Evropskih sud je do sada donio pet odluka iz Crne Gore

“To što crnogorski građani idu aplikacijama prema Evropskom sudu, to je jedno od njihovih prava koje predviđa Evropska konvencija i u tome ih ne treba ograničavati”, smatra Medenica
65 pregleda 0 komentar(a)
Kosta, Medenica, Foto: Savo Prelević
Kosta, Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2011. 13:05h

Žan Pol Kosta, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, na pitanje novinara “Vijesti” kazao je da se u Crnoj Gori generalno poštuju ljudska prava.

“Kada je u pitanju Crna Gora, Evropski sud za ljudska prava je donio pet odluka do sada. U tim odlukama je konstatovano da je prekršena Evropska konvencija za ljudska prava. To je mali broj odluka i ne može se reći da se radi o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i Evropske konvencije. Moguće je da će ubuduće biti novih žalbi. Dakle, ovaj pozitivan utisak koji nosim, ima pravo da bude potvrđen u budućnosti”, kazao je danas Kosta na konferenciji za medije u vili Gorica.

Na poziv Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, boravi u trodnevnu posjetu Vrhovnom sudu Crne Gore.

“To što crnogorski građani idu aplikacijama prema Evropskom sudu, to je jedno od njihovih prava koje predviđa Evropska konvencija i u tome ih ne treba ograničavati”, smatra Medenica.

Srednje po broju žalbi

Kosta je kazao da Crna Gora spada u zemlje koje su srednje po broju žalbi u odnosu na broj stanovnika.

“Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nadležan da daje odgovore na žalbe 800 miliona stanovnika Evrope. Ako napravimo poređenje vezano za broj stanovnika sa brojem stanovnika Evrope, Crna Gora dakle pripada srednjoj kategoriji”, ocijenio je Kosta.

Medenica je kazala da ne treba govoriti o primjeni Evropske konvencije za ljudska prava i obaveznosti njene primjene.

Treba govoriti da su sudije crnogorske itekako upućene na edukaciju da što prije i što studioznije prouče Evropsku konvenciju.

Medenica je ocijenila veoma značajnu posjetu Žan Pol Koste, predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

“Koliko smo posvećeni ispunjavanju obaveza koje nam je postavila Evropska komisija i koliko smo posvećeni da se zaštite ljudska prava i osnovne slobode, pokazuje naš početak interaktivnog dijaloga dolaskom Koste u posjeti Vrhovnom sudu u Crnoj Gori. Pravila i odluke Evropskog suda su univerzalna pravila, a za nacionalna zakonodavstva, tako i za naše, treba da bude izvor prava. Mi ćemo tome težiti i našu praksu prilagoditi, što smo do sada i pokazali, jer odluke Evropskog suda ne smatramo kao odluke kojima se kažnjava država ili pak sudstvo crnogorsko, već odluke gdje se nešto konstatuje, a mi te konstatacije prihvatamo kao uput i po njima postupamo, što smo i do sada uradili", zaključila je Medenica.

Bonus video: