Filip Gavranović: Vratili smo se tamo odakle smo došli

... a to u našem slučaju nije baš džez već klasična muzika, objašnjava crnogorski gitarista
82 pregleda 0 komentar(a)
Filip Gavranović, Foto: Markus Dorfler
Filip Gavranović, Foto: Markus Dorfler
Ažurirano: 28.09.2016. 16:40h

Crnogorski gitarista Filip Gavranović snimio je novi album "How Far Is the Moon", u saradnji sa danskim kontrabasistom Mortenom Ramsbelom i turskim pijanistom Anilom Bilgenom, koji će izaći 4. oktobra pod austrijskom etiketom "Natango Music".

Album sadrži 12 numera i sniman je krajem oktobra u studiju "Artesuono" u Udinama. Produkciju potpisuje Hajnrih fon Kalnajn, a miks i masteringStefano Armerio.

Gavranović, koji nastupa pod pseudonimom Pippo Corvino, je za "Vijesti" kazao da je projekat nastao na inicijativu Ramsbela, jednog od najtraženijih kontrabasista u Evropi, nakon što je na njega jak utisak ostavio diplomski koncert koji je crnogorski gitarista sa Bilgenom imao na Univerzitetu za muziku i izvedbene umjetnosti u Gracu.

"On je ponudio saradnju mi smo prihvatili i upustili se u stvaranje onoga što su kritičari nazvali kamernim džezom, zbog toga što ima odlike kamerne, odnosno sobne muzike s obzirom na to da je u pitanju netipičan instrumentalni sastav: klavir, gitara i kontrabas, bez perkusivnih instrumenata, što se može nazvati tom idejom vodiljom. Dakle, vratiti se malo onamo odakle smo došli, a to u našem slučaju nije baš džez već klasična muzika. Stoga sam se u ovom projektu okrenuo samo akustičnim instrumentima i akustičnom zvuku", otkrio je Gavranović.

On je kazao da je proces snimanja bio jednostavan - trio je samo ušao u studio i uživo odsvirao 12 kompozicija koje su rezultat dvogodišnje saradnje, bez nasnimavanja.

Gavranović i ekipa već planiraju koncertne turneje, a zasada su zakazani nastupi u Austriji, Njemačkoj i Danskoj. Muzičar dodaje da postoji mogućnost i da se turneja nastavi van Evrope, odnosno u Japanu iduće godine. U planu je i gostovanje u Crnoj Gori, ali jedan od najtalentovanijih crnogorskih gitarista ističe da je još rano o tome detaljnije govoriti.

Album "How Far Is the Moon" biće dostupan u fizičkom i digitalnom formatu, a moći će da se nabavi putem sajta izdavačke kuće Natango Music, kao i u onlajn muzičkim prodavnicama kao što su Amazon i iTunes. Biće, takođe, dostupan i na svim koncertima ovog trija.

Gavranović je prethodno izdanje "Come to Ligh", na kojem je sarađivao sa švajcarskom pjevačicom Ćinzijom Katanijom, objavio početkom godine, a kaže da je veoma zadovoljan kako je album prošao.

"To je prvi projekat koji sam potpisao i kao producent i koji je izdala strana izdavačka kuća i veoma je pozitivno što iako trenutno nema koncerata sa tim projektom ljudi na mojim koncertima traže još uvijek taj album", otkrio je on.

Bonus video: