Djelovi Kolašina i Mojkovca dobili struju

Za konačno vraćanje postrojenja u normalan režim rada biće potrebno tri dana intenzivnog angažmana radnika održavanja CGES-a
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 22:06h

Djelovi opština Kolašin i Mojkovac, nešto poslije 22 sata dobili su struju javljaju reporteti "Vijesti", iako je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema saopšteno da su cjelokupna područja Mojkovca i Kolašina dobila struju.

U 22.30 su bez struje, kako javljaju reporteri "Vijesti" i dalje kolašinska sela, između ostalih- Rijeka Mušovića, Vranještica, Lipovo, Bare Kraljske...

Dvije opštine, sa oko 17.000 stanovnika, u utorak oko 4 sata ujutro su ostale bez struje.

Očekujemo da dozamjene transformatora neće biti većih prekida u napajanju potrošača električnom energijom

Dodaje se da će za konačno vraćanje postrojenja u normalan režim rada biti potrebno tri dana intenzivnog angažmana radnika održavanja CGES-a.

"Rezervni transformator, koji teži preko 50 tona, dopremljen je iz Tivta specijalizovanim transportom i nalazi se ispred trafostanice u Mojkovcu, i očekujemo da do završetka ovog posla neće biti većih prekida u napajanju potrošača električnom energijom. Zahvaljujemo se građanima Mojkovca i Kolašina na razumijevanju i strpljenju, navodi se u saopštenju.

EPCG: Podgoričani da manje troše struju

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) apelovala je na građane Podgorice da racionalizuju potrošnju električne energije, kako ne bi došlo do preoptetrećenja u podgoričkoj i kolašinskoj opštini, i kako bi i tokom noći dio Kolašina bio pod naponom.

Iz EPCG su naveli da je popravka kvara na trafostanici Crnogorskog elektroprenosnog sistema Mojkovac još u toku, zbog čega je EPCG obezbijedila alternativno napajanje električnom energijom za potrošače dijela Kolašina preko dalekovoda Zagorič – Bioče – Ubli – Ptič – Kolašin.

Oni su napomenuli da je riječ o privremenom rješenju za urgentne potrošače u Kolašinu.

"Potrošnju električne energije u Podgorici u znatnoj mjeri optrećuje potrošnja dijela kolašinske opštine, što može destabilizovati napajanje i Podgorice i Kolašina. Apelujemo na građane Podgorice da racionalizuju potrošnju električne energije, kako ne bi došlo do preoptetrećenja u obje opštine, i kako bi i tokom noći dio Kolašina bio pod naponom", kaže se u saopštenju.

EPCG, kako su se navodi, pokušava da obezbijedi i alternativno napajanje za Kolašin puštanjem 35 kV napona preko 110 kV dalekovoda Ribarevine-Mojkovac.

"Transformator, neophodan da bi se sanirala havarija na trafostanici u Mojkovcu stigao je oko 17 časova, pa se očekuje da bi opštine Kolašin i Mojkovac uskoro mogle da dobiju struju, saopšteno je "Vijestima" iz kabineta premijera Igora Lukšića.

Lukšić: Ključni izazov obezbijediti redovno napajanje strujom

"Ključni izazov sada je obezbijediti redovno napajanje električnom enegrijom. Na tome se intenzivno radi. Transformatori koji su neophodni da bi se popravio kvar na prenosnoj mreži na putu su od primorja prema Kolašinu i vjerujem da će tokom dana stići", kazao je premijer Igor Lukšić danas u Kolašinu.

"Nemoguće je zadovoljiti sve potrebe, ali je moguće bar ublažiti posljedice nevremena. Narednih dana ćemo se dodatno angažovati da pomognemo opštini da obezbijedi dodatnu mehanizaciju za čišćenje puteva. Ostala komunikacija dosta dobro funkcioniše", rekao je Lukšić.

Uže gradsko jezgro dobilo je struju nakon skoro 30 sati >>>

Putari čiste, mećava zatrpava

Prema riječima predsjednika Opštine Darka Brajuškovića najveći problem putara je sniježna mećava koja sve što se uradi na saobraćajnicama učini nevidljivim.

"Stižemo na teren gdje god je urgentno, zahvaljujući Službi spašavanja, pripadnicima vojske i policije. Premijer nas je uvjerio da narednih dana ne može biti problem ni gorivo ni materijalna sredstva i da ćemo svim raspoloživim kapacitetima krenuti ka udaljenim selima", kazao je Brajušković i obećao da će u bilo kojim vremenskim uslovima se održati normalno funkcionisanje grada.

On je izbjegao da odgovori na pitanje novinara da li je lokalna uprava tražila specijalnu mašinu za čišćenje snijega koja je vlasništvo Ski centra Kolašin 1450 kako bi očistila puteve do najudaljenijih sela.

"Imamo dovoljno mašina", kazao je on novinarima, uprkos tome što je od države tražio sličnu mašinu kakvu ima Ski centar i što je na današnjem sastanku Lukšić obećao upravo nabavku mehanizacije za čišćšenje puteva.

U Kolašinu haos, do Jezerina prohodno

Mnogim kolašinskim ulicama i danas se otežano saobraćalo iako je put do skijališta Jezerine koji je redovno čišćen i tokom svih dana nevremena i danas bio prohodan.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku gradskih čelnika sa Lukšićem i Brajovićem. Nakon pet minuta novinara "Vijesti" je osoblje protokola zamolilo da izađe iz sale uz obrazloženje da nisu prisutni ni ostali predstavnici medija.

Podršku osoblju protokolu da sastanak učini zatvorenim za javnost dao je i Brajović.

Galerija

Bonus video: