Javnost da ima aktivniju ulogu u kontroli rada državnih organa

U toj organizaciji smatraju da zabrinjava podatak da crnogorska javnost i dalje ne može pristupiti pojedinim informacijama koje se odnese na potrošnju državnog Budžeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2015. 12:44h

Crnogorske institucije još nijesu prepoznale značaj objavljivanja informacija, posebno u oblastima osjetljivim i podložnim korupciji, a crnogorska javnost mora imati aktivnu ulogu u kontroli rada državnih organa, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

„Širom svijeta 28. septembar se obilježava kao Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama. Iako Zakon o slobodnom pristupu informacijama u Crnoj Gori postoji već dugi niz godina, čini se da crnogorske institucije još uvijek nijesu prepoznale značaj objavljivanja informacija, posebno u oblastima osjetljivim i podložnim korupciji“, kazali su iz MANS-a.

U toj organizaciji smatraju da zabrinjava podatak da crnogorska javnost i dalje ne može pristupiti pojedinim informacijama koje se odnese na potrošnju državnog Budžeta.

„Informacije o realizaciji budžetskih stavki iz stalne i tekuće budžetske rezerve, a čiju realizaciju primarno prati Ministarstvo finansija, se u kontinuitetu kriju od očiju javnosti. Pristup podacima o sredstvima koja se usmjeravaju Centrima za socijalni rad, a koja po ustaljenom metodu obično budu aktivirana u predizornom periodu, takođe predstavaju „osjetljivu“ temu za resorno ministarstvo“, kaže se u saopštenju.

To je, kako su rekli iz MANS-a, posebno problematično kada se ima u vidu da su upravota sredstva pominjana kao ključni način kupovine glasova u predizbornom periodu u okviru afere Snimak.

„Zakon o slobodnom pristupu informacijama se flagrantno krši i kada je u pitanju izgradnja autoputa Bar-Boljare. Pristup informacijama o realizaciji jednog od najvećih projekata u istoriji Crne Gore uskraćen je crnogorskim građanima, iako se u ovom slučaju nesumnjivo radi o prevashodnom interesu javnosti da u svakom momentu „zna“ i bude upoznata o odlukama koje u njeno ime donosi Vlada Crne Gore“, rekli su iz MANS-a.

Kako je saopšteno, javnost dokumentacije koja se odnosi na privatizaciju državnih preduzeća kao i realizaciju bitnih projekata kao što je valorizacija lokaliteta Buljarica i dalje ostavlja prostora za zabrinutost. „Gdje ne primjećujemo niti jedan pozitivan pomak i namjeru državnih institucija, na prvom mjestu Savjeta za privatizaciju, da ove oblasti učini transparentnijim“.

„Ovakva postupanja ozbiljno ruše temelje demokratije u Crnoj Gori, jer govorimo o pravu koje je garantovano Ustavom i mnogobrojnim međunarodnim Konvencijama. Garantovanje ovog prava građanima omogućava da vrše kontrolu nad radom institucija, da prate odluke koje se donose u njihovo ime, te da transparentnost i kvalitet rada institucija generalno budu na većem nivou“, navode iz MANS-a

U mnogim zemljama, dodaje se, taj zakon građanima i civilnom sektoru služi kao moćno sredstvo u otkrivanju i suzbijanju korupcije. „Stoga smatramo da crnogorska javnost mora uzeti aktivnu ulogu u kontroli rada državnih organa“.

„U cilju promocije značaja slobodnog pristupa informacijama, MANS je na svom sajtu napravio online formu podnošenja zahtjeva. Na taj način, svi zainteresovani građani imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama preko ovog sistema. Nakon što naš pravni tim sprovede postupak i dobije odgovor od strane organa vlasti, zainteresovani građani biće obaviješteni o konačnom ishodu njihovog zahtjeva“, kaže se u saopštenju

Bonus video: