Komar zadovoljna zbog podrške studenata: Idemo ispred vremena

“Nastavnik ne može doživjeti veće priznanje nego kada gotovo 80 odsto studenata cijeni taj rad”
285 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 15:00h

Doc. dr Olivera Komar, koja je na preksinoćnjoj sjednici Vijeća Fakulteta političkih nauka, kao i doc. dr Nataša Ružić, dobila pet glasova na glasanju za dekanicu FPN, zbog čega dekan nije izabran, rekla je juče da je, ipak, FPN “još jednom pokazao da ide ispred svog vremena”.

“Ovaj izborni proces donio je dvije novine koje bi u budućnosti trebalo da predstavljaju standard kada je u pitanju izbor nosilaca najviših i najodgovornijih pozicija na Univerzitetu. Prvo, održano je prvo pravo javno predstavljanje programa kandidata, tako da su svi zainteresovani studenti i javnost mogli neposredno da sude i steknu utisak o tome šta je u ponudi. Drugo, studenti su putem anketnog istraživanja koje su samostalno organizovali direktno pitani o tome šta misle na koji način treba organizovati upravljanje Fakultetom”, rekla je Komar.

Napominjući da to na najdirektniji način vodi tome da se nosioci javnih funkcija dovedu u stanje odgovornosti, te skrene pažnja na neuralgične tačke sistema, ona je “Vijestima” rekla da je veoma zadovoljna načinom na koji su sprovedeni izbori. “Nastavnik ne može doživjeti veće priznanje nego kada gotovo 80 odsto studenata cijeni taj rad”, istakla je Komar.

Kako su “Vijesti” objavile, da rezultat bude izjednačen učinili su predstavnci studenata u Vijeću Miloš Pavićević i Budimir Andrić, glasajući za Ružićevu, bez obzira što je ogromna većina studenata tražila od njih da daju glas Oliveri Komar.

Zbog informacije da su predstavnici studenata pod pritiskom da podrže Ružićevu, nekoliko studenata specijalističkih studija na tom fakultetu sprovelo je anketu koja je pokazala da je za Ružićevu 6,2 odsto studenata (33), dok je Komareva dobila podršku 78,3 odsto, ili čak 414 studenata. Ispitani su i posebno obrađeni odgovori studenata novinarstva sa svih godina, gdje Ružićeva predaje većinu predmeta. Od 116 ispitanika, samo njih 11 je ocijenilo da je Ružićeva bolja kandidatkinja, dok suprotno mišljenje ima 80 studenata.

Ne shvatam da znate ko je za koga glasao

Nataša Ružić kazala je da je iz novina saznala ko je na tajnom glasanju glasao za koga. “Glasanje je bilo tajno i meni nije poznato ko je glasao za mene. Ja mogu da pretpostavim da su članovi vijeća koji su me predložili kao kandidata i glasali za mene. Iz vašeg lista sam saznala ko je glasao za koga, ali zaista ne shvatam odakle vam ta informacija jer je glasanje bilo tajno“, kazala je Ružić “Vijestima”.

On kaže da je „veoma uvredljiva konstatacija da je ona pritiskala predstavnike studenata da glasaju za nju“: „Ja im ne predajem, viđam ih samo na sjednicama vijeća i nisam nikoga ucjenjivala i prijetila niti bi to radila ni po bilo koju cijenu. Ne znam kako su glasali ni predstvanici studenata“, kazala je Ružić.

U “Vijestima” nije objavljeno da je Ružićeva pritiskala predstavnike studenata, već da su oni bili pod pritiskom da za nju glasaju. Ružić tvrdi da je, ipak, utisak da pritisak ne može sprovoditi niko osim nje ili nekog iz njenog okruženja.

“Što se tiče ankete, Miloš Bešić je na sjednici Vijeća rekao predstavnicima studenata da je on spreman da im pripremi uzorak za anketu”, rekla je Ružić.

Galerija

Bonus video: