Ivanova korita: Počinje ljetnja škola nauke za talente

Kako je pojašnjeno, kamp je podijeljen na dva dijela – prvi dio je „Planeta u tvojim rukama“, u periodu od 13. do 16. avgusta, a drugi „Ljetnja škola nauke“ do 21. avgusta
77 pregleda 0 komentar(a)
škola Ivanova korita, Foto: Prona
škola Ivanova korita, Foto: Prona
Ažurirano: 12.08.2016. 11:21h

Naučno-istraživački kamp za talentovanu djecu, deveti po redu, počeće sjutra na Ivanovim koritima.

Kako je saopšteno iz Fondacije za promovisanje nauke – Prona, koja je organizator kampa, i ove godine će 50 talentovanih učenika iz svih krajeva Crne Gore imati priliku da čuju o izazovima savremene nauke i upoznaju se s osnovama istraživačkog rada.

Djeca, koja su odabrana na osnovu dosadašnjih uspjeha, motivacionog pisma i preporuka profesora, boraviće na Ivanovim koritima do 21. avgusta, a predavanja će držati više desetina profesora iz zemlje i svijeta.

„S obzirom na to da se prirodne nauke najbolje uče upravo na praktičnim primjerima, ovaj kamp učenicima osim predavanja, pruža radionice, eksperimentalne praktikume i mogućnost za aktivni samostalni rad“, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, kamp je podijeljen na dva dijela – prvi dio je „Planeta u tvojim rukama“, u periodu od 13. do 16. avgusta, a drugi „Ljetnja škola nauke“ do 21. avgusta.

Škola „Planeta u tvojim rukama“, usmjerena je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja“.

„Učenici imaju priliku da se u toku trajanja kampa upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta, kao i sa osnovama energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje organske hrane, klimatologije i elementima istraživačkog rada kao i različitim ekološkim aspektima današnjice“, kazali su iz Prone.

Ljetnja škola nauke je, kako su naveli, nastala prije devet godina u uvjerenju da se kroz rad sa talentima i saradnju sa naučnicima iz svjetskih naučnih centara doprinosi razvoju Crne Gore.

„Kampom se teže ohrabriti najbolji srednjoškolci da karijere posvete izučavanju fundamentalnih nauka. Takođe se podiže društvena svijest o važnosti ulaganja u mlade ljude kao i važnosti unaprijeđivanja znanja opšte populacije o prirodnim naukama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su za sve učesnike, talentovane mlade istraživače, kampovi besplatni.

Fondacija Prona kampove organizuje uz pomoć Zavoda za školstvo Crne Gore, Ministarstva nauke, Ministarstva odbrane i GIZ-a.

Bonus video: