Gozba u slavu rođenja Isusa Hrista

Danas specijalno poklon izdanje - Božićni kuvar
15399 pregleda 0 komentar(a)
Božićni kuvar, Foto: Vijesti
Božićni kuvar, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.01.2020. 08:44h

Kao najradosniji hrišćanski praznik Božić je i praznik rođenja novog života, djece i roditeljstva i zato se obilježava najlepšim vjerskim običajima.

Pošto se Božić praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista spasitelja krase ga najljepši običaji i obredi tipični samo za ovaj datum. Prema vjerovanju, svi ti običaji i obredi imaju jedan smisao i svode se na jedan cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Zato Božićna molitva i glasi: "Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dječica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!"

Pošto se Božiću raduje i staro i mlado ovaj praznik uvijek je obilježen svečanim i uzvišenim raspoloženjem. Narod se veseli i raduje, u kućama i porodicama vlada prijatno duhovno raspoloženje, u atmosferi se osjeća neko tiho praznično blaženstvo, pa se u takvim prilikama ljudi mire, praštaju jedni drugima uvrede nanijete preko godine i cio narod postaje jedna duša.

Takođe, ovaj period prati i specifična hrana, bilo da su u pitanju vjernici koji poste ili se radi o ljudima koji ne upražnjavaju post, ali duboko poštuju praznike, a posebno Božić kao najuzvišeniji među svim praznicima u godini.

Domaćini se trude da trpeze budu bogate i da obiluju mnoštvom specijaliteta slane i slatke kuhinje, dok je na svakoj od njih zajedničko prisustvo pogače česnice. I upravo u našem specijalnom poklon izdanju Božićni kuvar nudimo vam mnoštvo predloga za bogatu i sadržajnu božićnu trpezu sa mnoštvom recepata kako za različite vrste mesa, salata i predjela, tako i za veliki broj kolača i torti.

Zato ne propustite Vijesti danas i vaše specijalno poklon izdanje Božićni kuvar.

Bonus video: