Svetosavska akademija u Budvi: Amfilohije pozvao na slogu

U Mediteranskom sportskom centru počela je velika duhovna akademija "Uskliknimo s ljubavlju", kojoj prisustvuje vise hiljada ljudi
26724 pregleda 53 komentar(a)
Sa Svetosavske akademije, Foto: Vuk Lajović
Sa Svetosavske akademije, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.01.2020. 21:08h

Gradonačelnik Budve i predsjednik crkvene opštine Budva Marko Carević na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji u Budvi poručio je da je “ Crna Gora čedo Svetosavlja”.

“Stojim pred vama a srce mi je puno radosti! A kome ne bi bilo kad vidi ovako veličanstven skup. U poslednjih 800. godina od svega što je nastalo na ovom prostoru, danas kao živo, postoji samo naša pomjesna Crkva koju je utemeljio Sveti Sava. Od svih institucija našeg naroda jedino što su imali naši preci prije 800. godina a što imamo i mi danas jeste naša Crkva i ime Svetog Save.Jedino što se progonilo u ovih 800. godina a što pod progonom nije nestalo je Srpska crkva koju je Sveti Sava utemeljio”, poručio je Carević i dodao:

“Tako i mi, potomci Srba bokeških, koji su birali Stefana Mitrovog Ljubišu da ih predstavlja pred državom koja im nije dobro željela i u ovoj državi danas se branimo ovim njegovim riječima. Ali se časni Stefan branio od Mađara i Njemaca, a mi, današnji Srbi bokeški, moramo da se branimo od onih čiji su preci bili Srbi, a koji u ovom vremenu postadoše gori za Srbe i vjeru pravoslavnu nego što su to bili Austro-ugari. Oni gore zakone po našu Crkvu donose nego što su to svi okupatori uradili u prošlosti. A naši su preci ka ujedinjenju sa njihovim precima težili zbog toga što su svi oni bili Srbi. Taj veliki cilj naših predaka ostvaren je 1918. godine. i mi Bokelji spojili smo se sa svojom braćom u kraljevinu SHS. Mi prije toga, nismo živjeli ni u Knjaževini ni u Kraljevini Crnoj Gori i tek 2006. godine, postali smo prvi put u istoriji dio nezavisne Crne Gore”, kazao je Carević.

Carević je zapitao: “Pitamo se mi Bokelji - je li Crna Gora zaslužila da se ovo danas desava? I odgovaramo: Nije! Odgovara i čitav narod koji se noćima moli u litijama. Gdje je vrelo tu će i kapati. Dok je živa Crkva Hristova, dok se držimo Svetoga Save, živa će biti i Crna Gora! Živa i vječna u ljubavi Svetog Save i Gospoda Boga našega! Jer sve ono što smo imali a nestalo je u ovo 800. godina, sačuvali smo u našoj Crkvi”, kazao je Carević.

On je naglasio da “Vođeni mudrom rukom našeg mitropolita Amfilohija kao i vjekovima unazad naših crkvenih velikodostojnika naša Sveta Crkva i mi sa njom siguran sam izlazimo kao pobjednici”.

“Nek se vječno slavi Sveti Sava na svim prostorima gdje živi srpski narod Amin”, porucio je Carevic.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pozvao je na slogu.

U Mediteranskom sportskom centru počela je velika duhovna akademija "Uskliknimo s ljubavlju", kojoj prisustvuje vise hiljada ljudi.

Akademiji prisustvuje ambasador Srbije Vladimir Božović i lideri DF Andrija Mandić i Knežević

Kada su Srpski pojci zapjevali Onamo ‘ namo cijela sala je ustala.

Onamo ‘ namo

Ranije danas litije koje su krenule iz Bečića i Grblja , spojile su se kod Starog grada, odakle su se nakon služenja molebana uputile ka Mediteranskom sportskom centru, gdje se održava duhovna akademija "Uskliknimo s ljubavlju", povodom Savindana i spomena 800 godina samostalnosti SPC.

U litiji je gradonačelnik Marko Carević, koji je ranije danas pozvao vjernike da se priključe.

Uz povike “ ne damo svetinje” i Crna Gora i Srbija to je jedna familija” litija je išla budvanskim ulicama.

Litija u Budvi

Amfilohije je blagosiljao skup i poslao poroku da svi budu složni.

Bonus video: