"Jezero, baština i inovacije": Promocija životne sredine i turističke ponude

Posjetioci ovog događaja su imali priliku da besplatno degustiraju i domaću hranu
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 08:47h

Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice je u subotu u Virpazaru, u okviru manifestacije ,,Jezero, baština i inovacije”, organizovao niz aktivnosti kojima je promovisana zaštita životne sredine i inovativni način unapređenja turističke ponude u oblasti Skadarskog jezera.

Ove aktivnosti su realizovane u okviru projekta „Umjetnost, plastika i reciklaža“ (Art, Plastics & Recycling), koji finansira Evropska unija u okviru IPA Prekograničnog programa Albanija-Crna Gora.

Prvo je predstavljen je koncept kojim je kroz ovaj projekat uspostavljena veza između umjetnika, zaštitara životne sredine i turističkih poslenika.

"Ovo je bila i prilika za predstavljanje do sada realizovanih aktivnosti i murala kao umjetničkog izraza koji su od recikliranog plastičnog otpada dizajnirali studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, inspirisani biljnim i životinjskim vrstama na Skadarskom jezeru koje su ugrožene usljed nedovoljne brige o zaštiti životne sredine", navode organizatori.

Potom, na trgu u Virpazaru, bila je upriličena izložba suvenira i drugih predmeta upotrebne vrijednosti od reciklirane plastike, koje su kreirali studenti Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Istovremeno, poljoprivredni proizvođači iz oblasti Skadarskog jezera su promovisali bogatu lokalnu gastronomsku baštinu izložbom svojih proizvoda – vina, rakije, meda, sira, maslinki, voća, povrća itd.

Posjetioci ovog događaja su imali priliku da besplatno degustiraju ove kvalitetne lokalne proizvode i domaću hranu – riblju čorbu, priganice, pite...

"Upravo ovom izložbom smo još jednom predstavili snagu gastronomskog potencijala u turističkoj ponudi Skadarskog jezera, ali i pokazali mogućnost da se kroz inspiraciju umjetnika unaprijedi turistički imidž oblasti njenom promocijom kao destinacije sa razvijenom sviješću o važnosti zaštite životne sredine, kažu iz CSTI-a.

CSTI je u saradnji sa Gradskom opštinom Golubovci i JU OŠ „Milan Vukotić“ iz Golubovaca organizovao akciju čišćenja na lokaciji Vukovačkog mosta.

Manifestacija ,,Jezero, baština i inovacije”, kako kažu organizatori, predstavlja sinergiju aktivnosti projekata koje u oblasti Skadarskog jezera zasebno implementiraju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Projekat „Umjetnost, plastika i reciklaža“ (Art, Plastics & Recycling) zajednički realizuju NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Marin Barleti University iz Tirane, sa partnerima NVO Zona Kulture na crnogorskoj strani i Deliart Association u Albaniji.

Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori i Albaniji je 179,068.00 eura, od čega Evropska unija finansira 84.56%, što iznosi 151,420.00 eura. Implementacija ovog projekta usmjerenog ka zaštiti životne sredine i promociji aktivnosti neškodljivih po okolinu, počela je 1. juna 2012. godine i trajaće do 1. decembra 2013.godine.

Galerija

Bonus video: