Izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju: I stranci se liječe o trošku države

Pravo na zdravstveno osiguranje imaju bračni ili vanbračni drug, djeca, pastorčad... ako nisu osiguranici u drugoj državi
547 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Boris Pejović
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2016. 19:35h

Stranci koji imaju privremeni boravak u Crnoj Gori ponovo će moći da dobiju pravo na zdravstveno osiguranje preko člana porodice.

Prema izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koje je juče utvrdila Vlada, pravo na zdravstveno osiguranje imaju bračni ili vanbračni drug, djeca rođena u braku i van braka, pastorčad, usvojena djeca...

Sekretarka ministarstva zdravlja Nina Malović kazala je da članovi porodice mogu da ostvare pravo ako imaju dozvolu za privremeni boravak radi spajanja porodice ili školovanja, pod uslovom da nemaju svojstvo osiguranika u zemljama sa kojima Crna Gora ima zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

Prema važećem Zakonu koji je na snagu stupio 1. februara, propisano je da se kao članovi porodice mogu osigurati osobe koje imaju prebivalište, ili status stranca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori.

Malović je juče rekla dapravo na naknadu troškova prevoza ne može ostvariti osoba kada zdravstvenu zaštitu nije ostvarila u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, ili u drugoj u kojoj je mogla.

Naglasila je da je, u cilju sprečavanja zloupotreba prava na bolovanje, predloženo da Fond za zdravstveno osiguranje refundira poslodavcu isplaćenu nadoknadu u visini od 70 odsto od osnova za nadoknadu, a najviše do iznosa koji ne može biti veći od jedne prosječne zarade zaposlenih u prethodnoj godini. Propisano je da se bolovanje koristi tek istekom dva mjeseca od dana zaposlenja, osim u slučaju hitne medicinske pomoći i povrede na radu.

Bonus video: