Fejzić čestitao Bajram

"Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi i nanovo nas podsjeća na dostižnost nagrade nakon pregnuća, na vječnost nakon prolaznosti", kazao je Fejzić
83 pregleda 4 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2018. 11:59h

Istrajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla, to je radost vjernika i to je Bajram, poručio je u bajramskoj poruci reis Rifat Fejzić.

Fejzić je naveo da muslimani ispraćaju mjesec Ramazana koji su proveli u postu i predanosti Stvoritelju, trudeći se da dostignu njegovu milost i oprost.

On je kazao da su radost iftara dijelili sa ukućanima, prijateljima i komšijama, pomagali siromašnima, bolesnima i obespravljenima.

Fejzić je rekao da je solidarnost nadvladala sebičnost a pružena ruka stisnutu šaku.

"Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi i nanovo nas podsjeća na dostižnost nagrade nakon pregnuća, na vječnost nakon prolaznosti", kazao je Fejzić.

On je dadao da i život prođe poput ramazana.

"Srećan li je vjernik koji ga živi kao sredstvo za vječnu nagradu a ne kao cilj. To je ono što životu daje neprolaznost a čovjeku mir", rekao je Fejzić.

On je u poruci vjerniciam naveo da su savremenici svijeta nestabilnog poretka u kojem dominira pohlepa, a pravdu definiše sila.

Fejzić je kazao da se na krilima islamofobije legalizuju stradanja i protjerivanja muslimana sa svojih ognjišta i utočišta, a vjera im se krivotvori.

"Naša je obaveza da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima. Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta", rekao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, to su poruke i optimizam koji donose bajramski dani.

"Podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima. Neka svaki od nas bude hodajući primjer pravog muslimana i izlog islama", kazao je Fejzić.

On je poželio da Bajram bude prekretnica i da Allah pomogne u tome.

"Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram!", naveo je Fejzić u čestitki.

Bonus video: