Legalizacija kanabisa doprinosi smanjenju štete od zloupotreba droga

„Sve to bi relaksiralo društvo i državni sistem koji bi demokrimalizovanjem kanabisa doprinio smanjenju zloupotreba ove biljke, od čijeg prometa trenutno profitiraju samo nezakoniti i sumnjivi krugovi u sivoj zoni društva i ekonomije“, ocijenili su iz LP i Juventasa
66 pregleda 7 komentar(a)
Juventas, Mladi Liberali, Foto: Liberalna partija
Juventas, Mladi Liberali, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 22.06.2015. 19:23h

Prva kampanja „Podrži, a ne kažnjavaj“, koja kao i prioritet postavlja zdravstvenu i socijalnu zaštitu korisnika psihoaktivnih supstanci, njihovih porodica i zajednica u kojima žive, pokrenuta je danas u Baru.

Cilj akcije, koju je pokrenula nevladina organizacija (NVO) Juventas uz podršku Mladih Liberalne partije (LP), je da podigne svijest o izazovima koje korišćenje droga predstavlja za društvo, sa posebnom pažnjom na mlade ljude.

Globalna kampanja se organizuje već devet godina, a Crna Gora joj se sada pridružuje organizacijom aktivnosti u više gradova.

Kako je saopšteno iz LP i Juventasa, kampanja je suprotnost tradicionalnom načinu obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, koji zastupa borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

„Kampanja „Podrži, a ne kažnjavaj“, prioritizuje zdravstvenu i socijalnu zaštitu korisnika psihoaktivnih supstanci, njihovih porodica i zajednica u kojima žive“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Juventasa razgovarali su sa članovima Mladih LP koji su analizirali stanje u toj oblasti u Baru, kao najvećem primorskom i lučkom gradu.

„Oni su ukazali na postojanje problema zloupotrebe droga među mladima, ali i neažurnost i neefikasnost politike nadležnih organa, zdravstvenih i organa javnog reda i mira“, navodi se u saopštenju.

Poseban problem na koji su ukazali je, kako se navodi, nizak nivo edukacije kroz školske i neformalne sisteme obrazovanja i nepostojanje zainteresovanosti i animiranosti mladih da se informišu o šteti koja nastaje zloupotrebom droga.

„Ono što je posebno naglašeno jeste ideja i inicijativa Mladih Liberala i LPCG za legalizacijom marihuane u medicinske svrhe, ali i dekriminalizacijom upotebe kanabisa“, piše u saopštenju.

Iskustva država Evropske unije (EU), ali i država regiona pokazala su, kako su objasnili, pozitivne pomake nakon legalizacije medicinskog kanabisa i ohrabruje što je takva odluka donešena i u Hrvatskoj.

„Sve to bi relaksiralo društvo i državni sistem koji bi demokrimalizovanjem kanabisa doprinio smanjenju zloupotreba ove biljke, od čijeg prometa trenutno profitiraju samo nezakoniti i sumnjivi krugovi u sivoj zoni društva i ekonomije“, ocijenili su iz LP i Juventasa.

Zabrana znači, kako su kazali, samo prolongiranje problema i njegovo ignorisanje koje će dodatno podspiješiti zloupotrebe i jačanje kriminalne aktivnosti.

„To u konačnom najviše košta mlade ljude“, poručili su iz LP i Juventasa.

Oni će, kako su najavili, nastaviti akcije i narednih dana u drugim gradovima.

Centralni događaj najavljen je za 25. jun- dan prije obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, u Podgorici.

Bonus video: