I pet djevojaka se upoznalo sa naoružanjem i opremom

Kroz pokazni čas borenja, obuku u rasklapanju i sklapanju pješadijskog naoružanja i gađanje oni su se upoznali sa novim naorušanjem i opremom Vojske CG
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 20:12h

Za kadete Vojske Crne Gore koji se školuju na akademijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Grčkoj, Makedoniji i Srbiji je u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu organizovan obilazak kasarne i upoznavanje sa jedinicama.

Kroz pokazni čas borenja, obuku u rasklapanju i sklapanju pješadijskog naoružanja i gađanje oni su se upoznali sa novim naorušanjem i opremom Vojske CG.

Načelnik odsjeka za obuku, potpukovnik Hajrudin Đerekarac kazao je da se Vojska Crne Gore opredjelila da buduće oficire školuje na inostranim vojnim akademijama na kojima je trenutno 37 budućih oficira među kojima je 5 djevojaka, te da se time ide ka cilju ostvarivanja i usklašivanja standarda Vojske CG sa standardima NATO-a.

Aktivnostima koje je Vojska CG organizovala za ove kadete tokom njihovog zimskog raspusta približiće im život i rad u Vojsci, a na taj način oni će se i upoznati sa novim naoružanjem i opremom ali i razmijeniti iskustva sa kolegama sa drugih akademija.

Marija Mićković, jedna od pet kadetkinja školuje se na Kopnenoj vojnoj akdemiji u Atini.

Za ovaj poziv opredjelila se jer je u njoj probudio interesovanje i želju za uspjehom i dokazivanjem. Ona smatra da je ideja Ministarstva odbrane da se kadeti upoznaju sa svojom vojskom fantastična.

"Ovo je bila prilika da vidimo kako sve funkcioniše, a to će nam pomoći u daljem radu u i obrazovanju", kazala je ona.

Njen kolega Roberto Golović kadet je treće godine Vojno pomorske akademije u Anapolisu, jedinoj akademiji ratne mornarice u Americi.

Golović kaže da je u Vojnoj akademiji jer je želio odabrati poziv koji nudi nešto više od plate.

"Htio sam poziv koji nudi nešto više od same plate ili nekog materijalnog statusa. Htio sam odabrati neke više vrijednosti. Mislim da je Vojska jedan od najboljih načina za to, tu je između ostalog služba zemlji, stanovništvu Crne Gore i našim sugrađanima", kazao je on.

Kadeti su u Danilovgradu pokazali svoje umjeće na ternu u gađanju iz jurišne puške HK 4165,56 mm i poluautomatskog pištolja GLOCK17, a prije toga imali su zbor naoružanja i opreme, pokazni čas iz fizičke obuke i obuku u rasklapanju i sklapanju pješadijskog naoružanja.

Dan ranije kadeti su boravili u Prijestonici Cetinje, razgovarali sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem, prisustvovali ceremoniji dodjele povelje „Ivan Crnojević" ministru kulture Branislavu Mićunoviću, posjetili cetinjske muzeje, obišli znamenitosti i spomenike kulture, te na taj način upotpunili svoja znanja o istoriji Crne Gore kazao je potpukovnik Hajrudin Đerekarac.

Galerija

Bonus video: