Dom kulture u Pljevljima svečano otvoren bez upotrebne dozvole

Gradonačelnik Mirko Đaćić je izjavio da je ovo veliki dan za Pljevlja i izrazio uvjerenje da će otvaranje Doma kulture, kao značajne kulturne institucije, unaprijediti društveni život i omogućiti prve korake razvoja turizma u Pljevljima
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2018. 17:05h

Svečanim presjecanjem vrpce, dva dana pred lokalne izbore, premijer Duško Marković i predsjednik Opštine Pljevllja Mirko Đačić otvorili su pljevaljski Dom kulture iako taj objekat još uvijek nije dobio upotrebnu dozvolu.

Đačić na novinarsko pitanje da li Dom kulture posjeduje upotrebnu dozvolu kazao je da se ona može pronaći na sajtu Ministarstva održivog razvoja, ali i da je on nije čitao.

Međutim na sajtu Ministarstva među izdatim upotrebnim dozvolama u 2018. nema dozvole za pljevaljski Dom Kulture.

Zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole Opština Pljevlja Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostavila je 30. aprila.

I Marković je danas tvrdio da Opština posjeduje upotrebnu dozvolu.

"Zar mislite da bih ja došao da prisustvujem otvaranju objekta koji nema građevinsku i upotrebnu dozvolu", rekao je Marković.

Marković je kazao da je pljevlajski Dom kulture jedan od najkvalitetnijh objekata društvenog sadržaja u Crnoj Gori, a moguće i regionu.

"Vjerujem da je desetak godina koliko je trajala rekonstrukcija bilo opravdano jer su Pljevlja dobila trajnu vrijednost za umjetnike za kulturne stvaraoce. Pljevlja će sa ovim domom dobiti na novom kvalitetu na atraktivnosti ali i biti u prilici da to pretvori u novi kvalitet", rekao je premijer.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su djeca iz Vrtića Eko bajka, KUD Volođa i Pljevlja Tambursški orkestar taslidža, kao i učenici Gimnazije i niže muzičke škole.

Publika je posebno sa oduševljenjem prihvatila nastup hora sastavljenog od oko 300 učenika pljevaljskih osnovnih škola koji su pod vođstvom diriginta Mehmeda Bajraktarevića otpjevali pjesmu "Samo da rata ne bude".

Rekonstrukcija Doma kulture počela je u aprilu 2007. kada je na čelu opštine bio Filip Vuković. Opština Pljevlja je u taj posao krenula bez potrebnih građevinskih dozvola. Dolaskom na čelo opštine Miloja Pupovića 2011. prekinuti su radovi i podnijet zahtjev za dobijanje građevinske dozvole. Radove su finansirali Opština, Direkcija javnih radova i Ministarstvo kulture.

Nakon pet godina zastoja i sedam neuspješnih tendera, krajem oktobra prošle godine nastavljeni su radovi, a posao vrijedan preko million eura povjeren je bjelopoljskom preduzeću Unipred.

Pljevaljski Dom kulture veličine 4.000 metara kvadratnih napravljen je 1948. godine.

Urađena je zamjena krova, postavljena fasada, gromobranska instalacija i elektrokablovski vodovi, toplovodne, vodovodne i kanalizacione instalacije i toaleti, urađen prostor za galeriju površine 290 kvadrata, prostor za gradsku biblioteku površine 320 kvadrata, vertikalna komunikacija za Biblioteku i galeriju površine 150 kvadrata, kameni zid oko zgrade i drugi poslovi.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji Doma kulture bez građevinske dozvole kao i zbog drugih propusta, opštinska služba za unutrašnju reviziju podnijela je tužilaštvu prije par godina godina krivičnu prijavu protiv Vukovića. Zbog zastare postupak je obustavilo tužilaštvo u Pljevljima

Nakon početka renoviranja iz zgrade su izmještene sve ustanove kulture.

Gradska biblioteka sa kompletnim knjižnim fondom prebačena je u nekadašnju vojnu fabriku na periferiji grada, u neuslovne prostorije nekadašnjeg radničkog restorana, a Zavičajni muzej u zgradu Crvenog krsta.

Nije saopšteno kada će ove institucije ponovo biti vraćene u renovirane prostorije Doma kulture.

Galerija

Bonus video: