Crnogorski hotelijeri: Očekuje nas neizvjesna sezona

„Nije nam cilj da širimo paniku, nego da se spremimo što je najbolje moguće za ono što nas čeka“, kazao je Zlatibor Milić, predsjednik sektora hotela CTU
55 pregleda 2 komentar(a)
CTU, Foto: Slavica Kosić
CTU, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.03.2015. 15:43h

Sezona pred nama je neizvjesna, saglasni su crnogorski hotelijeri. Popunjenost kapaciteta više će zavisiti od individualnog angažmana, nego od saradnje sa agencijama, čulo se na današnjem sastanku hotelskog sektora Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) u Herceg Novom. Zato su preložili više mjera kojima bi ovogodišnja sezona, u kojoj se očekuje pad sa istočnog tržišta do 50 odsto, bila uspješnija.

„Nije nam cilj da širimo paniku, nego da se spremimo što je najbolje moguće za ono što nas čeka“, kazao je Zlatibor Milić, predsjednik sektora hotela CTU. On očekuje bolju posjetu iz Zapadne Evrope, iz Francuske i Njemačke, ali ističe da će se I za naše tradicionalne goste iz regione , morati više boriti.

A tu bitku turistička privreda neće dobiti bez pomoći države i lokalne samouprave. Između ostalog predlažu smanjenje PDV-a na sedam odsto, selekciju u kaznenoj politici prema malim i velikim hotelima, kao i popuste za one koji rade cijele godine. Zato su resornom Ministarstvu uputili su dopis sa hitnim korektivnim mjerama, ukazujući na 16 problema.

Jeftiniji avio-aranžmani, odnosno više low cost kompanija, jer u Crnoj Gori posluju samo dvije niskobudžetne avionske kompanije, za razliku od, na primjer susjedne Hrvatske. u kojoj ih je više od 10, i nadaju se da će država otvorenije pregovarati sa prevoznicima, jer su koristi od povećanja broja turista daleko veće nego od naplaćivanja aerodromskih taksi, zajednički nastup na sajmovima, apliciranje kod namjenskih Fondova, plaćanje članarine, poboljšali bi poslovanje hotelijera.

Marko Petričević zvršni director HTP Mimoza smatra da bi hotelijere trebalo rasteretiti poreza i doprinosa. U tom slučaju, možda bi i bilo prostora za korekcije cjenovnika. U Mimozi očekuju balgi pad noćenja jer će izostati organizovane sportske grupe iz Rusije.

Nikola Milić, koji zastupa grupaciju malih hotela „Casa del mare" ukazao je da bi CTU mogao da aplicira kod evropskih Fondova, pa i kod Evropske banke za obnovu i razvoj, za sredstva kojima bi obezbjedili veće prisustvo na sajmovima.

Hotelijeri iz Herceg Novog apelovali su na nadležne u lokalnoj samoupravi da ne dopuste da turiste i ovog jula dočekaju raskopane ulice zbog izgradnje kanalizacionog kolektora.

Bonus video: