Knjiga spala na jednog ginekologa

Iz Bolnice poručuju da “funkcionišu nesmetano”
8629 pregleda 8 komentar(a)
Ginekološko-akušersko odjeljenje, Foto: Jadranka Ćetković
Ginekološko-akušersko odjeljenje, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljsko odjeljenje Ginekologija i akušerstvo praktično je pred gašenjem - izvori “Vijesti” iz te zdravstvene ustanove tvrdi da je od 1. jula je zaposlen samo jedan ginekolog - dr Milutin Vuković.

“Postoje još dvojica ljekara koji su stalno zaposleni, ali ne rade (dr Zvonko Puletić zbog sudskog postupka i dr Blažo Varagić koji je ranije najavio otkaz zbog odlaska za Njemačku). Kako je za dežurstva po sistematizaciji predviđeno pet ginekologa, ona su ukinuta prije više od dvije godine, i uvedena je pripravnost van radnog vremena (poslije 15 časova). Međutim, pripravnost traje samo deset dana u mjesecu, nakon što je treći ljekar odustao od pripravnosti”, kaže izvor “Vijesti”.

Više njih, čiji je identitet poznat “Vijestima”, a koji su zbog specifičnosti situacije zamolili da ostanu anonimni, navode da su u pripravnosti trojica ljekara zaposlena u privatnim ordinacijama, angažovana po ugovoru.

Iz bjelopoljske Bolnice su u odgovoru dostavljenom “Vijestima” saopštili da “Odjeljenje ginekologije i akušerstva funkcioniše nesmetano, kako kroz rad stalno uposlenog ginekologa tako i kroz rad ginekologa angažovanih kroz pripravnost”.

“Od dva stalno uposlena ginekologa, jedan (Varagić) se nalazi na odmoru i do sada se niko nije obratio sa zahtjevom za raskid ugovora”, navode iz te zdravstve ustanove, ističući da se do kraja godine vraća ginekolog sa specijalizavije, tako da će odjeljenje “kadrovski biti organizovano u skladu sa medicinskim normativima”.

Na pitanje da li je tačno da su pripravna samo dva ljekara a da je jedan odustao od pripravnosti prošlog mjeseca, navode da “tri ginekologa pokrivaju pripravnost tokom mjeseca, te samim tim nema nikakvih problema u funkcionisanju i radu odjeljenja” i dodaju da je pripravnost organizovana na principima “međukolegijalne solidarnosti i dogovora”.

Podsjećaju da se ta ustanova obratila Ministarstvu zdravlja za davanje saglasnosti za angažovanje jednog ginekologa na neodređeno vrijeme i da uskoro očekuju odgovor.

Menadžment Bolnice nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je to odjeljenje pred gašenjem. Izvori “Vijesti” podsjećaju da je prije sedam godina u toj bolnici u dežurstvu bilo devet ginekologa, dok je stalno zaposlenih bilo pet. Prije infekcije beba 2014. godine, u Bolnici je bilo četvoro zaposlenih i sedam u dežurstvu.

Izvori “Vijesti” tvrde da su ginekolozi iz Doma zdravlja više puta tražili od direktorice Biserke Bulatović da se premjeste u Bolnicu, na šta je navodno i ministar zdravlja Kenan Hrapović dao usmenu saglasnost.

Bonus video: