Državna tajna što odbijaju sirotinju

Vlada nije odgovorila na zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć Novljanki, u iznosu od 30 eura, a obrazloženje proglasili tajnom Novljanka je pomoć tražila jer je njeno domaćinstvo mjesecima bez struje
3781 pregleda 6 komentar(a)
Arhiva "Vijesti", Foto: Novljanka se Vladi obratila za 30 eura pomoći
Arhiva "Vijesti", Foto: Novljanka se Vladi obratila za 30 eura pomoći

Vlada nije odgovorila na zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 30 eura LJ. R. iz Herceg Novog, a obrazloženje su proglasili tajnom.

U domaćinstvu Novljanke, čiji je identitet poznat redakciji, mjesecima nema struje. Ona se u martu obratila Vladi sa zahtjevom za jednokratnu pomoć u iznosu od 30 eura. Nakon što nije dobila odgovor, iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) uputili su zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) i tražili kopiju zahtjeva Novljanke i odgovor na taj zahtjev.

Iz generalnog sekretarijata Vlade, na čijem je čelu Nataša Pešić, međutim, donijeli su rješenje kojim se zahtjev MANS-a odbija, uz obrazloženje da su traženi podaci povjerljivi.

Podsjetili su na rješenja i odluke, kao i na Zakon o tajnosti podataka, na osnovu kojih su, kako su kazali, odluke o korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve označene tajnim podatkom. Naveli su i da se ta sredstva mogu, pored ostalog, koristiti za pomoć pravnim licima za finansiranje djelatnosti, te za pomoć fizičkim licima za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije i dodali da bi dostupnost odlukama Užeg kabineta “imala štetne posljedice po podnosioce zahtjeva”.

“Jer se radi o finansijskim pomoćima pravnim licima, odnosno finansijskim pomoćima fizičkim licima, koja imaju karakter socijalnih davanja, sadrže podatke o ličnosti, ličnim i porodičnim prilikama”, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju odluke na zahtjev MANS-a.

Dodaju i da “predmetne odluke ne sadrže podatke koje čine preovladajući javni interes za objelodanjivanjem informacije ili njenog dijela” i da ocjenjuju “da je interes da se spriječe štetne posljedice značajniji od interesa za slobodnim pristupom informacijama, pa je istim određen stepen tajnosti ‘povjerljivo’”.

“Kako tražene informacije sadrže lične podatke čijim bi se objelodanjivanjem povrijedila lična prava i privatnost lica čija je zaštita propisana posebnim zakonom, a same finansijske pomoći imaju karakter socijalnih davanja, Ustavom je propisano pravo zaštite podataka o ličnosti, pa je interes da se spriječe štetne posljedice koje bi nastupile njihovim otkrivanjem, značajniji od interesa za slobodnim pristupom informacijama”, stoji u obrazloženju rješenja kojim je odbijen zahtjev MANS-a.

Nataša Pešić
Tajna to što nema odgovora građanima - Pešić(Foto: Savo Prelević)

U odgovoru na zahtjev te NVO za SPI, iz Vlade dodaju i da je Ustavom “propisano da se pravo pristupa informaciji može ograničiti ako je to u interesu: zaštite života, javnog zdravlja, morala i privatnosti, vođenja krivičnog postupka, bezbjednosti i odbrane Crne Gore, spoljne, monetarne i ekonomske politike”.

“Prema tome, tražene informacije sadrže informacije koje se smatraju zaštićenim podacima, pa se iste ne mogu objelodaniti, jer bi se na taj način ugrozila lična prava lica kojima je pomoć dodijeljena”, navedeno je u rješenju Vlade kojim se odbija zahtjev MANS-a da se toj NVO dostavi kopija zahtjeva za jednokratnu pomoć i obrazloženje zbog čega nisu odgovorili na zahtjev Novljanke da joj se pomogne sa 30 eura.

Vlada je tokom 2019. za transfere za jednokratne socijalne pomoći opredijelila preko dva miliona eura (2.093.370). Predlogom budžeta za 2020, po tom osnovu, planirana ja isplata skoro 144 hiljade eura više (2.237.180).

Vlada je od 2007. za povlašćene stanove i kredite funkcionerima izdvojila 13,6 miliona eura.

Bonus video: