Izbor dekana Fakulteta za turizam na čekanju

Koordinisanje kotorskim fakultetom povjereno prorektorki Đurđici Perović
3681 pregleda 1 komentar(a)
Bez dekana skoro godinu: Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Foto: Savo Prelević
Bez dekana skoro godinu: Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, Foto: Savo Prelević

Univerzitet Crne Gore skoro godinu dana nije pokrenuo proceduru za izbor dekana kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, čijim radom od februara 2019. koordinira prorektorka Đurđica Perović.

Statut UCG propisuje da ovakvo stanje - fakultet bez dekana ne smije biti duže od tri mjeseca.

Perovićeva je koordinator rada na FTH od februara 2019, kada je sa te pozicije smijenjena Tatjana Stanovčić.

Tada je saopšteno da je Stanovčić smijenjena zbog “neizvršavanja odluka nadležnih organa Univerziteta i nepostupanja u skladu sa zakonom i Statutom UCG”.

Na sajtu državne visokoobrazovne institucije, kao ni u biltenima UCG nema informacije da je ova procedura pokretana u skladu sa Statutom.

Statut UCG predviđa da ako se izbor dekana ne izvrši u roku, odnosno dođe do prestanka funkcije ili razrješenja prije isteka perioda na koji je imenovan, Upravni odbor, na predlog rektora, određuje lice sa akademskim zvanjem koje će vršiti funkciju dekana.

Član 78 Startuta UCG predviđa da imenovana zamjena “ima sva prava i dužnosti dekana”, ali da se “postupak izbora dekana ponavlja u roku ne dužem od tri mjeseca”.

Sa UCG ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” zašto od februara prošle godine nije pokrenuta procedura izbora dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo. Nijesu odgovorili ni na pitanje kada će procedura biti pokrenuta, ali ni koliko dugo, shodno Statutu, fakultet može biti bez dekana.

Perovićeva je na funkciju prorektora UCG izabrana krajem 2017, a prethodno je bila dekan FTH.

Đurđica Perović
Perovićeva(Foto: ucg.ac.me)

Prema izvještaju o imovini i prihodima za 2018, Perovićeva je na poziciji prorektorke zaradila 12.409 eura, a prijavila je i dodatni prihod na osnovu iste funkcije u iznosu od 3.288 eura.

Nešto više od 3.000 eura zaradila je kroz konsultantske usluge na projektima, naučne, stručne i nastavne aktivnosti. Perovićeva je vlasnik četvrtine trosobnog stana od 93 metra kvadratna.

Radi se o stanovima koje je dodjeljivao UCG, a Perovićeva će po isteku ugovorenog roka tokom kojeg mora biti angažovana na toj ustanovi, postati jedini vlasnik tog stambenog prostora.

Kreditno je zadužena 10.000, odnosno 28.987 eura, koje otplaćuje u ratama od 168 i 349 eura.

Bonus video: