Domaći kamen za nikšićki Trg slobode

Do sada je urađena kompletna infrastruktura, instalacije vodovoda i kanalizacije, elektorinstalacije jake i slabe struje, dio mobilijara, izbetoniran prostor za popločavanje, posađeno drveće a vrijednost radova je oko 500.000 eura
582 pregleda 4 komentar(a)
Trg Slobode, Foto: Svetlana Mandić
Trg Slobode, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.08.2017. 20:14h

Počela je završna faza rekonstrukcije nikšićkog Trga slobode koja obuhvata popločavanje oko 7.000 metara kvadratnih prostora. Vrijednost investicije je 850 hiljada eura, a radovi su povjereni nikšićkoj kompaniji „Mehanizacija i programat“ koja je bila zadužena i za radove u prvoj fazi.

Pošto Trg slobode predstavlja istorijsku vrijednost urbanog područja grada pod Trebjesom vodilo se računa da upotrijebljeni materijali za popločavanje i izradu ostalih elemenata budu planirani po strogim kriterijimima.

„Osnovni materijal koji će biti korišćen u završnoj obradi je lokalni tzv. nikšićki kamen , debljine deset centimetara, u dvije boje, tamno-sivoj i svijetlo- krem do bjeličaste boje, završne obrade srednje štokovano sa rezanim i blago oborenim ivicama. Dimenzije kamenih ploča, u ukupnoj površini, su pet odsto minimalne dužine 30 do 50 cm, 85 odsto minimalne dužine 50 do 100 cm i 10 odsto minimalne širine 100 cm i više, što je veoma zahtjevna dimenzija, ali i Trg je jedinstven i zaslužuje poseban tretman u odabiru kamena“, istakao je „Vijestima“ Nebojša Adžić, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora u Opštini Nikšić.

Do sada je urađena kompletna infrastruktura, instalacije vodovoda i kanalizacije, elektorinstalacije jake i slabe struje, dio mobilijara, izbetoniran prostor za popločavanje, posađeno drveće a vrijednost radova je oko 500.000 eura. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Opštine, a zahvaljujući donaciji ambasade Kine, od 150 hiljada, urađeno je popločavanje trotoara i novi asfaltni sloj na obodnim ulicama.

Dimenzije prostora koji je oivičen stambenim zgradama su oko 12.240 metara kvadratnih, dok je projektom rekonstrukcije obuhvaćena površina od oko 7.000 kvadrata. Planirano je da popločavanje bude završeno za 150 radnih dana. Rekonstrukcija Trga započeta je 2. jula prošle godine.

Trg slobode je najveći, centralno postavljeni gradski trg u Crnoj Gori kroz koji prolazi glavna gradska šetna ulica. Formiran je krajem 19. vijeka, kada je prema regulacionom planu Josipa Sladea izgrađena većina kuća, izvršeno nasipanje i popločavanje kaldrmom i zasađeni drvoredi. U isto vrijeme oformljeno je i šest ulica koje se ulivaju u Trg.

„Od vremena nastanka do danas transformacija koju je Trg slobode doživio može se okarakterisati kao neznatna. Razvojem grada položaj Trga nije gubio na značaju. Novom izgradnjom nije uništena prepoznatljivost i ambijentalnost ovog gradskog prostora. Na Trgu dominiraju stari objekti, po izgledu slični, jednostavne arhitekutre“, kazao je Adžić.

Prva dva bunara izgrađena su na Trgu 1886. godine, a na njemu su 1929. podignute i četiri javne betonske česme, neobičnog i jedinstvenog izgleda, djelo Mitra Grahovca.

Na Trgu je 2003. godine izgrađena fontana, a ptice, autora Miluna Miška Čvorovića, postavljene su dvije godine kasnije.

“U toku su i radovi na osposobljavanju velike fontane, koja je trenutno van funkcije zbog velikih troškova održavanja, zbog čega se radi na projektu racionalizacije i odabira kvalitetne i funkcionale opreme pumpi i ostale opreme. Kamen na fontani i česmama je osvježen, očišćen i u toku popločavanja će se uraditi i završne popravke na kamenu i instlacijama”, kazao je Adžić.

Do Drugog svjetskog rata trg je nosio ime Karađorđa, po završetku rata postao je Trg maršala Tita, a od 1992. godine je Trg slobode.

Bonus video: