizanje atmosfere bili su zaduženi predstavnici navijačkih grupa Crnogorci jug i Patriote, koji su sa scene uz pjesmu demonstrirali jednu od svojih navijačkih koreografija. U programu su nastupili učesnici raznih vjera i nacija, i na taj način smo predstavili građansku Crnu Goru. Zoran Kalezić je premijerno izveo pjesmu Kari Šabanovi, za koju je tekst napisao poznati crnogorski pjesnik Leso Ivanović, koja je izazvala burne aplauze. Nažalost, moramo istaći da za nastup Ramba Amadeusa nije vladalo veliko interesovanje, iako je on poznati i priznati umjetnik sa naših prostora", navodi se u saopštenju CKM-a.

Praznik su građanima čestitali najbolji mladi sportista Crne Gore u izboru COK-a vaterpolista Nikola Pješivac i predsjednik Crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji, Ratko Šoć. U delegaciji Crnogoraca iz Srbije su bili prisutni predstavnici udruženja iz Kule i Novog Sada.

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je kazao da Crna Gora ni nakon devet godina nije uspjela da utemelji crnogorski identitet.

"Nakon referenduma svi oni koji su tada glasali prodiv odluke da Crna Gora bude nezavisna država danas uživaju veća prava od samih Crnogoraca. Crnogorski jezik je emigrant u Crnoj Gori. Trebalo bi početi sankcionisanje svih onih koji izražavaju nepoštovanje prema Crnoj Gori", rekao je Damjanović i pozvao Srbe u Crnoj Gori da ne slušaju vjerske poglavare i političke lidere "već da se okrenu Crnoj Gori jer im Vranje i Čačak ne mogu biti bliži od Podgorice i Cetinja".

Iz CKM-a navode da je, na pominjanje imena predsjednika Skupštine Crne Gore, Ranka Krivokapića, "izazvalo velike zvižduke publike". Krivokapiću je poručeno da "ne zloupotrebljava crnogorski identitet, jer do sada ništa nije uradio na njegovom jačanju navodeći primjere crnogorskog jezika, crkve i simbola".

Damjanović je povazo crnogorsku Vladu, koja nije podržala ovogodišnju proslavu, da sljedeće godine na Cetinju partnerski organizuju veliku narodnu akademiju u čast 21. maja.

"Ali da ona ne bude nalik na onu iz Podgorice, kada su se političari u VIP dijelu ogradili ogradama od građana. Očekujem da će se napori koje ulaže lokalna samouprava i Vlada isplatiti i da će se na Cetinju otvoriti nova radna mjesta, jer nije u redu da mladi sa Cetinja odlaze u Budvu i u druge primorske gradove kako bi radili ugostiteljske poslove", kazao je Damjanović.

CKM očekuje da za narednu godinu, kada se navršava deset godina od obnove nezavisnosti, dobije podršku kabineta premijera Mila Đukanovića, jer, kako navode, "21. maj nije ništa više naš praznik nego li ljudi zaposlenih u Državnoj upravi".

Iz CKM-a nisu komentarisali to što je, povodom Dana nezavisnosti, podgorička uprava okitila gradske ulice horizontalnim zastavama, iako je predviđeno da se u tim prilikama koriste vertikalne.

Galerija

Bonus video: