Lisice ne liječe dezinformacije

EK: Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore EU
10859 pregleda 54 komentar(a)
Dražen Živković, Foto: Savo Prelević
Dražen Živković, Foto: Savo Prelević

Novinarima je potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbjedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona i Evropska komisija će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori, poručili su iz EK.

Oni su podsjetili da je sloboda izražavanja i medija jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore.

“Kao što je ranije rečeno, ne komentarišemo pojedinačne slučajeve. Međutim, eventualnu povredu zakona trebala bi da rješavaju nadležni domaći organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima”, odgovorili su iz EK na pitanja “Vijesti” u vezi sa hapšenjima novinara i glavnih urednika portala Borba i IN4S, Dražena Živkovića i Gojka Raičevića zbog sumnje da su počinili krivična djela izazivanje panike i nereda.

Podsjećaju da je u izvještaju EK o Crnoj Gori za 2019. navedeno da nije postignut napredak na polju slobode izražavanja i da postoje uporni izazovi u razumijevanju uloge slobodnih medija.

“Nastavićemo pažljivo pratiti razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Kao opšti princip, očekujemo da sve medijske kuće u Crnoj Gori djeluju u skladu s najvišim profesionalnim i etičkim standardima”, poručili su iz EK.

Medijski analitičari, predstavnici medija, NVO sektora i opozicije ocijenili su da je hapsiti novinare u demokratskom društvu neprimjereno i protivno međunarodnom standardu slobode izražavanja, a policija je posljednja koja treba da reaguje na moguće kršenje profesionalnih standarda u novinarstvu.

Gojko Raičević
Privođenje Gojka Raičevića u Osnovno državno tužilaštvo(Foto: Savo Prelević)

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je sinoć navode da vrše pritisak na medije,navodeći da se u “svakom postupku rukovode svojim, zakonom propisanim nadležnostima”. Navode da će i u narednom periodu “bez obzira na profesiju ili funkciju, procesuirati bilo koje lice, ukoliko se utvrdi da su u njegovim radnjama ostvareni bitni elementi krivičnog djela”.

Živković i Raičević su uhapšeni u nedjelju veče, a pušteni su juče da se brane sa slobode nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici. Osnovna državna tužiteljka Biljana Medenica odlučila je da nema osnova da im se odredi tužilačko zadržavanje. Medenica će u daljem postupku utvrditi da li u radnjama optuženih ima osnova za krivično djelo izazivanje panike i nereda, koje im se stavlja na teret.

Iz Uprave policije saopšteno je da su Živković i Raičević počinili ovo krivično djelo tako što su, kako se sumnja, izazvali paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi sa događajem u Vila “Gorica” u Podgorici, a bez prethodne provjerene informacije. Policija je demantovala da se radi o eksploziji u vili, već da je riječ o manjem elektro kvaru koji je brzo saniran.

Ovo je drugi slučaj hapšenja novinara od početka ove godine. Bivša urednica i novinarka FOS media Anđela Đikanović uhapšena je 5. januara zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda, par sati nakon što je objavila tekst “FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”. Vlada i Uprava policije demantovali su te navode. Đikanovićeva je puštena iz pritvora 6. januara.

Medijski analitičar i dugogodišnji novinar Dragoljub Duško Vuković rekao je “Vijestima” da ima mnogo drugih institucija koje bi u tim slučajevima trebalo da stanu u odbranu istine i kvalitetne informacije.

“Može se podnijeti krivična prijava i pokrenuti proces bez hapšenja. Suludo je stavljati lisice nekome ko ne pruža otpor i spreman je da razgovara. To nije poruka ‘imajte bolje novinare, imajte bolje medije’ već ‘mi smo loši momci’. Ne možemo braniti loše novinarstvo tamo gdje ga ima, ali mislim da je ovo najgori mogući način da se borimo protiv lošeg novinarstva”, kazao je Vuković.

Duško Vuković
Hapšenje najgori mogući način da se borimo protiv lošeg novinarstva: Vuković(Foto: Boris Pejović)

On smatra da se olako poteže za kvalifikacijama izazivanje panike i nereda, pod tim se mnogo šta može podrazumijevati.

“Ako bismo sad analizirali šta sve čine institucije sistema, pa stavili u ovu prizmu, mogli bismo mnogo šta naći u onome što su zvanični podaci, a što može da izazove ozbiljnu zabrinutost javnosti, a da ne govorimo o panici i neredu”, kazao je Vuković.

On smatra da ako društvo želi da se bori protiv laži u medijima, onda mora da se vidi šta institucije sistema čine za dobro informisanje, podsjećajući na pokušaj pravljenja novog zakona o slobodnom pristupu informacijama prema kojem se sve može proglasiti tajnom.

“Ako hoćete da pokažete želju da se društvo demokratizuje, da ima normalnu komunikaciju unutar sebe, ne možete to na ovaj način činiti, a s druge strane zatvarati sve institucije sistema”, naveo je Vuković.

Smatra da sadašnji kontekst i aktuelna politička i društvena situacija inspiriše vlast da ovako reaguje, jer u nekim normalnijim situacijama “neke gore stvari nijesu uopšte sankcionisane, a ne na ovaj način”.

“Sad bi i mediji i novinari trebalo da budu oprezniji imajući u vidu cijeli kontekst i situaciju, da se informacija sada može zloupotrijebiti. Mi smo napravili sistem, i zato nijesu krivi novinari ni medijska zajednica, u kome je vrlo važno koliko klikova ima neka informacija, onda vi kroz te klikove dobijate eventualno nekakvu podršku kroz marketing. Ako vi medijsku zajednicu natjerate da se ponaša kao svako kapitalističko preduzeće, profit i novac će joj biti u prvom planu, ne kvalitet novinarstva”, upozorio je Vuković.

Novinar “Monitora” Zoran Radulović kaže za “Vijesti” da Živkovića i Raičevića nije lako svrstati među novinare, pošto oni, po suštini svog angažmana to nijesu, već su radnici u propagandnoj industriji.

“Činjenica je, međutim, da su obojica privođeni zbog, navodno, lažnih vijesti koje izazivaju paniku i nered. Pitanje broj jedan je: Ko to cijeni? Tužilaštvo koje nije uspelo da osudi Kaliće i Šariće? Ono po kome Slavoljub Stijepović i Slobodan Kašćelan ne uznemiravaju javnost?”, navodi Radulović.

Sljedeće pitanje je, kako dodaje, “na osnovu čega?” jer zemlja u kojoj je jedan od “najsramotnijih” urednika “Pobjede” postao šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću, država, dok poreski obveznici plaćaju ceh njegovih nepočinstava - nema pravo da bilo koga uhapsi po osnovu novinarskog (ne) rada.

“Ko kaže da su pisanje FOS-a, Borbe ili In4S netačna? Vlada? Uprava policije? Tužilaštvo? Kada bi istina iskaza bila jedini kriterijum, svi oni bi već bili u zatvoru”, kaže Radulović.

Dodaje da Vlada, tužilaštvo, ili onaj ko to radi u njihovo ime razmišlja u naprijed - “počeli su od ‘neutralnog’ FOS-a, nastavili sa neprofesionalnom Borbom i IN4S, da bi sjutra imali pravo da uhapse/privedu svakoga ko im ne služi bespogovorno”.

“Panika i nered su suština ovdašnjeg režima, a ne obilježje malobrojni profesionalnih medija koji i dalje tragaju za istinom pokušavajući da odgovore zadatku zaštite javnog interesa”, ocijenio je Radulović.

Glavni i odgovorni urednik Monitora Esad Kočan rekao je “Vijestima” da policija isto tako može da počne da hapsi i ljude na uilci “jer im se ne sviđa boja njihovih očiju, način na koji hodaju i slično”.

Raičević je nakon saslušanja u ODT-u kazao da je njegovo hapšenje “zavjera” između policije, tužilaštva i sudstva koja je, kako tvrdi, “koordinisana od američke ambasade”. On tvrdi i da je informacije o eksploziji provjerio kod dva izvora i da su je tretirali oprezno na portalu IN4S.

Živković juče nije želio da daje izjavu, uz obrazloženje da će o tome govoriti narednih dana.

Njihov pravni zastupnik - advokat Vladan Bojić kazao je da kod njegovih branjenika nema elemenata krivičnog djela, jer panika mora da bude realna i vidljiva, što ovdje nije bio slučaj. “Ne postoji nijedan materijalni dokaz da je kod nekoga izazvalo paniku to što je objavljena vijest da je eksplozija u Vili ‘Gorica”, pojasnio je Bojić.

Raičević je tvrdi da je hapšenje posljedica pitanja koja je poslao Vladi u vezi sa hapšenjem Đikanovićeve i izglasavanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je znao “da će biti sljedeći” nakon hapšenja Đikanovićeve.

Ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva Raičeviću i Živkoviću podršku je, pored porodica, pružilo i više opozicionih poslanika, članova i simpatizera.

MANS je ocijenio da Tužilastvo koje je pod političkom kontrolom vlasti i koje je pokazalo da nema ni volje ni kapaciteta da istraži mnogobrojne napade na novinare, prijeti da postane udarna pesnica režima u njhovom obračunu sa neistomišljenicima.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) ukazuju da za kršenje profesionalnih standarda postoje samoregulatorni i regulatorni mehanizmi, dok ovako restriktivan pristup može biti predmet zloupotrebe i predstavlja prijetnju ne lažnim vijestima, već slobodi izražavanja.

Iz Ministarstva kulture “Vijestima” su kazali da Vlada i Ministarstvo ne mogu komentarisati odluke organa nadležnih za sprovođenje zakona, te će po ovom pitanju konačnu odluku donijeti nadležni sud.

“Ministarstvo kulture može govoriti iz ugla medijskih sloboda, potrebi dužne novinarske pažnje, kao i normativnog ambijenta za ostvarivanje medijskih sloboda. Želimo da ukažemo da u demokratskom društvu novinari moraju poštovati visoke standarde novinarske etike i samoregulacije, odnosno pravo građana na objektivnu i tačnu informaciju, čime želimo reći da svaka sloboda, pa i sloboda medija nije samo pravo već i odgovornost u demokratskom društvu”, naveli su iz Ministarstva.

DPS je sinoć podržao državne organe u suprotstavljanju “vidu specijalnog rata koji vode pojedini centri, preko osoba koje se sakrivaju iza novinarskih legitimacija, sa krajnjim ciljem destabilizacije države Crne Gore, širenja panike i ugrožavanja bezbjednosti građana”.

Iz DF-a su ocijenili da hapšenja njihovog poslaničkog kluba i nezavisnih novinara ukazuju na odluku Mila Đukanovića da stavi van snage pravni poredak.

Građanski pokret URA poručuje da ako Uprava policije zaista želi da hapsi nekog zbog javnog laganja ili plasiranja lažnih vijesti, neka uhapse Ivana Brajovića “zbog laganja na sudu i tvrdnje da će auto-put biti gotov do maja 2019”, Mila Đukanovića “zbog obećanih 40 hiljada radnih mjesta ili Srđana Kusovca i Bebu Popovića “zbog okeana laži, spinova i podmetanja”.

Demokrate su poručile da vlast koju predvodi partija na čijem je čelu “posljednji evropski diktator hapšenjima novinara u 21. vijeku pokazuje da se ne šali u namjeri da točak istorije vrati koju deceniju unazad u vrijeme najrigidnijih totalitarnih režima.”

U Ujedinjenoj Crnoj Gori ocijenili su da je ovo pokušaj disciplinovanja medija koji bez cenzure svakodnevno svjedoče o nezadovoljstvu desetina i stotina hiljada ljudi širom Crne Gore.

Iz SNP-a podsjećaju da je “na oltar slobode i demokratije svoj život dao Duško Jovanović, a ubice i nalogodavci još nisu privedeni pravdi”, pucano je u novinarku “Vijesti”, prebijani su novinari, ekonomski ugnjetavani a prijetilo im se na svakom koraku, ako bi se drznuli da kritički pišu o nekim pošastima crnogorskog društva.

Iz Radničke partije poručili su da su ubistva, ranjavanja i zastrašivanja novinara decenijska surova realnost Crne Gore.

Iz SDP-a “skreću pažnju nadležnim organima da se u postupanju rukovode potrebom da vrijednosti slobode izražavanja nikako ne dovode u pitanje i time prekoračuju okvire svojih ovlašćenja”.

“Jurova i Junker neka se spreme za privođenje”

Iz konsultantske kuće Fidelity consulting ironično su komentarisali da sada za privođenje treba da se spreme bivši predsjednik EK Žan Klod Junker i komesarka Vera Jurova zbog izazivanja panike o lošijem kvalitetu prehrambenih proizvoda u novim zemljama članicama EU u odnosu na stare zemlje članice. “Najviši zvaničnici EK su davali zvanične izjave o tome da je kvalitet proizvoda u EU neujednačen, što nije tačno ako ćemo vjerovati našim institucijama”, objavio je “Fidelity” na Fejsbuku, podsjećajući na izjavu direktorice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesne Daković da proizvodi na crnogorskom tržištu nijesu manjeg kvaliteta od evropskog.

HRA: Krivični zakonik ne definiše lažnu vijest

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) upozorili su da je zatvaranje novinara zbog objavljivanja sadržaja koji ne podstiče na nasilje, koji ne predstavlja govor mržnje i ne negira holokaust i slične zločine protivno međunarodnom standardu slobode izražavanja

“Posebno je problematično krivično djelo “Izazivanje panike i nereda” iz čl. 398 Krivičnog zakonika, a kojim je propisana kazna zatvora do tri godine za novinare i sve one koji “putem medija ili drugih sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu” iznesu ili prenesu “lažnu vijest ili tvrđenje” i time izazovu “paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujete ili značajnije ometu sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja”, naveli su iz HRA. Dodaju da Krivični zakonik ne definiše šta se smatra “lažnom vijesti”, ni šta se smatra izazivanjem panike, niti sadrži okolnosti koje mogu opravdati takvo postupanje, što sve lako može dovesti do kršenja slobode izražavanja, tj. tumačenja koje je protivno članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i praksi Evropskog suda za ljudska prava, odnosno člana 19 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i praksi Komiteta za ljudska prava UN.

Evropski komesar prepoznao neetičnost kod sadašnjeg Vladinog službenika

Bivši evropski komesar za proširenje Štefan File je u junu 2013. godine u Briselu pokazao primjer neprofesionalnosti i neetičnosti u medijima kada je na velikom video zidu prikazao tekst sa portala “Pobjede” pod naslovom “File demantovao tabloid ‘Vijesti’”.

“Jutros sam govorio o potrebi da se radi na tome da novinarstvo napreduje prema profesionalnosti i etičnosti. Ovo je dokaz da sam bio u pravu kad sam rekao da se na ovim temama mora raditi”, rekao je File.

Tada je u tekstu “Jedini preostali” tadašnjeg direktora “Vijesti” Željka Ivanovića, tadašnji glavni urednik “Pobjede” Srđan Kusovac prepoznao evropskog komesara Štefana Filea kao izvor tvrdnje da je, nakon pregleda dokumentacije, siguran da je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori pobijedio kandidat opozicije Miodrag Lekić. File je Kusovčev pristup okarakterisao kao primjer novinarske neetičnosti, na čemu se insistira u izvještaju “Vijesti”, dok se u Kusovčevom tekstu File optužuje da je stao iza “tabloida ‘Vijesti’”. Kusovac je iste godine izabrana za šefa Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Nedopustivo hapšenje, uvod u državnu cenzuru

​Iz međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) saopštili su da su zabrinuti zbog hapšenja novinara drugi put u nekoliko dana.

U Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) ocijenili su da su ova hapšenja, čak i kada se utvrdi da je riječ o neistinama i kršenju etičkog kodeksa novinara, nedopustiva i smišljena da bi se ograničila ljudska prava i slobode i stvorio osjećaj pravne nesigurnosti.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) osudilo je hapšenje novinara i izrazilo bojazan zbog stvaranja klime u kojoj novinari i mediji rade, odnosno uskraćivanje slobode izražavanja. “Društvo ne podržava način izvještavanja medija čiji su urednici uhapšeni, ali najoštrije protestujemo zbog političkog obračuna vlasti sa tim medijima i njihovim urednicima. Hapšenjem novinara stvara se atmosfera straha, cenzure i autocenzure u kojoj svaka naša informacija može biti ocijenjena namjerom izazivanja panike a da policija i tužilaštvo nemaju dokaze za to”, navodi se u saopštenju DPNCG.

Sindikat medija je uputio otvoreno pismo vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću u kojem su naveli da je nedopustivo da svaku informaciju koja im se ne dopadne ili je demantovana proglašavaju lažnom vijesti i hapse zbog toga.

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković navodi da Tužilaštvo uvodi opasnu praksu da novinare lišava slobode i uzima sebi za pravo da bude regulator medijskih sadržaja. “Šta god mislili o nečijem načinu izvještavanja za svaku je osudu lišavanje slobode zbog novinarskih tekstova. To otvara prostor da sjutra svako bude uhapšen zbog javno iskazanog stava ili mišljenja”, istakao je Marković.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) navodi da ovo predstavlja zabrinjavajuću praksu koja je nepoznata u demokratskim zemljama. “Tužilačko-policijska represija nad novinarima je nedopustiva i uvod je u državnu cenzuru medija”, poručili su iz MAJE.

Iz edia centra su poručili da posljedica ovakvog djelovanja tužilaštva biće povećanje ionako izražene autocenzure i prikrivene cenzure u medijima.

Bonus video: