Kadić Bojanić: Policija nas je zaboravila, ali hakeri nisu

"Zato g. predsjedniče želim da Vas pozovem da se lično zainteresujete za ishod ove istrage, jer bez dolaženja do nalogodavaca ovih napada na našu kuću, 27. po redu u zadnjih 12 godina, mi ne možemo normalno obavljati svoj posao"
4546 pregleda 12 komentar(a)
Marijana Kadić Bojanić, Foto: Privatna arhiva
Marijana Kadić Bojanić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.02.2019. 07:25h

Izvršna direktorica “Vijesti” Marijana Kadić Bojanić pozvala je juče premijera Duška Markovića da se lično zainteresuje za ishod istrage o hakerskim napadima na portal - www.vijesti.me i omogući novinarima te kuće da nesmetano obavljaju posao.

U pismu predsjedniku Vlade, ona konstatuje da je policija tim povodom obećala temeljnu istragu, ali da “Vijesti” ni nakon mjesec dana i novih hakerskih napada, nemaju ni povratnu informaciju o tome kako napreduje traganje za počiniocima.

“Uvaženi predsjedniče Vlade,

pretpostavljam da ste iz naših medija, ako ne od nadležnih istražnih organa, obaviješteni o hakerskim napadima na najuticajniji i najkredibilniji portal u Crnoj Gori - www.vijesti.me.

DDos hakerski udari na naš sajt preko lažnih naloga počeli su 10. januara i trajali su tri dana. Prvo su bili usmjereni na adresu čitavog sajta, a onda na konkretan tekst, intervju predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića. Mi smo tri dana obavještavali naše čitoce i javnost o napadima, ali tek kad smo 12. januara prozvali nadležne istražne organe, iskazan je interes iz vrha Uprave policije za pomenute napade.

Služba za suzbijanje sajber kriminala UP je dobila od menadžmenta naše medijske kuće sve tražene informacije i obećala temeljnu istragu. Do danas, iako je prošlo skoro mjesec, nemamo makar povratnu informaciju, pa čak ni o tome kako istraga napreduje.

Ali, ako su nas zaboravili nadležni iz Uprave policije, nijesu organizatori hakerskih napada. Juče i danas smo ponovo izloženi novom naletu lažnih naloga u pokušaju da se sruši naš sajt ili oteža njegovo funkcionisanje. Ti nalozi se kupuju na crnom web trzištu Kine, Indije, Rusije i onda se njima napada naš sajt. To je operacija koja u ovom intenzitetu i ovakvom trajanju košta više desetina hiljada eura.

Uvaženi predsjedniče,

nadam se da su i Vama kao i nama indikativne pomenute činjenice: da napadi traju po više dana, da se kupuju stotine hiljada naloga, da se u čitavu operaciju ulažu značajni novci, da se napada kompletan sajt, ali i pojedinačni tekst koji je u vezi sa aferom koja potresa Crnu Goru i u čijem je centru predsjednik države i DPS, da se nadležni organi nijesu zanimali danima za napade iako je sajber kriminal u demokratskom svijetu podjednaka opasnost kao i terorizam, da nas već nedjeljama niko nije obavijestio o toku istrage, da su se juče i danas ponovili napadi, itd...

Dakle, čista logika na osnovu svih ovih činjenica, činjenica dakle a ne spekulacija, sugeriše gdje bi se mogli nalaziti organizatori ovih napada. Ali mi ne želimo da licitiramo sa tim. Radi se o ozbiljnom iskušenju za našu državu, koja je i članica NATO alijanse koja sajber terorizam tretira kao jednu od najvećih opasnosti za zapadne demokratije.

Zato g. predsjedniče želim da Vas pozovem da se lično zainteresujete za ishod ove istrage, jer bez dolaženja do nalogodavaca ovih napada na našu kuću, 27. po redu u zadnjih 12 godina, mi ne možemo normalno obavljati svoj posao. Ovo je, vjerujem da razumijete, ne samo direktan udar na nas kao firmu i naš, 21 godinu stvaran kredibilitet i brend, već i na pravo javnosti da zna i pravo na slobodu izražavanja - što je jedno od temeljnih ljudskih prava (član 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima). Podsjećanja radi, u vašem inauguracionom govoru obećali ste da će Vlada obezbijediti normalan rad svim medijima bez namjere da se miješa u njihovu uređivačku politiku. Dakle, jedino što tražimo je da vidimo na djelu i u praksi da Vlada zaista sve čini u tom pravcu. Povodom pomenutih sajber napada nijesmo stekli utisak da Vlada i njeni nadležni organi čine ono što ozbiljnost situacije i problema zahtijeva. Ako nije pronađen niko od nalogodavaca prethodnih 26 fizičkih napada na naše ljude i imovinu, mislimo da to ne smije da se ponovi i u ovom slučaju sajber napada”, piše u pismu Kadić Bojanić.

Bonus video: