Hrapović o zagađenju vazduha: Radimo proaktivno i preduzeli smo konkretne korake

„Konkretizovali smo mjere koje treba da se sprovode. U narednom periodu to će doprinijeti poboljšanju situacije u onim opštinama gdje je izražen problem“, rekao je Hrapović
2809 pregleda 11 komentar(a)
Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Hrapović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

Vlada preduzima adekvatne i na vrijeme određene mjere po pitanju zagađenja vazduha, rekao je resorni ministar Kenan Hrapović, navodeći da su upućene mjere predstavnicima opština gdje je taj problem najviše izražen, koje će doprinijeti poboljšanju situacije.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da je zagađenost vazduha svakodnevno aktivna tema.

„Radimo proaktivno i preduzeli smo konkretne korake, a to su sastanci sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine“, kazao je Hrapović.

On je naveo da su poslati određeni inputi predstavnicima opština gdje je taj problem izražen i u kojima je najveća zagađenost.

„Konkretizovali smo mjere koje treba da se sprovode. U narednom periodu to će doprinijeti poboljšanju situacije u onim opštinama gdje je izražen problem“, rekao je Hrapović.

On je precizirao da su poslali inpute predsjednicima opština Nikšić, Pljevlja i Bijelo Polje i gradonačelniku Podgorice.

„Ministartsvo zdravlja preduzima adekvatne i na vrijeme određene mjere po pitanju zagađenja vazduha ali zdravstveni sistem liječi posledice onoga što se dešava u državi“, kazao je Hrapović.

On je rekao da razgovori o povećanju zarada zdravstvenim radnicima traju i, kako vjeruje, rezultiraće obostranim zadovoljstvom.

Upitan da li se plaši olakšica koje će u Njemačkoj na snagu stupiti 1. marta u smislu masovnijeg odlaska ljekara iz Crne Gore, i da li je povećanje zarada jedan od načina da se zadrže, odgovorio je da je kadrovsko planiranje ozbiljan zadatak kojim se bavi Ministarstvo u prethodnom periodu.

„Raduje me činjenica da će ove godine sa specijalizacija da se vrati 146 ljekara i 20 ljekara sa subspecijalizacija, i to je jedna nova energija za jačanje zdravstvenog sistema i zaštite“, poručio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, prethodne dvije godine sa specijalizacija se vratilo 96 ljekara.

„To su ohrabrujuće vijesti i dokaz da država vodi računa i da odgovorno planira dugoročnu kadrovsku politiku, kada je ova oblast u pitanju“, naveo je Hrapović.

On je dodao da je povećanje zarada zdravstvenim radnicima pitanje kojem je Vlada posvećena.

„Osim toga, tu su i ulaganja u edukacije, u specijalizacije, subspecijalizacije, gdje se odvajaju milionska sredstva, takođe i kupovanje stanova po povoljnim uslovima. Svjedoci smo značajnog tehničkog i tehnološkog unaprjeđenja rada svakog zaposlenog i tu se zaokružuje jedna cjelina da imamo sigurnost u narednom periodu kada je liječenje građana u pitanju“, naveo je Hrapović.

On je kazao da svaki pojedinac donosi odluku u skladu sa svojim životnim opredjeljenjum

„To je ozbiljan problem, ne samo za Crnu Goru. To je globalni problem. Migracije stanovništva su problem ali to je za nas ogromni problem kada je zdravstvo u pitanju ali nastavićemo jačom dinamikom da omogućimo da naši radnici ostaju u svojoj matičnoj zemlji“, rekao je Hrapović.

Bonus video: