Groblja u Rožajama zarasla u travu

Uređenje drugog gradskog groblja „Top“ je počelo tek juče, a narednih dana se očekuje sređivanje mezarja kod centralne džamije i nekadašnje pilane
51 pregleda 2 komentar(a)
Rožaje, groblje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, groblje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 24.07.2014. 18:53h

Tokom islamskog mjeseca posta Ramazana, gradska groblja u Rožajama su bila u veoma lošem stanju.

Rodbina od nepokošene trave nije mogla prići grobovima, a posjete su u vrijeme posta znatno češće. Kako bi dostojno mogla sahraniti oca, jedna ugledna rožajska porodica nedavno je morala privatno sama da plati kosidbu na Kučanskom groblju.

Uređenje drugog gradskog groblja „Top“ je počelo tek juče, a narednih dana se očekuje sređivanje mezarja kod centralne džamije i nekadašnje pilane.

„Vijesti“ su na groblju „Top“ zatekle više građana, ali niko nije bio raspoložen da javno govori o ovom problemu. „Vidite i sami. Mi živimo u Njemačkoj. Jednom ili dva puta godišnje dođemo ovdje da obiđemo i mrtve. Nismo očekivali ovo.

Moramo se vratiti sjutra da uredimo grobnicu da bi za Bajram mogli normalno da priđemo“, kazao je bračni par iseljenika iz Rožaja. Islamska vjera nalaže da muškarci nakon “bajram namaza, koji će se klanjati u ponedjeljak, odu na groblje i prouče fatihu (molitvu) mrtvima”.

Predsjednik rožajskog odbora Islamske zajednice Ernad Ramović je obećao da će sva groblja do Bajrama biti uređena.

Na pitanje „Vijesti“ zašto to nije učinjeno i prije Ramazana, Ramović je odgovorio da se kosidba svake godine obavlja baš u ovo vrijeme, „ni prije, ni kasnije“.

Ramović: Ne znam koliko će da ko šta, dogovorićemo se sa JKP

Ramović nije znao da kaže koliko održavanje groblja go d i šnje košta Islamsku zajednicu, kao ni koliko će za ovogodi šnju kosidbu platiti Komunalnom preduzeću čije radnike su angažova li . „Kada završe posao, dogovorićemo se...

U ostalim o pštinama groblja održavaju komunalna preduzeća, u Rožajama to još nije definisano na takav način. Za sada groblja održavano mi uz pomoć donacija“, rekao je Ramović. Ranijih godina održavanje groblja nerijetko je plaćala lokalna uprava.

Bonus video: