Gotovo sve pare dobili Antena M, Pobjeda i portal Analitika

Istraživanje je pokazalo da su Skupština, Vlada i njeni organi na usluge reklamiranja prošle godine potrošili 852,06 hiljada eura
498 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 12:41h

I pored štednji, Vlada Crne Gore, njeni organi i Skupština se u oglašavanju i vezanim uslugama i dalje ne vode kriterijumima poput povjerenja u medije, procjene čitanosti i gledanosti, kao i cjenovnika oglasnog prostora, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje.

Projekat „Koliko i kome poreski obveznici u Crnoj Gori plaćaju reklamiranje”, sproveden je od 11. januara do 19. februara ove godine i predstavlja podatke koji se odnose na spisak svih medija, agencija za odnose sa javnošću i za istraživanje javnog mnjenja, kao i produkcijskih kuća koje su Vlada, njeni organi, kao i Skupština angažovali u toku prošle godine i uplatili im novčana sredstva.

Istraživanje je pokazalo da su Skupština, Vlada i njeni organi na usluge reklamiranja prošle godine potrošili 852,06 hiljada eura. Ipak, kako su objasnili iz Centra za građansko obrazovanje, to je za čak 980,8 hiljada eura manje od iznosa koji je potrošen 2011. godine, kada je to bilo oko 1,8 miliona eura.

“Od navedene sume za radiotelevizijske stanice je ukupno izdvojeno 43,2 hiljada eura, što je za oko 100 hiljada manje nego 2011. godine, u štampane medije je uloženo 118,82 hiljade eura, što je manje nego godinu ranije”, kazao je saradnik na programima CGO-a, Damir Nikočević na prezentaciji istraživanja. Prema njegovim riječima, za portale i agencije izdvojeno je oko 50,4 hiljade eura, za produkcijske kuće i marketinške agencije 128,42 hiljade, dok je za međunarodne i regionalne medije izdvojeno skoro 507 hiljada eura.

“U prošloj godini Skupština je utrošila 63,34 hiljade eura, što je za 16,11 hiljada eura manje nego prethodne godine. Na drugoj strani, izvršni organi su utrošili 788,71 hiljadu eura, što je za oko 964 hiljade eura manje nego tokom 2011. godine”, saopštio je Nikočević. On je istakao da je, od Vladinih tijela, najviše novca utrošilo Ministarstvo turizma i održivog razvoja i to oko 523 hiljade što je za oko 712 hiljada manje nego godinu prije.

Prema Istraživanju, najmanje novca je potrošilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, 223 eura, koje je, kako su kazali iz CGO, bilo štedljivije u odnosu na godinu prije, kada je za te namjene potrošilo oko 31 hiljadu. Najmanje oglašavanja u medijima imalo je i Ministarstvo prosvjete i sporta koje je potrošilo 698 eura. Sa druge strane, najveći oglašivač među ministarstvima je Ministarstvo turizma i održivog razvoja, zatim Ministarstvo odbrane koje je utrošilo oko 44 hiljade eura, dok je značajan novac opredijelilo i Ministarstvo kulture, oko 24 hiljade eura.

“Treba naglasiti da je Ministarstvo kulture deset hiljada eura izdvojilo za sufinansiranje mjesečnog časopisa Agora čiji je izdavač dnevni list Pobjeda”, rekao je Nikočević.

Manje nego prošle godine za reklamiranje je potrošila i Skupština, koja je ukupno potrošila 63.345 eura za 2012. godinu, što je za oko 16 hiljada manje nego 2011. godine.

“Treba naglasiti da je Ministarstvo kulture deset hiljada eura izdvojilo za sufinansiranje mjesečnog časopisa Agora čiji je izdavač dnevni list Pobjeda

“Skupština je najviše izdvojila za usluge preduzeća M.A.M.A, koje se bavi pres klipingom i audio-video agencijskim uslugama, kojoj je uplaćen iznos od 48 hiljada eura. Slijedi firma Globeks za usluge prenosa sjednica preko interneta i održavanje softvera za prenos kojoj je plaćeno 4,5 hiljada”, kazali su iz CGO.

Skoro 95 odsto ukupnih sredstava za reklamiranje dobio je radio Antena M. Od ukupno 24,5 hiljada eura, koliko je taj radio dobio, više od 14 hiljada uplatilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, što je za oko deset hiljada više nego 2011. godine.

“Daleko iza radio Antene M je Televizija Vijesti, za koju je izdvojeno hiljadu eura od Ministarstva nauke, što je sedam puta manje nego prethodne godine kada je TV Vijesti izdvojeno sedam hiljada eura”, objasnio je Nikočević.

On je kazao da se RTCG, kao i prošle godine, nalazi na dnu liste jer je za nju izdvojeno svega 473 eura, dok NTV Montena nije dobila novac, iako je “prema prošlogodišnjem istraživanju bila na prvom mjestu po uplaćenim sredstvima od ministarstava” sa 19,7 hiljada uplaćenih od Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Novac za reklamiranje dobile su i globalne TV stanice, CNN i BBC i to u okviru kampanje čiji je cilj bio turistička promocija države Crne Gore. Tako je Ministarstvo turizma i održivog razvoja tokom prošle godine uplatilo 400 hiljada eura CNN-u, dok je BBC dobio 100 hiljada.

Nikočević je rekao da je najviše novca za promociju aktivnosti ministarstava u štampanim medijima ponovo uplaćeno dnevnom listu Pobjeda, čak 81,37 hiljada ili 89.16 odsto. Sa druge strane, “Vijesti” su dobile 3,48 hiljade eura, a Dan 2,81 hiljade.

“Interesantno je da je više novca od dnevnih listova Vijesti i Dan izdvojeno za časopis Putovanja Ferijalnog saveza Crne Gore, koje je Ministarstvo turizma i održivog razvoja uplatilo 3,6 hiljada eura”, rekao je Nikočević i dodao da za “Dnevne novine” i “Blic Crna Gora” ministarstva nijesu izdvajala sredstva.

Prema njegovim riječima, od ostalih državnih uprava i institucija, najviše novca je izdvojila Uprava za antikorupcijsku inicijativu (6,55 hiljade eura) i sve je uplaćeno radiju Antena M. Nakon nje slijedi i Uprava za nekretnine sa 4.71 hiljada eura, od čega je 3.5 hiljade dobila RTCG. Nikočević je objasnio i da su portali sve češći način putem kog se reklamiraju ministarstva i javne institucije.

“Tako je portalu Analitika od ovih organa uplaćeno 26,38 hiljada eura i to najviše od Direkcije za saobraćaj (9,92 hiljade) i Ministarstva saobraćaja i pomorstva (5,06 hiljada), koji su se i prethodne godine u značajnoj mjeri oglašavali na portalu Analitika”, rekao je on i dodao da je interesantno da “izuzetno čitanim portalima”, poput portala “Vijesti” i “CdM” nije uplaćen niti jedan euro. Takođe, za usluge agencije MINA opredijeljeno je 24.014 eura, i to 21.534 eura od Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, što predstavlja godišnju pretplatu na njihove informativne servise.

Kako je rekao Nikočević, istraživanje je pokazalo da su analizirane institucije postale štedljivije

Kako je rekao Nikočević, istraživanje je pokazalo da su analizirane institucije postale štedljivije, ali da i dalje nemaju jednak odnos prema svim medijima.

“I da su kriterijumi prema medijima u kojima se javne institucije reklamiraju nedovoljno jasni i nekonzistentni, posebno uzimajući u obzir istraživanja javnog mnjenja o povjerenju građana i građanki u medijske kuće, procjene čitanosti i gledanosti medija, kao i njihove cjenovnike medija”, dodao je on.

Iz CGO-a su podsjetili da su budžetski obveznici dužni da znaju u koje svrhe ide njihov novac i kakve koristi oni sami imaju od toga i preporučili da troškovi koji se odnose na marketinške i vezane usluge budu javno dostupni na sajtovima svih institucija. Projekat „Koliko i kome poreski obveznici u Crnoj Gori plaćaju reklamiranje”, osmišljen je u okviru potprograma CGO-a “Mediji i demokratija” sa ciljem da doprinese podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz budžeta Crne Gore. Sa druge strane, specifični cilj projekta jeste ukazivanje na odnose koje Vladine institucije i Skupština imaju prema medijima, kroz davanja prema istima na osnovu ugovorenih usluga. No, iz Centra su upozorili da je riječ o dijelu sredstva koji su uplaćeni ovim organizacijama, jer su u fokusu istraživanja bila samo ministarstva i organi državne uprave, kao i Skupština Crne Gore.

Galerija

Bonus video: