Dom vojske još čeka stanare

Useljenje najavljeno za ljeto prošle godine, pa za kraj marta ove, a danas niko ne želi da licitira novim datumom
3417 pregleda 1 komentar(a)
Rekonstrukcija završena: Bivši Dom vojske, Foto: Luka Zeković
Rekonstrukcija završena: Bivši Dom vojske, Foto: Luka Zeković

Propalo je još jedno obećanje o useljenju Crnogorske kinoteke, Filmskog centra i Muzičkog centra u zgradu bivšeg Doma vojske u Podgorici.

Mada su obećali da će se tri ustanove kulture do kraja marta useliti u zgradu na obali Ribnice, iz Uprave javnih radova sada ističu da će u tom roku biti završena samo rekonstrukcija.

“Nakon završetka opremanja objekta i radova na enterijeru, uslijediće procedura tehničkog pregleda objekta”, rečeno je “Vijestima” iz Uprave na čijem je čelu Rešad Nuhodžić.

Uprava je, na primjer, još krajem maja 2017. godine potpisala 4,5 miliona eura vrijedan ugovor sa podgoričkom kompanijom “Simes saga” za izradu enterijera, scenske, audio i video tehnike i opremanje ustanova kulture.

“Vijesti” su i Ministarstvo kulture i tri ustanove kulture pitale kada se očekuje useljenje. Međutim, umjesto odgovora stiglo je upućivanje jednih na druge.

Iz Muzičkog centra su novinara uputili na resorno Ministarstvo kulture. Međutim, iz Ministarstva su novinara uputili da odgovor može dobiti od “Uprave javnih radova koja koordinira ovim aktivnostima”.

Izvor “Vijesti”, koji je upućen u situaciju, kazao je da se useljenje može desiti krajem aprila ili u maju.

“Ali je toliko puta to odlagano, da me ne bi čudilo i da se opet produži”, kazao je on.

Ugovor o rekonstrukciji Doma vojske, Ministarstvo kulture i tadašnja Direkcija javnih radova potpisali su još krajem 2008. godine.

Sve je prema najavama trebalo da bude gotovo 2012.

U međuvremenu su svako malo stizala obećanja Ministarstva i Uprave o skorom useljenju tri ustanove, a pretposljednje propalo useljenje bilo je u junu/julu, a posljednje krajem marta.

Zgrada je spratnosti dva suterena, prizemlje i tri sprata, ukupne površine malo više od 10.500 metara kvadratnih.

Za potrebe Muzičkog centra obećana je velika koncertna sala sa 440 mjesta i mala sa 190 mjesta, sale za probe simfonijskog i narodnog orkestra, ali i prostorije za izvođače.

Za Crnogorsku kinoteku namijenjeni su, između ostalog, depoi za arhiviranje filmova i video građe i sale za projekcije.

Filmski centar će koristiti sale i prateće sadržaje pomenutih institucija.

Zgrada će sadržati i zajedničke prostorije, kao što su klub umjetnika, restoran i drugo.

“Stavljanjem u funkciju nekadašnjeg Doma vojske dobićemo ne samo reprezentativno i moderno zdanje, već će se otvoriti mogućnosti za unapređenje kulturne ponude, produkciju novih umjetničkih programa, znatno bolje korišćenje kapaciteta u kulturi i njenu održivost, kao i za međunarodnu saradnju i razmjenu”, kazao je poslanicima prošlog proljeća ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bonus video: