Kako planinarski klub dijeli kredite

Direktor Željko Marković objasnio je da je u pitanju zalagaonica i on smatra da ne krši zakonske propise
572 pregleda 6 komentar(a)
Planinarski klub Budućnost
Planinarski klub Budućnost
Ažurirano: 22.02.2018. 20:04h

Centralna banka Crne Gore utvrdiće da li Planinarski klub Budućnost godinama nezakonito obavlja bankarsku djelatnost.

Taj klub prije četiri godine osnovao je istoimeno preduzeće - DOO Planinarski klub Budućnost group, čija djelatnost je "ostalo kreditiranje".

Na društvenim mrežama prije nekoliko dana otvorena je rasprava da li je zakonito da planinarski klub daje pozajmice i objavljen je faksimil registracije, gde je u naziv djelatnosti upisano “ostale usluge kreditiranja”.

Na adresi na kojoj je registrovano preduzeće - Hercegovačka 6, Podgorica, nema te firme, a klupske prostorije prijavljene su u prostorijama Planinarskog saveza Crne Gore.

Predsjednik PK Budućnost i direktor istoimenog preduzeća Željko Marković rekao je da ne obavlja bankarsku djelatnost, tačnije ne daje pozajmice, kredite...

Objasnio je da je u pitanju zalagaonica, što ipak potvrđuje da posuđuje novac građanima, ili od njih otkupljuje vrijedne stvari.

On je "Vijestima" rekao i da su mu ista pitanja koja i novinar postavili dan ranije iz CBCG.

Marković je saopštio i da se ne bavi nezakonitim radnjama i da će uskoro dokumentaciju dostaviti Centralnoj banci. Objasnio je da se ne radi o mikrokeditnoj organizaciji, već o zalagaonici. "A sve u skladu sa Zakonom o zalozi kao sredstvu obezbjeđenja potraživanja iz 2004. Da smo išta sumnjivo radili, od 2014. su nadležni imali vremena da odreaguju. Svakako ću svu dokumentaciju proslijediti Centralnoj banci", kazao je Marković.

On je objasnio da je od CBCG tražio mišljenje još 2014, za šta je trebalo da plati 150 eura, ali ga nikada nije dobio.

DOO Planinarski klub Budućnost group u CRPS-u je zavede pod šifrom 6492, pod kojom se inače zavode mikrokreditne organizacije.

Iz Centralne banke Crne Gore "Vijestima" je odgovoreno da im se pravno lice DOO Planinarski klub Budućnost group nije obraćao zahtjevom za izdavanje dozvole za rad za obavljanje registrovane djelatnosti. "Uvažavajući informaciju koju ste nam ovim putem predočili, obavještavamo vas da je odredbama člana 4 Zakona o bankama propisano da pravna i fizička lica ne smiju, bez potrebne dozvole Centralne banke, u vidu djelatnosti ili zanimanja u Crnoj Gori da se bave bankarskim poslovima. Ukoliko postoje indicije da se neko lice bavi ovim poslovima bez potrebne dozvole ili odobrenja Centralne banke, Centralna banka može, radi prikupljanja dodatnih informacija, izvršiti pregled poslovnih knjiga i druge dokumentacije tog lica", odgovoreno je iz CBCG.

Dodali su da će blagovremeno preduzeti aktivnosti u skladu sa propisanim nadležnostima i postupiti po predmetnom pitanju u skladu sa zakonom.

Za razliku od njih, iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, nijesu odgovorili da li će, ukoliko nisu, utvrditi da li pod plaštom planinarskog kluba Marković nezakonito obavlja bankarsku djelatnost.

Bulatović: Savez nema veze sa tim

Predsjednik Planinarskog saveza Dragan Bulatović kazao je "Vijestima" da savez nema informaciju da se PK "Budućnost" bavi uslugama kreditiranja.

"Niti savez ima ikakve veze sa tim. Tom klubu je omogućen sastanak članova jednom sedmično u prostorijama saveza i to je sve", kazao je on.

Ministarstvo “ Vijestima ”: Dajte vi zahtjev za inspekcijski postupak

Iz Ministarstva sporta su saopštili da ne raspolažu podacima koji se odnose na stanje u CRPS, a koji se tiču Planinarskog kluba „Budućnost“ sa sjedištem u Podgorici.

“Ukoliko posjedujete dokaze koji dovode u sumnju funkcionisanje Planinarskog kluba „Budućnost“, kao i bilo kojeg drugog kluba, možete podnijeti zahtjev za pokretanje inspekcijskog postupka Upravi za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju za prosvjetu i sport. Nakon okončanog inspekcijskog postupka, Ministarstvo sporta će u skladu sa Zakonom preduzeti odgovarajuće radnje u pravcu sankcionisanja subjekata nadzora ukoliko se utvrdi da postoje uslovi za isto", naveli su iz resora kojim rukovodi Nikola Janović.

Bonus video: