Hidroavion rješenje za povezivanje Mediterana

Uspješno realizovan probni let “Cesne 208” na liniji Luka Brindizi - Luka Bar
179 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 18:47h

Luka Bar danas nakratko nije bila samo morska nego i vazdužna, zahvaljujući uspješnom probnom letu hidroaviona “Cesna 208” na liniji Luka Brindizi - Luka Bar.

Ovim letom, koji je trajao nepunih 50 minuta, okončano je naše učešće u međunarodnom IPA projektu prekogranične saradnje zemalja Jadranskog regiona, koji je u praksi sproveo ideju povezivanja luka hidroavionima u pet zemalja.

"Cesna" je nešto prije 10:30 sletjela na morsku površinu iza glavnog lučkog lukobrana, a potom „glisirajući“ pratila čamac Uprave pomorske sigurnosti sve do specijalno konstruisanog pontona ispred Putničkog terminala. Pred brojnim novinarima, na pontonu su pozdravljeni gosti iz Italije i obavljene carinske procedure, a potom je avion, koji prima devet putnika, u toku dana obavio nekoliko demonstracionih letova do Boke i Skadarskog jezera. Operator aviona je švedski “Grafair Flight Management”, sertifikovan za komercijalne operacije na i sa vodenih površina.

TV Vijesti, Jelena Percobić

“Realizacija ovog leta je potvrda da su ispunjene sve regulativne, operativne i infrastrukturne pretpostavke za uvođenje hidroavionske linije u regionu, kao i za pronalaženje operatera koji bi održavao te linije”, rekao je na pres konferenciji u Luci dr Deda Đelović, direktor lučkog Sektora razvoja.

Mileta Nikolić iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo rekao je da će se Agencija potruditi da pomogne ovu vrstu operacija koje su ”značajan segment domaće turističke ponude”, ali ne nauštrb bezbjednosti letjenja. Nikolić je dodao da su sada otvorena vrata za sve one avio operatere koji žele da uđu u ovaj regionalni biznis.

"U Italiji postoji interesovanje nekoliko operatera da projekat sprovedu u praksi, za što ipak treba vremena. Prvo treba da se utvrdi ko sve želi da leti i ka kojoj od ovih destinacija, to bi vjerovatno na početku bili čarter letovi”, kazao je Mauro Kaplano, projektni menadžer za letove iz Terama, dodajući da su test letovi organizovani i prema Puli, Krfu, Valoni, Đulijanovi i Brindiziju.

Danas u Luci Bar, Foto: Anto Baković

“Hidroavion je po slijetanju u luku ima tretman plovnog objekta i potpada pod ingerenciju Lučke kapetanije, kao i svako plovilo ima agenta, obavezu predavanja “kru-liste”, dobijanja klirensa, sve po proceduri”, rekao je “Vijestima” lučki kapetan u Baru Radojica Braco Lazarević.

Prije 73 godine iz Bara se letjelo za Beograd

Prvi hidroavion sletio je ravno prije stotinu godina, podsjetio je barski portal barinfo.me i objavio sliku hidroaviona kojim je tokom Skadarske kampanje 1913. upravljao Miloje Petrović.

Današnjim Baranima je malo poznato i da je njihov grad prije skoro 75 godina imao direktnu avioliniju sa Beogradom, koju je od 5. avgusta 1940. pa narednih nekoliko mjeseci jednom sedmično držao beogradski “Aeroput” sa uzletišta na Velikim livadama, na nekadašnjem Pristanu.

Galerija

Bonus video: