Podrška i od NATO: Holanđani dovoze pomoć iz Kine

Jedan zvaničnik NATO kazao je za “Vijesti” da se ova podrška sada ugovorava preko EADRCC i da će “modaliteti (ponude) biti finalizovani između holandskih i crnogorskih vlasti”
27089 pregleda 61 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2020. 13:16h

Novim koronavirusom inficirane su 144 osobe, a prvi slučaj potvrđen je u podgoričkom naselju Vrela ribnička.

“Radi sprečavanja širenja infekcije naložena je hitna izolacija objekta u kojem je infekcija otkrivena”, saopšteno je iz Vlade. “Vijestima” je sinoć nezvanično rečeno da su epidemiološke ekipe, uz asistenciju policije, na terenu i da između ostalog utvrđuju kontakte koje je ostvarila inficirana osoba.

Od 144 slučaja, koja su potvrđena juče do 18 sati, 63 je iz Podgorice, 34 iz Tuzi, 10 iz Bara. Iz Ulcinja je devet oboljelih, Andrijevice sedam, Bijelog Polja šest, Budve i Herceg Novog i dalje po četiri, troje je iz Nikšića i po dvoje iz Tivta i Danilovgrada. Na liječenju u Kliničkom centru (KC) juče je bilo 20 pacijenata kod kojih je registrovan novi koronavirus, a u ostalim bolnicama 16.

Direktor KC Jevto Eraković kazao je da je 14 pacijenata na Infektivnoj klinici i stabilno su, dok je šest u intenzivnoj jedinici liječenja Interne klinike: “Dva pacijenta priključena su na respiratore, od kojih je jedan u veoma teškom stanju. Životno su ugroženi. Naročito teško je stanje pacijenta koji je u srednjim životnim godinama”.

Eraković
Eraković(Foto: screenshot)

Šef kriznog štaba Ranko Lazović kazao je da je u Opštoj bolnici Bar 11 pacijenata i njihovo stanje je stabilno i ne zahtijeva respirator, u Beranama troje i stabilnog su stanja, a u Nikšiću dvoje, od kojih je jedan nestabilno, ali još nije bio kandidat da bude na respiratoru. Kazao je i da je među oboljelima od Covida-19 i 10 medicinskih radnika, od kojih tri ljekara KC i po jedan iz Bara i Tivta, kao i četiri medicinske sestre i pojasnio da niko od njih nije zaražen na radnom mjestu.

On je kazao da djeca i odrasli sa posebnim potrebama koja zahtijevaju poseban oblik njege i tretmana jesu rizična grupa kada je riječ o novom koronavirusu.

Pomoć stiže i od NATO i to preko Holandije

Vlada Holandije je ponudila da svojim teretnim avionom dopremi medicinsku pomoć Crnoj Gori iz Kine, kao doprinos u sprečavanju daljeg širenja koronavirusa. To stoji u dokumentu NATO u koji su „Vijesti“ imale uvid.

„Vlada Holandije će pružiti podršku Crnoj Gori u organizovanju da se avionom prebaci lična zaštitna oprema iz Kine u Crnu Goru, kao što je i zatraženo”, navodi se u situacionom izvještaju njenog Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), u dijelu dokumenta koji se tiče bilateralnih ponuda koje su toku.

Jedan zvaničnik NATO kazao je za “Vijesti” da se ova podrška sada ugovorava preko EADRCC i da će “modaliteti (ponude) biti finalizovani između holandskih i crnogorskih vlasti”.

Vlada Crne Gore je prije nedjelju dana uputila zahtjev za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa EADRCC-u, koji je NATO-ov osnovni civilni mehanizam odgovora na vanredne situacije.

U molbi koja je upućena svim članicama NATO i njenim partnerskim zemaljama, a koja se nalazi na sajtu Alijanse, od svih njih se traži ako mogu da pomognu sa više od 5,6 miliona hirurških maski, oko pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, oko 6,5 miliona rukavica, oko 250.000 naočara i vizira, preko 336.000 hirurških haljina i još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja, milion jednokratnih hirurških kapa i naglavaka... Takođe se traži 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 aspiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora…

“EADRCC vodi brigu o ponuđenoj pomoći i prihvaćenoj pomoći. Ta informacija se prenosi NATO i partnerskim zemljama u formi situacionih izvještaja i takođe se objavljuje na sajtu EADRCC-a. Odluka da se ponudi pomoć drugoj zemlji pogođenoj prirodnom katastrofom leži na donatoru. Ponuda pomoći može stići od zemalja Alijanse i partnerskih zemalja”, pojasnio je jedan zvaničnik NATO za “Vijesti”.

NATO ne posjeduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što je logistika i transport.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović juče je, tokom video konferencijskog sastanka ministara vanjskih poslova NATO, istakao važnost jedinstva i solidarnosti, kao i zajedničkih napora i podrške u suočavanju s krizom COVID-19…

Virus se neočekivano širi, ali to građanima ne smeta da šetaju na proljećnom suncu

Vlada je juče saopštila da će građani i nedjeljom moći da izađu iz kuća od pet do 13 sati. Saopšteno je da je odluka donijeta nakon procjene bezbjednosnih službi da se većina građana pridržava propisanih mjera.

Ipak, na ulicama Podgorice, ali i drugih crnogorskih opština, juče je bilo primjetno više građana, nego minulih dana - mnogi nijesu odoljeli šetnji na proljećnom suncu, uprkos državnim preporukama i naredbama.

Podgorica
Pojedini Podgoričani juče nijesu marili za preporuke i naredbe(Foto: Boris Pejović)

Neki od njih kretali su se i u grupama, o čemu svjedoče i fotografije fotoreportera “Vijesti”, očigledno ne strahujući od policije i ostalih lokalnih službi koje su i juče revnosno radile u skladu sa naredbama vlasti.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), epidemiolog Senad Begić rekao je da je za prvih 140 oboljelih karakteristično da su grupisani u 23 klastera, odnosno da za njih postoji jasna epidemiološka povezanost.

“Nismo očekivali da će biti 23 takozvana indeksna slučaja što predstavlja najnezahvalniju okolnost, jer moramo da djelujemo na 23 fronta, istražujemo grupisanje obolijevanja”, rekao je on.

Begić kaže i da je stopa obolijevanja 22,2 na 100.000 stanovnika, što je identično kao u Hrvatskoj. Istakao je da sve to predstavlja u suštini dešavanja od prije 14 dana i da je očigledno da je broj kontakata bio veći “nego što smo očekivali i željeli”, što ih prilično plaši, te da su naredne tri sedmice krucijalne.

“Nismo očekivali da se virus širi između opština, što se dešava i pored donesenih mjera”.

Brojke, tvrdi Begić, govore o opterećenosti zdravstvenog sistema:

“Ako bismo uporedili epidemiološke krive sa zemljama regiona, kod nas ona ima blaži tok, to znači da smo svim mjerama uspjeli da usporimo i razvučemo epidemiološku krivu”.

Begić
Begić

Begić je rekao i da je do juče ujutru testirano 1.030 osoba u Crnoj Gori, što predstavlja stopu od 1.634 testiranih na milion stanovnika.

Kazao je da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje testiranje samo onih koji imaju simptome, “ali mi smo otišli nekoliko koraka ispred”.

Privremena bolnica sa 120 kreveta u Sportskom centru u Beranama

Lazović je juče u Beranama kazao da je pri kraju izrada privremene bolnice sa 120 postelja u Sportskom centru u toj opštini. On je podsjetio da beranska bolnica, koja je regionalni centar za novi koronavirus na sjeveru države, raspolaže sa 85 postelja, ali da postoji i dodatni, potencijalni posteljni fond.

On je kazao da je broj kreveta za sjevernu regiju dovoljan za scenario pandemije, koji niti prizivaju, niti očekuju. Rekao je da državni sistem u beranskoj bolnici raspolaže sa sedam internista, četiri anesteziologa, dva epidemiologa i dva infektologa.

“U beranskoj bolnici imamo devet respiratora, što je dovoljno za 400 oboljelih, proporcionalno broju pacijenata koji završe na respiratoru, a to je najteži mogući scenario i ne očekujemo nešto tako”.

Milo Đukanović
Đukanović(Foto: predsjednik.me)

Predsjednik države Milo Đukanović ocijenio je da je beranska bolnica spremna i postoji maksimalni radni i profesionalni entuzijazam da se odgovori očekivanjima javnosti ovog dijela države i Crne Gore, u cjelini.

Đukanović je kazao i da je ubijeđen da je ovo što je do sada postignuto - “značajno bolji rezultat od mnogih drugih država, mnogo bogatijih i mnogo organizovanijih”.

EU uz pomoć UNDP uskoro dostavlja 100 respiratora, zaštitnu opremu...

Predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Oprema se sastoji od 100 respiratora, deset mobilnih rendgenskih uređaja, kao i kontingenta lične zaštitne opreme za medicinske radnike – maske, rukavice, hirurške kape, nepromočive kombinezone i kecelje, zaštitne naočare i vizire.

“U vrijeme prekida u proizvodnji na svjetskim tržištima, kao i u transportnim rutama, partnerstvo između Vlade Crne Gore, Evropske unije i UNDP omogućiće da u što kraćem roku budu prevaziđene ove prepreke i obezbijeđena neophodna nedostajuća oprema”, saopšteno je.

Ugovor se finansira iz sredstava EU, kao dio podrške Crnoj Gori u hitnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, a aktivnosti će sprovoditi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama. Tokom onlajn konferencije ugovor su potpisali šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i stalna predstavnica UNDP Daniela Gašparikova, uz učešće potpredsjednika Vlade Milutina Simovića.

Na pitanje kada će u apotekama biti dostupne maske i rukavice, Eraković je kazao da je potpuno logično da prvo bude snabdijeven zdravstveni sistem.

Četiri policajca u karantinu, 45 u samoizolaciji

Četiri službenika Uprave policije su u karantinu, a 45 u samoizolaciji. Ti podaci dostavljeni su Savjetu za građansku kontrolu rada policije, koji je preporučio da se režim rada svih odjeljenja i centara bezbjednosti prilagodi datim vanrednim okolnostima uzrokovanih epidemijom i organizuje na način koji je bezbjedan za policijske službenike i građane.

“Savjet je naglasio da je potrebna kontrola izloženosti riziku i policijski službenici treba da budu snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom u dezinfekcionim sredstvima”, saopštili su.

Istakli su da im je posebno važna briga o policijskim službenicima i zdravlju njihovih porodica - preporučeno je da sva patrolna vozila i stanice policije budu snabdjeveni odgovarajućom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, u dovoljnim količinama.

“Savjet je informisan da je, do danas, 45 službenika Uprave policije stavljeno u samoizolaciju, dok su četiri službenika nalaze u karantinu”.

Objasnili su da su tražili da Institut za javno zdravlje definiše koja zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva treba da se nađu kod svakog policijskog službenika, u svakom patrolnom vozilu i u stanici policije.

U noći između srijede i četvrtka, policija je procesuirala 31 osobu zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 časova: U Podgorica devet, Nikšiću pet, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljaima i Ulcinju po tri, u Baru dvije i po jednu osobu u Beranama, Budvi i Danilovgradu.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je tamošnjem Osnovnom sudu podnijelo optužne predloge protiv tri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršile krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Martovske plate u zdravstvu veće za još 15 odsto, obezbijeđena zaštitna oprema za medije

Zaposleni u zdravstvu koji su se nalazili u procesu rada od početka širenja koronavirusa, nagradiće se dodatkom na martovsku zaradu do 15 odsto, saopštio je premijer Duško Marković.

„Izdvojićemo odmah najmanje pola miliona eura za naše ljekare i zdravstvene radnike“, kazao je Marković, saopšteno je iz Vlade. Redovne martovske zarade zaposlenima u zdravstvu, prema ranijem dogovoru Vlade i sindikata, treba da budu veće za 12 odsto. Vlada je obezbijedila i određenu količinu zaštitne opreme za sve predstavnike medija. To je saopšteno iz Ministarstva kulture.

Novi slučajevi u Bijelom Polju povezani sa prvom pacijentkinjom

U Bijelom Polju registrovano je šest novih slučajeva zaraženih koronavirusom, čime se ukupan broj oboljelih povećao na šest, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje.

“Uzorci su uzeti od 27 osoba iz sela Biokovac u MZ Grab-Kičava, od kojih je pet bilo pozitivno i svi novozaraženi su povezani sa prvim slučajem oboljenja virusom COVID-19 koji se pojavio u Bijelom Polju”, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u Bijelom Polju.

Svi stanovnici sela u kojem je potvrđeno prisustvo virusa su stavljeni u kućnu izolaciju, kako bi se smanjila mogućnost širenja.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje apeluje na Bjelopoljce da ne izlaze iz svojih kuća bez prijeke potrebe, a da ukoliko izlaze nose propisanu opremu i drže socijalnu distance.

Trudnice sa koronavirusom porađaće u Kodri

Na pitanje da li naši doktori dijele stav stručnjaka da oni koji planiraju potomstvo treba da sačekaju da prođe situacija jer nije poznato kako utiču na embrion, Lazović je rekao da “uz svu senzibilnost struke i njegovu lično da neko bude roditelj i ostvari potomstvo misli da nije trenutak za razmišljanje na tu temu”.

On je kazao da se transport trudnica koje idu na porođaj odvija uz pratnju komunalne ili uprave policije. Pojasnio je da je privatna bolnica Kodra predviđena za porođaj žena koje imaju novi koronavirus.

Lazović je rekao da ako neko treba na ginekološki pregled, a sumnjiv je na novi koronavirus, ne i pozitivan, treba da se čuje telefonom i dogovori način pregleda. Kazao je da u KC postoji posebna ambulanta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, uz svu prateću opremu i način presvlačenja odjeće i odlaganje opreme.

Bonus video: