HGI puni džepove preko putnih troškova?

HGI je prošle godine imala ukupne troškove u iznosu od 122.577 eura, i ostvarila gubitak u poslovanju od 13.104 eura
6 komentar(a)
HGI, Foto: Siniša Luković
HGI, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.10.2014. 16:15h

Državna revizorska institicija izrazila je pozitivno mišljenje mišljenje na godišnji finansijki uzvještaj Hrvatrske građanske inicijative za 2013 godinu, i konstatovala da je ta stranka ispoštovala većinu preporuka DRI iz prethodne godine.

Revizori su ipak, konstatovali i da se nastavlja ranija praksa rukovodstva jedine političke partije Hrvata u Crnoj Gori – presipanje novca iz javnih fondova u privatne džepove i politička korupcija birača. Naime, HGI koja se isključivo finansira iz državne kase i nema značajnijih sopstvenih prihoda u vidu donacija ili članarine, i lani je, kao i prethodnih godina, dosta novca poreskih obveznika potrošila na službena putovanja svojih funkcionera u zemlji i inostranstvu, pritom nemajući adekvatnu dokumentaciju da „pokrije“ te troškove.

„U većem broju slučajeva nisu podnošeni izvještaji sa službenog puta, nisu u propisanom roku pravdani putni nalozi, a u pojedinačnim slučajevima su utvrđene nepravilnosti u isplati troškova smještaja na službenom putu što nije u skladu sa Uredbom o naknadama troškova državnim slubenicima i namještenicima.“- stoji u izvještaju DRI o reviziji finansijskog poslovanja HGI u 2013. Na službena putovanja HGI je lani potrošila 22.850 eura, skoro petinu od ukupno 109.473 eura koliko su iznosili njeni godišnji prihodi.

„Revizijom je utvrđeno da se putni troškovi odnose na dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu u iznosu od 5.361,20€ i troškove upotrebe sopstvenog vozila u službene svrhe u iznosu od17.005,24€ i ostale troškove u iznosu od 484,25€. Isplata putnih troškova (ino i domaće dnevnice i upotreba sopstvenog automobila u službene svrhe) vršena je na osnovu putnih naloga. Uvidom u putne naloge utvrđeno je da se troškovi službenih putovanja najvećim dijelom odnose na troškove funkcionera partije -prisustvo regionalnim konferencijama,diplomatskim prijemima, izložbama, seminarima, prisustvo na kulturnim i vjerskim proslavama i slično,” stoji u izvještaju DRI.

Sa proslave HGI

Časteći se državnim novcem da bi se, pored ostaloga, sopstvenim automobile odvezli na neku izložbu, književnu veče ili vjerski obred, funkcioneri HGI lani su napravili skoro upola veći trošak nego godinu dana ranije. Nastavljana je od DRI kritikovana praksa izmirenja troškova partije gotovinom, umjesto plaćanjem preko računa, pa je tako lani HGI gotovinski iz stranačlke blagajne isplatila ukupno 41.370 eura.

“Utvrđeno je da je za potrebe blagajne, sa žiro računa podignuta gotovina u iznosu od 36.754 eura i da je iz blagajne po osnovu raznih troškova, izvršena isplata u istom iznosu, tako da gotovine na dan 31.decembar 2013, nije bilo. Uvidom u blagajničku dokumentaciju i bančine izvode, utvrđeno je da je za isplatu neto zarade zaposlenom u partiji, podignuta gotovina sa žiro raluna u iznosu od 4.615,50 eura, ali ista nije evidentirana na kontu blagajne, već je isplatom navedenog iznosa, direktno zatvorena obaveza po osnovu neto zarade,” stoji u izvještaju DRI.

Pored kontroverznih putnih tršokova, gotovina je korištena i za “troškove pomoći i sponzorstva” ukupnom iznosu od 7.612 eura, a što se može smatrati svojevrsnom političkom korupcijom – plaćanjem naklonosti birača.

“Isplate troškova pomoći i sponzorstva je vršena shodno odlukama predsjedništva partije koje nisu zavedene (na istim ne postoji broj i datum). Pomoći i sponzorstava su isplaćivane u iznosima od 60,00€ do 1.500,00€. Preuzimanje gotovine u iznosu od 5.211,58€ po osnovu isplaćenih pomoći i sponzorstva nije dokumentovano (nedostaju priznanice ili nalozi isplate potpisani od stane lica koje je preuzelo odobrena sredstva),” stoji u izvještaju DRI, koja je konstatovala i da je pod sumnjivim okolnostima, iz partijske kase otišao i iznos od 2.000 eura na ime otvaranja kancelarije HGI u Baru.

“Prenos sredstava po ovom osnovu izvršen je fizičkom licu (aktivisti partije), kao dokaz o prenosu sredstava prezentirana je poštanska uplatnica, ali trošenje navedenih sredstava nije dokumentovano od strane lica kojem su sredstva prenešena.”- konstatovali su revizori koji su utvrdili i da nije adekvatno računima opravdana ni skoro trećina ukupnih lanjskih troškova reprezatacije od 1.800 eura. HGI je inače, lani imala ukupne troškove u iznosu od 122.577 eura, i ostvarila gubitak u poslovanju od 13.104 eura.

Partija je lani, pored ostaloga, na troškove bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca potršila 12.865 eura, troškove honorara i ugovora o djelu iznos od 31.827 eura, dok je ukupno 16.935 eura utrošeno na davanje pomoći i sponzorstava. Funkcioneri HGI i njihovi gosti prošle su godine pojeli, popili i poklona podijelili u ukupnom iznosu od 9.189 eura, koliko iznose lanjski troškovi reprezentacije te partije.

Duguju Opštini Tivat, imaju samo osam članova

DRI je konstatovala da HGI duguje Opštini Tivat 4.883 eura na osnovu neplaćenog zakupa poslovnih prostorija, iako HGI osporava ovo potraživanje.

Na osnovu članarine koja iznosi 5 eura godišnje, HGI je lani prihodovala samo 40 eura, što znači da tu obavezu ne izmiruje redovno čak ni skoro polovina od 17 članova najvećeg partijskog organa – Središnjeg odbora.

Vučinović

DRI je utvrdila da je predsjednici HGI Mariji Vučinović i ostalih šest članova Predsjedništva te partije, u skladu sa odlukom tog organa, lani isplaćeno ukupno 18.750 eura honorara. Predsjendica stranke prima 300 eura, dok ostali članovi Predsjedništva imaju po 250 eura mjesečno, lani je DRI utvrdila da neki od njih taj prihod ne prijavljuju Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa. To je slučaj sa članom Predsjedništva HGI i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog savjeta Crne Gore Zvonimirom Dekovićem koji u svom imovinskom kartonu nije prijavio mjesečni primanje iz stranačke kase od 250 eura.

Bonus video: