Dobrotvorna aukcija za zbrinjavanje žrtava nasilja u Nikšiću

NVO „SOS telefon“ iz Nikšića organizovala je dobrotvornu aukciju za prikupljanje sredstava za izgradnju centra za zbrinjavanje žena i djece žrtava nasilja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 15:23h

Gosti su se „nadmetali“ za slike, umjetničke fotografije, skulpture, knjige, kalendare, koje su donirali umjetnici i organizacije, ali i za majice koje su poklonili članovi poznate grupe „The Books of Knjige“.

Aukcija je trajala 45 minuta i prikupljeno je 998 eura – 940 eura od slika, a 58 od knjiga i kalendara, mada je početna vrijednost aukcijskih predmeta bila veća od 2.000 eura. Od 14 slika prodate su četiri, a najskuplju su uzeli vlasnici apoteke „Remedija“, poznati kao učesnici svih dobrotvornih akcija.

Izgradnja centra pokrenuta je prošle godine, a Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema dugoročno obezbijeđeno sklonište za žene i djecu žrtve nasilja. Do sada je kroz donacije od finske vlade i fondacije Instituta za otvoreno društvo, kao i putem SMS donacija, dobrotvornih rođendana i kroz priloge građana, prikupljeno oko 50.000 eura, od potrebnih 200.000. Opština Nikšić je donirala plac od 330 kvadrata, gdje će biti izgrađen centar, a opštinska Agencija za planiranje i uređenje prostora besplatno je uradila kompletnu projektnu dokumentaciju.

„Izgradnja centra žrtvama će dugoročno osigurati mogućnost da izađu iz nasilja i budu smješteni na sigurno i bezbjedno mjesto. Time se obezbjeđuje jedan od ključnih faktora za jačanje njihovog samopouzdanja i uspješan proces osnaživanja da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom. Njegovu izgradnju ne treba posmatrati samo sa aspekta zaštite žrtava nasilja u urgentnim situacijama, već kao integralni dio sistema zaštite od nasilja koji funkcioniše u korist cjelokupne zajednice“, kazala je volonterka „SOS-a” i domaćica večeri Nada Gajović.

Aukcija će, smatra ona, pokazati koliko su građani spremni da podrže izgradnju centra i da doniraju sredstva i koliko je za njih važan problem zbrinjavanja žrtava nasilja.

Da bi aukcija protekla u što prijatnijem raspoloženju potrudili su se učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Gradnja centra počeće čim se prikupi dovoljno sredstava, kako je rečeno, makar za temelj, a nadaju se da će se ostatak novca prikupiti u toku same gradnje.

Krizni centar privremeno rješenje

U okviru „SOS telefona“ dvije godine postoji krizni centar koji djeluje u iznajmljenom prostoru. Kada je otvoren, 2009. godine, u njemu je boravilo 88 žena i djece, prošle godine je primljeno njih 93, dok se trenutno u centru nalaze dvije žene i troje djece. Aktivisti „SOS“-a trude se da naprave vezu između žena koje su žrtve nasilja i državnih institucija radi njihovog boljeg društvenog angažmana i eventualnog pronalaska posla. Priznaju da je problem porodičnog nasilja vrlo kompleksan, tako da se rješava na više nivoa, kao i da se dešava da se žene i djeca vrate kući gdje su zlostavljani, pa da zaštitu u kriznom centru potraže i po nekoliko puta.

http://www.sosnk.org

Bonus video: