"Đe provedeš 80 i kusur godina, odjednom sve dođe na nulu"

"Ne umijem vam reći kako se osjećam, ali kada smo ostali dobro i zdravo, sve je dobro. Ostalo će se sve namiriti“, kaže vremešna starina, dok pokušava da zadrži suze
28891 pregleda 9 komentar(a)
Milorad Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Milorad Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.11.2019. 20:24h

Tužno je bilo gledati osamdesettrogodišnjeg Milorada Nikolića iz nikšićkog sela Broćanac dok gleda potopljenu kuću. I dok su pripadnici Službe zaštite i spašavanja i Direktorata za vanredne situacije iz kuće njegovog bratanića Darka iznosili dio pokućstva, Milorad je tiho pitao može li se ikako ući u njegovu kuću od koje je virio maltene samo krov. Unaprijed je znao odgovor, ali...

„Šta da vam kažem. Đe provedeš 80 i kusur godina odjednom sve dođe na nulu. Ne umijem vam reći kako se osjećam, ali kada smo ostali dobro i zdravo, sve je dobro. Ostalo će se sve namiriti“, kaže vremešna starina, dok pokušava da zadrži suze.

Milorad Nikolić
Milorad Nikolić(Foto: Svetlana Mandić)

Prethodno veče, kada su njega i još sedmoro osoba evakuisali iz Broćanca, Milorad je noćio kod brata u Straševini. Tamo će biti i narednih dana, ali iskreno se nada da će se voda uskoro povući, nadležni pomoći da se sanira šteta i da će moći da se vrati na ognjište.

„Žena mi je umrla, nemam djece i sam živim. Nadam se da će neko pomoći, jer vazda čovjek živi u nadi. Uništena je kuća bratanića Darka, ali i bratova kuća, čija djeca žive u Beograd. Obavijestio sam ih o situaciji. Kod komšija se ne može od vode otići nikud, tako da sam ostao sam na 'ostrvu'. Od 1962. godine, kada je napravljena brana na Slanom jezeru, te se inektiralo, to je mnogo uticalo za ovaj kraj, pa se dešava da ovdje bude vode. Ali, nikada ovako. Nikada kuće nijesu bile poplavljene. Eto, na dva-tri kilometra smo od jezera, a nemamo vode“, kazao je čiča Milorad kome, nažalost, ovih dana vode „ne fali“.

Povezani članci

07. Novembar 2019.

Dan nakon nevremena: Spasilačka akcija u Broćancu

Broćanac
Detalj iz Broćanca(Foto: Svetlana Mandić)

Povezani članci

07. Novembar 2019.

Dan nakon nevremena: Spasilačka akcija u Broćancu

I njegov bratanić Darko pokušavao je da ne pokazuje emocije. Ali, teško to ide kada gledate da vam je voda uništila sve što ste vi i vaši roditelji godinama stvarali. Pomagao je pripadnicima Službe zaštite i spašavanja i Direktorata za vanredne situacije, kao i rođacima i komšiji, da čamcem prevezu svinje.

Broćanac
Detalj iz Broćanca(Foto: Svetlana Mandić)

„Šta ćemo. Žive glave smo izvukli, što je najvažnije. Evo i sami vidite kolika je šteta i šta je sve potopljeno – tri kuće, garaža, štale, pomoćni objekti. Šta da kažem, selimo se. Vidite da ovdje nema života i kad se ovo povuče do ljeta ovdje čovjek ne može živjeti. Čekamo da se povuče voda, da vidimo koliko će biti štete. Zahvalio bih se ovim momcima, zaista su dobro odradili posao juče i danas“, kazao je mlađi Nikolić.

Darko Nikolić
Darko Nikolić(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima njegovog strica Sava i njihove komšije i rođaci, desetak porodica, su okružene vodom i do njih sene može doći, ali njihove kuće, srećom, nijesu ugrožene.

Savo Nikolić
Savo Nikolić(Foto: Svetlana Mandić)

Voda koja je u Broćancu stvorila „jezero“, na pojedinim mjestima duboko i petnaestak metara, prema riječima Dragutina Vujovića, člana Službe spašavanja, u toku noći je narasla oko metar.

Dragutin Vujović
Dragutin Vujović(Foto: Svetlana Mandić)

„Padavine jesu prestale ali izgleda da podzemne vode rade svoje i iz minuta u minut je voda sve veća, tako da se nivo podigao za oko metar. Tu smo u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije koji su nam ustupili čamac, a njihovi ljudi su sa nama, na terenu sa nama“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima juče su imali preko stotinu poziva, trudili su se da svima priteknu u pomoć, ali dešavalo se da samo što ispumpaju vodu iz podrumskih prostorija, ona se ponovo pojavi.

„Najgore zahvaćena područja su na potezu od Vira, Gornjeg Polja, Miločana, Mokre Njiva, Glibavca i Rastovca. Ekipe su non-stop na terenu. Svaka kuća u tom dijelu, koja ima podrum ili neku etažu ispod, zahvaćena je vodom. Molimo se da prestanu padavine i da se voda počne polako povlačiti“, kazao je Vujović.

Broćanac
Detalj iz Broćanca(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima komandira Službe, Veselina Gardaševića, situacija u prigradskim naseljima je stabilna i imali su svega nekoliko intervencija.

Direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić kazao je da je u Nikšiću ugroženo oko 30 kuća, da se voda nije povukla iz njih, ali da su tamo pripadnici Službe zaštite i predstavnici Direktorata, koji prate situaciju. Prema njegovim riječima visinu štete utvrdiće opštinske komisije.

Bonus video: