Fekalije preplavile trgove u Herceg Novom

Nesavjesni građani često neovlašćeno otvaraju šahtove i u njih bacaju "sve što im padne na pamet"
167 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 09:02h

Začepljeni šahtovi i izlivanje fekalnih voda na dvadesetak mjesta u opštini, posljedice su nevremena koje je tokom protekla dva dana zahvatilo Herceg Novi.

Za samo nekoliko sati palo je 80 litara vode po metru kvadratnom, pa su površinske bujične vode koje su sprovedene u kanalizacione cijevi, na mnogim mjestima napravile problem.

Poplavljen je prostor kod “Novljanke” na Toploj, park u Igalu kod Mjesne zajednice, plato ispred samoposluge “Maxi” u Igalu i na Šetalistu pet Danica kod restorana “Mimoza”.

“U kanalizacioni kolektor dospijevaju pijesak i razni otpad - dijelovi namještaja, plastične boce, odjeća, ćebad, pa i dušeci, koji oštećuje pumpe”, objašnjava tehnički direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Mićo Stojanović.

Nesavjesni građani često neovlašćeno otvaraju šahtove i u njih bacaju "sve što im padne na pamet".

Nevrijeme je oštetilo mnoga stabla. Tako je u Zelenici grana zauzela dio magistralnog puta, pa se saobraćaj odvijao otežano.

Na Stepeništu Danice Tomašević, između brojeva 6 i 8, jedna grana je pala na stub za struju, ali i na obližnju kuću.

Stradala je magnolija i drvo najvećeg eukaliptusa u parku kod Pošte.

Oštećena je i prenosna elektromreža, pa struje nije bilo u Kumboru, Bijeloj, na Žvinjama i najduže na Luštici zbog kvara na 11 kilometara dugom dalekovodu.

Posla je bilo i za putare zbog nanosa pijeska i granja na saobraćajnice.

Saobraćajni kolaps u Ulcinju

Veliko navrijeme praćeno jakom kišom, vjetrom i grmljavinom pogodilo je juče Ulcinj i okolinu i već po tradiciji, stvorilo saobraćajni kolaps u nekoliko loše projektovanih saobraćajnica gdje nije kvalitetno riješen odvod otpadnih, odnosno atmosferskih voda.

Rekordne padavine u posljednjih 15 godina: Ulcinju, Foto: Čitalac Vijesti

Nevrijeme je trajalo od 10 do 12 časova i za to vrijeme, kako je “Vijestima” saopšteno u lokalnoj Meteorološkoj stanici, palo je 68 litara po kvadratu.

“U posljednjih petnaest godina, to su rekordne padavine u avgustu”, rečeno je “Vijestima”. Turisti, ali i mještani, išli su uglavnom bosi ulicama po kojima su tekle bujice kišnice slivajući se ka najnižim kotama.

Pristan je bio pod vodom, tako je bilo i na Ploči, ali i na ulici kod marketa “Solaris”, ispred zgrade suda i Doma zdravlja, iza zgrade Opštine i restorana Palma, u Štoju, Zoganju...

Galerija

Bonus video: