Drinčić: Rad je moj, ali na njemu nije moje ime

Pravnik Đorđije Drinčić potvrdio “Vijestima” da je njegov specijalistički rad objavljen sa potpisom vanredne profesorice Bojana Lakićević Đuranović
30676 pregleda 34 komentar(a)
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.07.2019. 20:59h

Pravnik Đorđije Drinčić potvrdio je “Vijestima” da je njegov specijalistički rad pod imenom vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović objavljen u beogradskom pravnom časopisu “Pravni život”.

“Specijalistički rad je moj, a članak objavljen u časopisu ima djelove mog diplomskog i manji dio koji je pisala profesorica, tako da članak nije isključivo sačinjen iz mog diplomskog. Ima elemente koautorstva. Očekujem da će odgovor na to pitanje dati nadležni univerzitetski i državni organi", kratko je kazao Drinčić.

“Vijesti” su objavile da je Lakićević Đuranović doslovno prepisala rad Drinčića, kojem je na specijalistčkim studijama bila mentor, i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom pravnom časopisu “Pravni život”.

To je pokazala analiza koju je uradio Centar za građansko obrazovanje (CGO). Ta nevladina organizacija juče je od Pravnog fakulteta i Rektorata UCG tražila da hitno preduzmu “sve neophodne mjere i radnje kako bi sankcionisali ovakav slučaj kršenja akademskog integriteta.

“Takođe, s obzirom da se radi o drastičnom primjeru plagijarizma od vas očekujemo da preispitate kompletan dosadašnji rad Lakićević Đuranović i utvrdite da li se ona i ranije u svojim radovima (diplomski, magistarski, doktorski, naučni i drugi radovi) služila sličnim nedozvoljenim sredstvima, a sve u cilju sticanje koristi, odnosno referenci za izbor u akademsko zvanje”, stoji u inicijativi CGO.

Student Đorđije Drinčić je specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU” odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević Đuranović ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju “Pravnog života”, objavila kao svoj i to pod nazivom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”.

Da će protiv Lakićević Đuranović biti pokrenut postupak za ispitivanje akademskog integriteta indirektno su potvrdili i sa Pravnog fakulteta i to nakon inicijative koju je CGO juče proslijedio toj ustanovi i Rektoratu UCG.

“Pravni fakultet smatra nedopustivim svaki oblik prevarnih radnji, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora, koji je dokazan u zakonom utvrđenoj proceduri, jer je akademski integritet nastavnog osoblja Pravnog fakulteta od posebnog značaja za stvaranje novih, uspješnih generacija pravnika, sudija i advokata”, odgovorili su iz ove ustanove na pitanja “Vijesti”.

Podsjećaju i na to da su Zakonom o akademskom integritetu “regulisana pitanja u vezi sa akademskim integritetom cjelokupne akademske zajednice, posebno imajući u vidu nadležnost Etičkog komiteta...”.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević poručuje da je ovo najdrastičniji slučaj koji su u toj organizaciji obrađivali, “iako oblast visokog obrazovanja sa akcentom na korupciju i plagijarizam pratimo duže od deceniju i dosta smo tu toga neočekivano ružnog vidjeli, ali izgleda da nikad kraja takvim iznenađenjima”.

“Ovaj slučaj je nesumnjivo i direktna posljedica dosadašnjeg odbijanja nadležnih u visokoobrazovnim institucijama, prije svega na UCG, ali i tužilaštvu, da rade profesionalno kad je riječ o procesuiranju plagijata i sankcionisanju plagijatora. Njihova širina u razumijevanju svih onih koji su karijeru gradili kršeći pravila akademske etike kreirala je negativnu selekciju i klimu u kojoj se neko može drznuti da ovako nešto uradi i to nakon usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u dijelu sankcionisanja plagijata, a što je upravo CGO inicirao”, kazala je Uljarević.

Podsjetila je da nalazi CGO ukazuju na to da je Drinčić specijalistički rad odbranio polovinom juna 2018. na Pravnom fakultetu UCG, a da ga je Lakićević Đuranović, šest mjeseci kasnije, objavila pod svojim imenom.

“Koji je praktično skraćena verzija Drinčićevog rada sa samo dvije rečenice i jednom fusnotom koji nijesu podudarni sa onim što je Drinčić pisao. Čak i nekoliko pravopisnih grešaka koje je student napravio se nalaze u identičnom obliku u radu profesorke. Za ovo nam nije bio potreban softver, već klasična metoda sa dva markera da podvučemo sličnosti, mada bismo uštedjeli da smo podvlačili razlike”, zaključila je ona.

Lakićević Đuranović ni juče nije odgovarala na ponovljena pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim slučajem.

Ne bi bilo dobro da rektor Nikolić i UCG sada peru ruke

Uljarević je kazala i da je CGO uputo zvaničan predlog rektoru UCG Danilu Nikoliću, predsjedniku Suda časti Borisu Vukićeviću, prorektorki i predsjednici Naučnog odbora UCG Ireni Orović, kao i dekanki Pravnog fakulteta Aneti Spaić za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta Lakićević Đuranović i shodno sankcionisanje, uz prateću dokumentaciju.

“Vidjećemo kako će se prema tome odrediti, a posebno kako će to učiniti rektor Nikolić koji ima najveću odgovornost, a znamo i da je bio agilan kad je riječ o političkim neistomišljenicima. Ovaj slučaj je udar i na kredibilitet UCG, ili ono što je do sada od kredibiliteta državnog univerziteta ostalo. Ne bi bilo dobro da Nikolić i drugi nadležni na UCG sada vrijeme troše u načinima da administrativno operu ruke od ovog slučaja, kako je to ranije bila dominantna praksa, jer je to i do sada nanijelo nemjerljivu štetu samom UCG i razvoju zdrave akademske zajednice zasnovane na znanju i kritičkom promišljanju”, poručila je Uljarević.

Iz Rektorata UCG juče nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

Bonus video: