Glavni grad "ponosno" pred odbornicima krio partnera

Više zakupaca kućica na Podgoričkom pazaru u nezvaničnom razgovoru sa “Vijestima” kazali su da su im Rakočevići, kad su ih pozvali da izlože ponudu, rekli da je u cijenu zakupa uključen i paušal
21570 pregleda 33 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović

Iz Glavnog grada tvrde da se ponose saradnjom sa privatnom firmom sa kojom je organizovan Podgorički praznični pazar, ipak - nedovoljno da to bude pomenuto u godišnjem izvještaju o radu za prošlu godinu i da javno iznesu podatke o prirodi te saradnje.

U Izvještaju o radu gradonačelnika, organa uprave i službi Glavnog grada za 2018, usvojenom na sjednici 11. aprila, navedeni su brojni primjeri saradnje sa privatnim firmama, nevladinim organizacijama, državnim institucijama…

Nigdje se, međutim, u tom dokumentu ne navodi da su gradske vlasti Podgorički praznični pazar lani organizovale u saradnji sa “Culture Clubom”, iza kojeg stoje privatnici - braća Zoran i Sava Rakočević, ujedno i vlasnici više ugostiteljskih objekata u Bokeškoj ulici.

U izvještaju piše da je upravo Glavni grad organizator.

“Glavni grad je organizovao Prvi podgorički praznični Pazar koji je obuhvatio bogat kulturno-umjetnički program prilagođen svim kategorijama stanovništva. Na Pazaru su u tipski izgrađenim drvenim kućicama crnogorski poizvođači predstavili svoje proizvode. Pored toga, organizovan je i doček Nove godine, a u Njegoševom parku montirano je klizalište”, piše u izvještaju o radu gradske uprave za 2018.

U dijelu istog dokumenta pominje se i da je Turistička organizacija (TO) Podgorice pružila podršku brojnim manifestacijama, pa i Podgoričkom pazaru, a da je u realizaciji te manifestacije, koja je organizovana i ove godine, učestvovao i Sekretarijat za kulturu i sport.

O firmi “Brca”, koja je idejni nosilac koncepta “Culture Club” i suorganizator Novogodišnjeg, ali i Proljećnog pazara, nema ni slova.

Da je Pazar ipak organizovan na inicijativu braće Rakočević, diskretno se provlači kroz obraćanje jednog od njih u saopštenju Glavnog grada povodom organizacije te manifestacije prošle godine.

U tom tekstu piše da je direktor “Culture Cluba” Sava Rakočević, “izrazio zadovoljstvo što je Grad našao za shodno da prepozna kvalitet ideje i da učestvuje u kreiranju Prvog podgoričkog prazničnog pazara”.

Iz Glavnog grada nedavno su, u reagovanju na pisanje “Vijesti”, konstatovali da su prihvatili inicijativu privatnog partnera: “Mi smo odlučili da prihvatimo inicijativu privatnog partnera kako ne bismo morali da se bavimo organizacijom manifestacije u pojedinostima, a prepoznajući njen značaj za širu društvenu zajednicu”, naveli su iz PG biroa.

Događaji koji su od značaja za širu društvenu zajednicu, odnosno javnost, morali bi imati definisana neka pravila - ona, međutim, nisu postavljena kad je organizacija Pazara u pitanju.

Javnost i dalje ne zna ništa o prirodi saradnje između Glavnog grada i Culture Cluba - da li su o njoj odlučivali odbornici u Skupštini Glavnog grada, zašto nije realizovana kroz odluku o privatno-javnom partnerstvu.

Potpisivanju ugovora na osnovu takve odluke, svakako, prethodi javni poziv, koji se u slučaju Pazara nije desio.

Javnost i dalje nema odgovor na pitanje da li je, ako je “Culture Club” idejni nosilac projekta, donijeta neka odluka o saradnji, potpisan memorandum, sporazum, bilo koja vrsta dokumenta kojim su definisana prava i obaveze partnera, kao što je recimo to u slučaju saradnje između organizatora Sea Dance festivala i Vlade. Kroz taj ugovor, precizirana je dužina trajanja ugovora, a poznato je i koliko novca država izdvaja iz budžeta za podršku festivala. O saradnji Glavnog grada i “Culture Cluba”, javnosti je poznato samo da je gradska uprava završila kompletan administrativni dio posla koji se tiče organizacije i da su Glavni grad i TO Podgorica manifestaciju prijavili nadležnim organima - Upravi policije, Poreskoj upravi, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Sekretarijatu za komunalne poslove, Komunalnoj policiji, Komunalnoj inspekciji i Službi zaštite i spasavanja.

Poznato je i da je Sekretarijat za komunalne poslove, na zahtjev “Culture Cluba” od 18. oktobra, dao saglasnost za održavanje Drugog Podgoričkog prazničnog pazara, da su na Pazaru postavljene 42 kućice - 38 manjih i četiri veće, kao i da novac od zakupa ide privatnoj firmi. Zakup kućica iznosi 300 do 2.000 eura, za cijelo vrijeme trajanja manifestacije.

Iz Glavnog grada kazali su da su “zakupci kućica na Trgu nezavisnosti… mali lokalni preduzetnici, trgovci i proizvođači”, ali uprava grada zapravo i nema uticaja na izbor zakupaca. Njih bira “Culture Club”, bez nekog prethodnog obavještenja i poziva na koji bi zainteresovani mogli da se jave za zakup. Tako se neki drugi potencijalni zakupci, koji i ne poznaju organizatore, nisu mogli prijaviti za učešće na Pazaru.

Turistička organizacija Bara, gdje je organizovan Novogodišnji hepening 2020, objavila je javni poziv za zakup novogodišnjih kućica i štandova i taj poziv sadrži i mapu sa ucrtanim pozicijama kućica i štandova i prijavni list u kojem zainteresovani, pored ostalog, navode koju vrstu proizvoda planiraju da izlažu, koja je firma u pitanju i koja je njena djelatnost. Sličan poziv za zakup kućica tokom prošlogodišnjeg dočeka i u prvim danima 2019, objavio je i hercegnovski JUK Herceg fest.

Više zakupaca kućica na Podgoričkom pazaru u nezvaničnom razgovoru sa “Vijestima” kazali su da su im Rakočevići, kad su ih pozvali da izlože ponudu, rekli da je u cijenu zakupa uključen i paušal.

“Tako je zvučalo primamljivije, da platiš 300 eura i to je to. Ispalo je da moram platiti 200 eura više - sa plaćenim paušalom, kućicu plaćam 500 za sve dane Pazara”, ispričao je “Vijestima” jedan od izlagača.

Da plaćanjem Rakočevićima nisu završili i sve obaveze plaćanja za učešće na Pazaru, zakupci su saznali nakon pisanja “Vijesti”, kad su ih posjetili inspektori Poreske uprave.

Poreski inspektori su, takođe nakon pisanja “Vijesti”, sankcionisali pet lica zbog neposjedovanja opšte poreske registracije.

Osim što nisu postavili jasna pravila o organizaciji manifestacije, pa i tome kako i ko može da učestvuje na Pazaru, iz Glavnog grada nemaju ni jasnu sliku o troškovima, odnosno projektovanoj dobiti od organizacije Pazara.

Pozivajući se na Grad Zagreb koji, kako su kazali, za potrebe organizacije Adventa godišnje izdvaja preko 700.000, kazali su da organizacija Podgoričkog pazara košta gotovo deset puta manje. Ali, nisu odgovorili da li je lani, kada je Pazar organizovan prvi put, Glavni grad ostvario ekonomske prihode i koliki su ti prihodi, a nisu odgovorili ni kolika je zarada ostvarena po osnovu poreza, različitih naknada… Odgovora nema ni o tome kakve su projekcije u tom smislu i za ovogodišnji Pazar. Javnost su uskratili i za odgovor na pitanje da li i koliko novca, odnosno drugih sredstava, konkretno Glavni grad ulaže u organizaciju Pazara i, ako da, na osnovu kojih odluka i procedura.

Jedini odgovor koji se nameće iz odgovora Glavnog grada je da je Pazar organizovan za račun privatne firme...

Podgorički praznični pazar održava se do 2. januara.

Rastegljiva vrijednost koštanja Pazara

Aranžman između Glavnog grada i “Culture Cluba” javnosti nije poznat, iako je morao biti definisan nekim dokumentom, odnosno ugovorom.

Detalj sa pazara u Podgorici
Detalj sa pazara u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Sudeći prema navodima iz Glavnog grada, organizacija Podgoričkog pazara košta skoro 70.000 eura. Ako je suditi samo prema prihodima od zakupa kućica - računajući da je za svaku od 42 kućice trebalo platiti najnižu cijenu od 300 eura, ukupan prihod iznosio bi 12.600 eura. Neke kućice, međutim, prema podacima koji su saopšteni iz uprave Grada, koštaju i do 2.000 eura. Prema Zakonu o javnim nabavkama, javni poziv obavezan je za nabavku roba i usluga čija je vrijednost preko 15.000 eura. U slučaju nabavki usluga, odnosno roba čija je vrijednost ispod 15.000, u ovom slučaju primjenjuje se Pravilnik o sprovođenju postupaka nabavki male vrijednosti Glavnog grada, koji je u oktobru prošle godine donio gradonačelnik Ivan Vuković.

Priznanje za partnere

U noći kad je otvoren Drugi podgorički praznični pazar, Turistička organizacija Podgorica dodijelila je nagrade za najbolje u turizmu i ugostiteljstvu.

U kategoriji “Najbolje kompanije i institucije” priznanje je, pored ostalih, dodijeljeno i restoranu “Gostioni 1928”, čiji su vlasnici braća Rakočević.

Bonus video: