Fidriks: Crna Gora je nauku i istraživanje stavila na listu svojih prioriteta

Prema riječima Petrušića uskoro će biti završeno opremanje Tehnopolisa, a početkom avgusta očekuju i dobijanje upotrebne dozvole
53 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2016. 19:50h

Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, biće otvoren 18.septembra a do tada će primiti i prve stanare koji će u nekadašnjoj zgradi Doma vojske pronaći mjesto gdje će u trogodišnjem period razvijati biznis ideje.

Delegacija Evropske Unije, predvođena Tanjom Fridriks, senior savjetnikom u Generalnom Direktoratu za istraživanje i inovacije Evropske komisije, zajedno sa pomoćnikom ministra za nauku Darkom Petrušićem i direktorom Tehnopolisa, Ratkom Batakovićem, obišla je Inovaciono-preduzetnički centar.

“Impresionirani smo onim što smo vidjeli. Ovaj objekat, koji će spojiti nauku i biznis, je potpuno na fonu onoga što Evropska unija propagira. To pokazuje da je Crna Gora nauku i istraživanje stavila na listu svojih prioriteta”, kazala je Fridriks i pohvalila državu što je uložila sredstva u jedan takav objekat.

Kazala je da se nada da aplikacije koje su stigle iznjedriti dobre timove i stanare Tehnopolisa koji će Crnoj Gori pomoći da postane kompetitivna ne samo na regionalnoj nego i na međunarodnoj sceni.

Prema riječima Petrušića uskoro će biti završeno opremanje Tehnopolisa, a početkom avgusta očekuju i dobijanje upotrebne dozvole.

“Posebno nam je drago da je završen javni poziv za kompanije koje žele da budu ovdje. Taj proces je u toku i očekujemo u roku od mjesec dana da taj proces bude završen i da odlučimo koje će kompanije doći u Tehnopolis”, kazao je pomoćnik ministra.

Podsjetio je da će Inovaciono-preduzetnički centar biti namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, da će jedan dio biti posvećen i novokreiranim kompanijama, kao i da će za stanare Tehnopolisa Investiciono razvojni fond obezbijediti posebnu kreditnu liniju.

Ratko Bataković je podsjetio da je nedavno završen javni poziv za dodjelu poslovne podrške, da su pristigle 23 aplikacije i da je u toku evaluacija projekata, a strručni žiri sastavljen od pet eksperata iz različitih oblasti napraviće rang listu, koja će biti objavljenado kraja jula.

“Oko 40 odsto aplikacije se odnose na IT sektor, 20 posto su aplikacije koje se odnose na bio-tehnološki sector, odnosno na poljoprivredu i rurani razvoj, a ostale su veoma divezifikovane, tako da imamo aplikacija iz dosta različitih oblasti”, kazao je Bataković.

Prijave su stizale iz svih krajeva Crne Gore, jedna je stigla iz Bosne i Hercegovine, a pregovaraju sa dvije dvije međunarodne organizacije.

Vrijednost radova na objektu čija je bruto površina oko 2.000 metara kvadratnih je blizu 1,7 miliona eura. Radovi na Tehnopolisu počeli su 20.jula prošle godine, a izvodi ih konzorcijumom "Novi Volvox" iz Podgorica i pljevaljska "Tehnogradnja".

Nosilac projekta je Ministarstva nauke, a partneri su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono razvojni fond i Opština Nikšić.

Galerija

Bonus video: