Dani vina i ukljeve: Pehar dodijeljen vinariji „Rajković”

Miloš Rajković je pored pehara preuzeo i tri zlatne medalje za svoja vina šardone, vranac i kaberne
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2012. 18:53h

Porodičnoj vinariji “Rajković” iz Bukovika dodijeljen je pehar kao priznanje za najbolja vina izložena na okončanom dvodnevnom XV festivalu vina i ukljeve.

Miloš Rajković je pored pehara preuzeo i tri zlatne medalje za svoja vina šardone, vranac i kaberne. Ova vinarija je, inače, na festivalu premijerno izložila vino buk marselan, od istoimene francuske sorte vinove loze dobijene ukrštanjem sorti kaberne sovinjon i crni grenaž.

Žiri je nakon hemijske analize prijavljenih vina i degustacije objavio imena i drugih festivalskih laureata.

Zlatne medalje osvojili su i vinarija Milorada Globarevića iz Draževine koji je svoj vranac postavio na pravoj vinskoj kočiji, dvije su pripale Aleksandru Vukmanoviću iz Utrga za dva izložena vranca, te Božidaru Vujačiću iz Ovtočića za vranac i Vinariji “Vukićević” iz Beri za vranac.

Srebrne medalje pripale su za vino vranac Draganu Kojičiću iz Sotonića, Žarku Kopitoviću iz Brčela, Zoranu Jovanoviću iz Kuča, Žarku Martinoviću iz Orahova, Miodragu Lekoviću iz Godinja, Ivu Ukšanoviću iz Boljevića, Čedu Jankoviću iz Drešića i Filipu Vukićeviću iz Beri.

Srebrne medalje dobio je i Ilija Klisić iz Limljana za vranac i za kaberne sovinjon, te Ivo Đuković iz Gluhog Dola za župljanku.

Hladnoća nije uticala na atmosferu

Veoma hladno vrijeme prorijedilo je posjetu , no to se nije odrazilo na atmosferu.

Kvalitet nagrađenih vina potvrdio je riječi ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića sa otvaranja festivala da se Crna Gora po strukturi poljoprivredne proizvodnje slobodno može nazvati vinarskom zemljom.

“Naših 35 vinarija proizvode godišnje 17 miliona litara vina od kojih se izveze trećina. Vinari i ribari imaće još jaču podršku Vlade”, rekao je ministar Miloševć.

Festival je, inače, okupio 40 domaćih izlagača vina, a u zabavnom programu nastupili su Nikola Bušković, Nina Strugar, “Bjelopoljski tamburaši”, guslari i Goran Pejović Gula.

Galerija

Bonus video: