Koju je ocjenu dobila tužiteljka Jovićević?

Vesna Jovićević je godinama na mjestu višeg tužioca, a u nadležnosti tužilaštva kojim rukovodi su teška krivična djela poput ubistava, eksplozija, šverca droge
832 pregleda 6 komentar(a)
Vesna Jovićević, Foto: Savo Prelević
Vesna Jovićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2018. 19:20h

Tužilački savjet, odnosno njegova komisija, ocijenili su rad više tužilaca među kojima i više tužiteljke u Podgorici Vesne Jovićević, ali je za javnost ostala tajna kako su tužioci prošli.

To će biti izvjesno prilikom izbora novih šefova u tužilačkoj organizaciji jer je Zakonom o državnom tužilaštvu utvrđen sistem periodičnog ocjenjivanja rada državnih tužilaca na osnovu koga bi oni trebalo da napreduju. Taj princip važi i za sudstvo, gdje Sudski savjet takođe ima posla oko ocijenjivanja sudija.

U šestomjesečnom izvještaju za Poglavlje 23 koji je Vlada ranije objavila, navodi se, između ostalog, da je u junu 2018. na osnovu izvještaja o ocjeni rada, utvrđena ocjena rada za sedam državnih tužilaca koji su izabrani na mandat, poslije dvije godine rada.

“Takođe je utvrđena ocjena rada za pet tužioca u postupku napredovanja u državno tužilaštvo višeg stepena, kao i jednog rukovodioca državnog tužilaštva”, piše u dokumentu.

Ocjenjivanje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kao i njenih nekoliko kolega, trajalo je od aprila.

Vesna Jovićević je godinama na mjestu višeg tužioca, a u nadležnosti tužilaštva kojim rukovodi su teška krivična djela poput ubistava, eksplozija, šverca droge.

Veliki broj neriješenih ubistava, kao i napada na novinare, upravo je u nadležnosti ili pod kontrolom Višeg tužilaštva u Podgorici, gdje sem rukovoditeljke radi još 14 njenih zamjenika.

U Izvještaju o radu VDT-a za 2017, koji je Skupština usvojila, piše da je tada bilo 164 optuženja, a da je 530 bilo ukupno u radu što znači da je ostalo 366 nerješnih. Kakvi su precizini podaci nemoguće je utvrditi jer je statistika stručna i narezumljiva laicima, iako ga čitaju i o njemu glasaju i poslanici. Recimo, umjesto preciznih krivičnih djela, navode se članovi Krivičnog zakonika na osnovu kojih ih tužioci procesuiraju.

MANS je ranije tražio ocjene o radu tužilaca, ali ih je TS odbio, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka iako je u pitanju rad javnih funkcionera čije zarade, troškove i posljedice lošeg rada plaćaju građani.

U vladinom dokumentu se navodi da su pred odmore ocijenjeni državni tužioci u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Krajem jula za višeg tužioca u Bijelom Polju Tužlački savjet izabrao je Mirka Bulatovića, nakon što je Rifat Hadrović penzionisan. TS tada nije objavio da li je Bulatović ocjenjivan, iako bi se to moglo zaključiti iz vladinog dokumenta.

U njemu se navodi da je u maju 2018. godine “utvrđena ocjena rada državnih tužilaca koji su kandidati po javnim oglasima za izbor: rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju (jedan kandidat), jednog državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju (jedan kandidat) i jednog državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici (četiri kandidata)”.

U polugodišnjem izvještaju za 23 navodi se i da je završen postupak ocjenjivanja u više osnovnih sudova, Višem sudu u Podgorici i u Upravnom sudu. “U izvještajnom periodu troje sudija je napredovalo u sud višeg stepena na osnovu pozitivnih ocjena u postupku ocjenjivanja za potrebe napredovanja. U ovom periodu nije bilo razrješenja, jer nije bilo negativnih ocjena,” piše u dokumentu.

Bonus video: