Kolašin: Stanovi za najugroženije za sada na papiru

Kolašinska vlast stavila na javnu raspravu Nacrt odluke o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje
1018 pregleda 1 komentar(a)
U Holandsku kuću uselili kadrovi, Foto: Dragana Šćepanović
U Holandsku kuću uselili kadrovi, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom Odluke o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje, koji na javnoj raspravi, kolašinska vlast formalno unapređuje oblast u kojoj je do sada uglavnom vladao potpuni haos.

Predlagači su objasnili da je Nacrtom odluke uređeno pravo na socijalno stanovanje, propisani uslovi, način, sredstva, kriterijumi i postupak za rješavanje stambenih potreba lica po osnovu prava na socijalno stanovanje.

“Postojeća stambena situacija podnosioca prijave boduje se na sljedeći način: ako nema stambeni objekat - 30 bodova, ako stanuje kod srodnika - 20 bodova, ako posjeduje stambeni objekat koji nije odgovarajućeg standarda - 10 bodova“, piše, između ostalog, u nacrtu.

442 hiljade eura vrijedan kredit dobila je Opština Kolašin od Holandskog međunarodnog stambenog fonda (DIGH) za izgradnju Holandske kuće. Prema ugovoru o zajmu, trebalo je da se izgrade 24 stana za izdavanje, od čega 18 za lica sa niskim prihodima, a šest za porodice u stanju socijalne potrebe. Stanove su dobili kadrovi, bez konkursa i raspodjele

Jedan od kriterijuma će biti i visna mjesečnih prihoda, a prioritet će imati samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom i stariji od 67 godina...

Među prioritenim kategorima su i mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, raseljena lica i interno raseljena lica s Kosova koja borave u Crnoj Gori, žrtve nasilja u porodici...

Od politike socijalnog stanovanja u Kolašinu, do sada, uglavnom, nijesu imali koristi oni zbog kojih postoji. Tokom tri decenije jedini transparentan konkurs sa rang-listom za dodjelu stanova najsiromašnijim Kolašincima raspisan je 2018. godine.

Stanovi za socijalno stanovanje do tada su dijeljeni osporavanim opštinskim odlukama, baz jasnih kriterijuma i konkursa.

Oko 12 objekata u Kolašinu, koji bi mogli poslužiti socijalnom stanovanju, u procesu su legalizacije.

Polunezavršena zgrada u Ulici Dunje Đokić
Polunezavršena zgrada u Ulici Dunje Đokić(Foto: Dragana Šćepanović)

Među njima je i takozvana Holandska kuća, za koju je Opština 2007. godine dobila kredit od 442.000 eura od Holandskog međunarodnog stambenog fonda (DIGH). Prema ugovoru o zajmu, trebalo je da se izgrade 24 stana za izdavanje, od čega 18 za lica sa niskim prihodima, a šest za porodice u stanju socijalne potrebe. Na to se ubrzo zaboravilo, pa su 2009. godine, bez utvrđivanja kriterijuma za raspodjelu i konkursa, raspodijeljeni nezavršene stanovi i preimenovani u “kadrovske” za zaposlene u lokalnoj upravi i nekim državnim organima.

Ustavni sud je ukinuo tu odluku.

Objekat u Ulici Dunje Đokić, čiju su izgradnju finansirali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština, još je polunezavršen. Gradnja je počela prije više od 10 godina, a samo dvadesetak stanova je useljivo. Isti broj čeka bolja finansijska vremena.

Za završetak dvadesetak stanova, koji su podijeljeni prije nekoliko godina, Opština je morala da odvoji dodatnih 105.000 eura i angažuje drugog izvođača. Poslije godina gradnje i potrošenih više od 800.000 eura, zgrada namijenjena Kolašincima bez krova nad glavom još u potpunosti nije privedena namjeni.

U Planu socijalnog stanovanja za prošlu godinu godinu, lokalna vlast je najavila i da će se i obaviti provjera osnova korišćenja stambenih jedinica, pa zatim i zaključenje ugovora sa leganim korisnicima. Nije bilo preciznijih informacija u kojoj mjeri je relizovan taj plan.

Bonus video: