Gužve spojile Bar i Sutomore: Bulevar je nedovoljan, a zaobilaznica skupa

U nekoliko kišnih dana u julu i avgustu, kolaps je bio potpun jer gužva nije prestajala od zraka do mraka
275 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 08:45h

I ovog ljeta kolone automobila su spojile Sutomore i Bar. U saobraćajnim špicevima, kada kupači počnu da napuštaju plaže, put autom od Sutomora do Bara traje po više od sat vremena, i tako od 18:30 do kasno u noć.

U nekoliko kišnih dana u julu i avgustu, kolaps je bio potpun jer gužva nije prestajala od zraka do mraka - kolone su se u Baru protezale od raskrsnice kod Tri kule, pa sve do Sutomora. Samo od semafora kod Opštine do benzinske pumpe u Ilinu, udaljene nepunih 700 metara, trebalo je najmanje 20 minuta vožnje.

Zbog ovakvih gužvi, velikih problema su imala ne samo dostavna, već i vatrogasna i vozila bolnice, hitne pomoći i Doma zdravlja koja su se morala probijati kroz špalire sa obje strane. Sam režim vožnje na ovom potezu je u julu i avgustu ler-prva-ler-prva, pa koliko ko izdrži sa gorivom i živcima.

Velikih problema imaju i vatrogasna i vozila bolnice, hitne pomoći i Doma zdravlja koja su se morala probijati kroz špalire sa obje strane.

Vlast, ipak, još nema rješenje za gungulu na putu prema Sutomoru. Zaobilaznica oko Bara koja bi se spuštala od izlaza iz tunela Sozina u Đurmanima, idealno je rješenje, ali je zbog neophodnih 170 miliona eura za njenu gradnju, na nivou ideje. Tako će ostati još dugo.

“Zaobilaznica oko Bara je kompleksan i skup projekat vezan za gradnju autoputa. Investitori se ipak zanimaju za zaobilaznice oko Bara i Budve, ovim povodom već su obavljali razgovore i sa predsjednikom Opštine Bar”, kazao je 12. jula Grbović.

Potrošili tri miliona, gužva ostala

Iz opozicije godinama uporno ukazuju da se unutar dosadašnjih pokušaja saobraćajnih korekcija u Baru moglo iznaći ne samo rješenja, već i novca da se gužve umnogome reduciraju. Diplomirani saobraćajni inžinjer Zoran Tajić, predsjednik PzP Bara i odbornik u lokalnom parlamentu, iz ugla struke od prvog dana mandata u SO Bar pokušava da skrene pažnju da su glavne kritične tačke na ovoj dionici pješački prelazi kod restorana BB u Šušanju i u centru Sutomora.

Moglo se riješiti pješačkim podvožnjakom jer tu već postoji potok koji ide ispod tunela od taksi stanice. Tako bi se ujedno riješio i odliv bujičnih voda svake zime.

On dodaje da se to moglo riješiti pješačkim podvožnjakom jer tu već postoji potok koji ide ispod tunela od taksi stanice. Tako bi se ujedno riješio i odliv bujičnih voda svake zime.

Drugo rješenje za ovo mjesto je pješačka pasarela: “To bi bila jeftinija solucija, ali, sada je moda da se sve rješava trećom trakom. Što se Šušanja tiče, još nije pokrenuto rješavanje problema kod „BB“-a, jer je lokalna vlast naručila projekat od beogradskog Parking servisa koji treba da odgovori na sezonsko stanje. Saznajemo da je stigla prva faza tog projekta i od tada je sve zaćutalo. Niko ne zna ni što je, ni koliko plaćeno, postavljao sam tim povodom odbornička pitanja više puta, ali, još nema odgovora”.

Neće pasarele zbog Podgorice

Pješačke pasarele koje su za Šušanj često pominjane kao spasonosno rješenje i iz mjesne zajednice i iz građanstva i iz opozicionih klupa u SO Bar, do sada nijesu prihvaćene od strane lokalne vlasti. Odbijanje ove sugestije pravda se lošom praksom podgoričkih pasarela preko kojih skoro niko ne prelazi. Opet, činjenica je da Masline i Zabjelo nemaju toliki sezonski priliv stanovnika na malom prostoru kao Šušanj...

Odbijanje ove sugestije pravda se lošom praksom podgoričkih pasarela preko kojih skoro niko ne prelazi.

Sagovornik „Vijesti“ napominje da je na drugoj strani mnogo resursa utrošeno na bulevar sa četiri trake koji vodi od Putničkog terminala pored upravne zgrade luke i carine, a koji sada ima veoma nisku frekvenciju saobraćaja: “On zaista lijepo izgleda, no, toliki obim saobraćaja mogla je bez po muke prihvatiti već postojeća, paralelna Ulica Branka Čalovića, a toliki utrošeni novac mogao se usmjeriti u rješenje problema kod “BB”-a”.

Nema saobraćajne politike

U Baru nema saobraćajne politike, kritične tačke se rješavaju ad hoc i prema čudno definisanim kriterijumima, ocjenjuje Tajić.

“Zbog kompletne problematike odavno predlažem da lokalna samouprava dobije poseban sekretarijat za saobraćaj. Imajte u vidu da je Bar veoma važno saobraćajno-drumsko, željezničko i feri čvorište koje izlazi i na more i na jezero”, kaže on.

Odgovor Komisije je bio da se “ne pravi tunel za vas iz Luke Bar, već za turizam“.

“Jedino pravo rješenje „a koje se više i ne spominje“ je izgradnja zaobilaznice kroz cijelu opštinu”, kaže Tajić i dodaje da je cijena njene izgradnje astronomski visoka zbog brojnih vijadukata, tunela i mostova koje treba podići na visokim kotama.

“Na nižim kotama zaobilaznica je faktički nemoguća zbog stepena divlje gradnje. U Komisiji za projekat tunela Sozina, zalagao sam se da njegova trasa prođe kroz Sutorman. Tako bi se u tunel ulazilo direktno iz Bara, put do Podgorice bio bi kraći, tunel jeftiniji, ne bi bilo gužvi između Sutomora i Bara, a sav tranzit iz Ulcinja bi direktno ulazio u tunel”, smatra Tajić.

Odgovor Komisije je bio da se “ne pravi tunel za vas iz Luke Bar, već za turizam“.

Bonus video: