Htjeli bi da nas natjeraju da stalno živimo u strahu

Direktorica “Monitora” Milka Tadić-Mijović podnijela krivičnu prijavu protiv Šemsudina Radončića, Marka Vešovića i urednika “Pobjede”
137 pregleda 18 komentar(a)
Milka Tadić Mijović, Aleksandar Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milka Tadić Mijović, Aleksandar Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2014. 09:45h

Direktorica nedjeljnika “Monitor” Milka Tadić-Mijović podnijela je juče krivičnu prijavu protiv novinara Šemsudina Šekija Radončića zbog ugrožavanja sigurnosti u produženom trajanju.

U prijavi stoji da je prije dva dana u državnom listu “Pobjeda” u “povremenoj, ali i dugogodišnjoj kolumni Marka Vešovića na iscrpan i detaljan način opisano ko je i kada vrijeđao i prijetio”.

“Identifikovao je Šemsudina Radončića, kao lice koje je izvršilac ove radnje. Smatram da je ovo dijelo koje se vrši u produženom trajanju od više godina, od strane prije svega ova dva lica, Radončića i Vešovića, uz saradnju i aktivnu podršku glavnog urednika 'Pobjede' a moguće i još nekih lica koja rukovode ovom novinom, odnosno lica u državnom aparatu”, piše u prijavi, koju je direktorica “Monitora” predala zajedno sa svojim advokatom Aleksandrom Đurišićem.

Tadić-Mijović u prijavi kaže da su te osobe ujedno i podstrekači i pomagači, koji godinama unose nesigurnost i zabrinutost u njen privatni život, zbog čega vjeruje da se radi o krivičnom djelu u produženom trajanju.

“Imajući u vidu bombaške napade, prijetnje, prebijanja i ukupan ambijent prema novinarima, smatram da je i ovo djelo sastavni dio jednog šireg ugrožavanja opšte sigurnosti, sada bez smrtnih posljedica”, piše u prijavi.

Milka Tadić-Mijović je sugerisala saslušanje Radončića i Vešovića, te provjerui telefonskog broja sa koga je Radončić “pokušao da prikrije svoje dolazne radnje”.

Kao podstrekača ona je navela glavnog urednika “Pobjede” jer se u Vešovićevoj kolumni nastavljaju ranije uvrede na njen i račun njene porodice i kolega “kako bi živjeli u strahu od nasilja i represija”.

Direktorica “Monitora” je zahtijevala da se kopija prijave dostavi direktoru policije Slavku Stojanoviću.

Milka Tadić-MIjović je sredinom novembra prošle godine dobila prijeteću SMS poruku, sa nezaštićenog broja, čiji vlasnik joj nije bio poznat. Policija je do juče nije obavjestila o ishodu istrage, koja je, kako je rečeno “Vijestima” i dalje otvorena.

Marko Vešović je međutim prije dva dana objavio da joj je prijeteću poruku poslao Radončić, jedan od kreatora hajke na vlasnike i urednike “Vijesti” i “Monitora”.

Šeki nastavlja da vrijeđa

Šemsudin Radončić je juče dostavio reagovanje “Vijestima” povodom teksta pod naslovom “Radončić prijetio Milki Tadić”, pozivajući se na Zakon o medijima.

U tom “reagovanju” je, umjesto sporenja činjenica da je prijetio Milki Tadić, ponovo iznio vulgarne uvrede i prijetnje na njen račun, uz niz uvreda i kleveta na račun “Vijesti”.

Redakcija “Vijesti” je procijenila da ne treba da objavi Radončićevo pismo, jer nije u skladu sa Zakonom o meidjima. On je glavnom uredniku Mihailu Jovoviću najavio da će podnijeti tužbu ako se ne objavi njegovo obraćanje. “Jedva čekam”, odgovorio mu je Jovović.

Bonus video: