I Pizana na spisku: Budvanske plaže vraćaju narodu?

Budžetom za 2018. gradske vlasti opredijelile su 50.000 za zakup plaža na rivijeri i “pretvaranje” u javna kupališta
508 pregleda 16 komentar(a)
Pizana Budva, Foto: Vuk Lajović
Pizana Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.01.2018. 19:52h

Opština Budva namjerava da jedna od najpopularnijih plaža uz gradske bedeme - Pizana, bude javno kupalište, da je oslobode od mobilijara i prepuste na slobodno korišećenje građanima.

Pizana važi za omiljeno kupalište Starograđana, a pošto je data u zakup - najmanje polovina plaže zaposjednuta je mobilijarom.

Budžetom za ovu godinu gradske vlasti opredijelile su 50.000 eura za zakup plaža na svojoj rivijeri i “pretvarati” ih u javna kupališta.

To je za “Vijesti” potvrdio gradonačelnik Dragan Krapović, rekavši da će i Vaterpolo klub Budva preispitati odluku o produžavanju ugovora o zakupu ugostiteljskog lokala koji posjeduju na Pizani.

Taj klub u stoprocentnom vlasništvu je lokane uprave i takmiče se u regionalnoj A1 ligi.

Ugovor o zakupu istekao je 31. decembra, a klub je godišnje dobijao oko 50.000 eura.

“Budžetom smo predvidjeli 50.000 eura za zakup plaža. Nažalost, imali smo dosta nezadovoljstva građana. Znamo da skoro polovinu boravišne takse i turističkog prometa ostvaruju vlasnici privatnog smještaja. Te plaže se izdaju po veoma niskim cijenama. Nečiji gost, recimo na Svetom Stefanu, ne može da priđe plaži, slična situacija je i sa Pržnom.Ovdje u centru Budve imamo nekoliko lokacija koje su klasifikovane kao gradske plaže, ali mi i dalje insistiramo da ih bude više“, kazao je Krapović.

Rekao je da Opština insistira da plaža Pizana bude oslobođena od mobilijara i bude gradska plaža.

“Lokal ana Pizani je u vlasništvu Vaterpolo kluba, koji je u vlasništvu Opštine. Lokal se izdaje u zakup, koji je istekao i mi ćemo dobro razmisliti da li ćemo ga ponovo izdati. Imamo samo jedno gradsko kupalište na Slovenskoj plaži, to je nedovoljno. Smatramo da ih treba biti više - najmanje dvije gradske plaže na području Paštrovića i jedno kupalište na Jazu takođe moraju biti oslobođene mobilijara, na koje može svako da dođe i stavi peškir”, istakao je Krapović.

Rekao je da je uvjeren da će gosti koji dolaze u privatni smještaj ovoga ljeta imati mnogo više gradskih kupališta oslobođenih mobilijara i da će se takav tren nastaviti.

“Ima dovoljno prostora da se nađe balans, uz dobru volju i saradnju Opštine, Morskog dobra, privrede i svih ostalih. Da svaki posjetilac može da nađe 'svoje mjesto pod suncem u Budvi', što do sada nije bio slučaj. To će se morati rješavati”, najavio je Krapović.

Iz Javnog preduzeća Morsko dobro nedavno su saopštili da na budvanskoj rivijeri godinama unazad postoje dvije javne, gradske plaže - shodno Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra.

Riječ je upravo o dijelu plaže u Petrovcu i o dijelu Slovenske plaže, ispod hotela Park, u okviru koje je izgrađena i pristupna rampa za potrebe osoba sa invaliditetom.

Za 300.000 eura obnoviće otvoreni bazen

Iz Opštine Budva najavili su da ove godine planiraju da rekonstruišu otvoreni gradski, plivački bazen na Pizani, u gradskoj luci.

Taj objekat godinama je neupotrebljiv, pun prljavštine.

Iako su u tom bazenu godinama stasavale generacije plivača i varepolista, nažalost proteklih godina se praktično ne koristi.

Planom investicija koji je posljednjeg dana minule godine usvojila Skupštine opštine, za rekonstrukciju plivačkog bazena biće utrošeno 300.000 eura.

Bonus video: