Ljekari savjetuju oprez tokom praznika: Polako s pečenjem

Za vrijeme praznika je preporučljivo uzimati manje, a češće obroke, voće i povrće, kako bi imali dovoljno vitamina i minerala...
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 17:46h

Bogatoj trpezi tokom praznika teško je odoljeti, ali ljekari upozoravaju da je potrebno voditi računa prilikom unosa visokokalorične hrane.

“To ne znači da treba uskratiti uživanje u hrani za vrijeme praznika, ali se treba potruditi da se i u samoj pripremi, kao i u konzumiranju treba vodi računa o ograničenoj upotrebi masti, posebno zasićenih masnih kiselina koje se uglavnom nalaze u masnom mesu i mliječnim proizvodima sa visokim sadržajem mliječne masti. Što se tiče žitarica preporučuju se one koje sadrže manje prerađeno zrno i koje ima više hranjivih elemenata”, poručila je dr Ivana Joksimović iz Instituta za javno zdravlje.

Ona ističe da je važno da u ishrani bude zastupljeno svježe voće i povrće: „Ne treba pretjerivati ni sa sokovima, jer i oni sadrže dosta prostih šećera što ih čini visokokaloričnim. Trebalo bi dati prednost čistoj vodi koja će hidrirati organizam. Ako se planiraju češće dnevne posjete onda treba smanjiti porcije kako se ne bi pretjeralo sa kalorijskim unosom”.

Joksimović kaže da je najvažnije umjereno konzumirati hranu i voditi računa da budu zastupljene namirnice iz svih grupa, a treba imati i pravilan ritam obroka i rasporediti ih na tri glavna i dvije užine.

“Poseban oprez sa slatkišima, jer na primjer jedno parče čokoladne torte ima oko 450 kalorija. Određenu kalorijsku vrijednost imaju i alkoholna pića, tako krigla piva od tri decilitra sadrži 150 kalorija, dok jedan decilitar vina ima 80-90 kalorija, a isto toliko likera 310 kalorija”, kazala je Joksimović.

Oprez pri konzumiranju alkoholnih pića Joksimović savjetuje i iz bezbjednosnih razloga, jer da bi se postigla alkoholemija (0,5 promila alkohola u krvi, što spada u kategoriju lakog pijanstva) dovoljne su dvije čašice rakije ili tri, četiri decilitra piva i to bez uzimanja hrane.

„Za vrijeme praznika je preporučljivo pridržavati se onih osnovnih principa pravilne ishrane: uzimati manje, a češće obroke, da u ishrani budu zastupljeni voće i povrće, kako bi imali dovoljno vitamina i minerala, i naravno unositi dovoljno čiste vode, izbjegavati zaslađene napitke koji zbog sadržaja prostih šećera imaju visoku kalorijsku, a nisku hranljivu vrijednost”, kaže ona.

Ljekari savjetuje i umjerenu fizičku aktivnost, kao što je šetnja, koja će pozitivno uticati na raspoloženje i na energetsku potrošnju viška kalorijskog unosa tokom praznika.

“Ukoliko se pretjera sa unosom hrane za vrijeme praznika, potrebno je nakon toga uzimati laganiju hranu i piti dovoljno tečnosti. Jogurt sa žitaricama može pomoći kod problema sa varenjem, da se hrana što prije svari i očisti organizam. Ako ipak osećate da imate nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba obavezno se javite ljekaru”, kaže Joksimović.

Galerija

Bonus video: